Din autopilot, en räddare eller förstörare?

 
IMG_9056.jpeg

Händer det att du gör saker utan att lägga märke till det? Det händer i alla fall mig, och dessutom ganska ofta.

Häromdagen när jag körde bil till ett möte upptäckte jag efter flera kilometer att jag plötsligt var framme. Hjälp, hur gick det här till? Jag måste ju ha både gasat, bromsat, stannat vid rödlyse och kört om. Och allt utan att jag varit medveten om det…….

Det var min autopilot, min räddare i nöden, som hade tagit över. Eller är det verkligen en räddare?

När vi stressar runt i våra liv från det ena till det andra eller när vi gör saker lugnt men avstängt. Ja, då är det som att autopiloten tar över. Ibland kan det så klart vara hjälpsamt. Det sparar energi och vi behöver inte tänka så mycket.

Men ibland ställer autopiloten till det för oss. Vi får inte tid till att reflektera, känna in, utvärdera det som händer utan vi gör som vi alltid har gjort. Ja, kanske du tänker, varför är det så viktigt då? Jo, om man vill bryta invanda mönster, prioritera bättre eller göra fler hälsosamma val, ja då behöver du ju stanna upp och reflektera över vad som händer just nu, så du sedan kan göra ett bra val.

Så vad är då receptet? Något som har hjälpt mig är att bli mer närvarande i vardagen. Det gör att jag upplever mindre stress, jag kan se mina mönster, har lättare bryta negativa tankar, upplever mer avslappning och större glädje till livet.

Testa gärna några av dessa övningar och lägg märke till hur det känns i kroppen.

• Styr din uppmärksamhet till andningen, om och om igen, när tankarna drar iväg med dig.

• Borsta tänderna, alltså bara borsta tänderna. Inte gå runt och plocka undan samtidigt. Upplev hur det känns i munnen, hur smakar tandkrämen, hur känns borsten mot ditt tandkött, hur sveper vattnet runt i munnen?

• Stanna till och njut av något du tycker är vackert. Hur känns det i kroppen?

• När du brer din smörgås, äter ditt ägg eller din yoghurt på morgonen. Gör det extra långsamt. Börjar du bre din smörgås från höger eller vänster?

• Uppmärksamma hur du klär på dig på morgonen. Börjar du alltid med att sätta på strumpan på höger eller vänster fot. Sätter du i höger eller vänster arm först i jackan?

• Var i munnen smakar kaffet eller teet mest och hur smakar det egentlige

Att bli mer medvetet närvarande innebär inte att stänga av tankarna, för det går inte. Det handlar mer om att titta på dem än att absorberas av dem.

Så vad skulle det ge dig att bli mer medvetet närvarande?

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Med värme,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren