Mentalt TIPS – hur du kan få din hjärna till en så bra ledighet som möjligt
 

Midsommar står för dörren, med sill, lekar, jordgubbar och allt som hör till. För många börjar också semester och ledighet. Själv ska jag jobba ett par veckor till, men sedan blir det ledigt även för mig.

 

Funderar på det här med återhämtning under ledighet. Kommer återhämtning bara av sig själv för att man är ledig? Nja, återhämtning kommer inte bara av att man trycker på en knapp eller att man blundar hårt. Viljestyrka eller rätt inställning hjälper föga heller om vi ständigt överbelastar vårt system med stress eller knasiga livsstilsbeslut.

 

Vad behöver man då göra för att maxa sin återhämtning? Ja, som med allt annat för att skapa förändring behövs att man GÖR. God återhämtning bottnar i kloka val och att man faktiskt gör det som man har bestämt att göra för att både må bra och fungera bra.

 

Här kommer några TIPS som kan hjälpa dig att maxa din återhämtning och ge hjärna en så bra ledighet som möjligt

 

§  Hjärnan gillar tacksamhet och positiva känslor - runda av arbetet innan ledighet och tacka dig själv för vad du har gjort.

§  Hjärnan gillar fokus – motsatsen är multitasking. Planera vad som ska göras innan du går på ledighet och planera in vad som kan vänta till efter. Prioritera!

§  Hjärnan gillar ställtid – om du vill in och kolla mail och samtal. Bestäm i förväg när du ska göra det.

§  Hjärnan gillar associationer – börja ledigheten med att lämna vardagen. Skaka om hjärnan med att börja semestern med en resa eller en utflykt.

§  Känn in vad som ger just dig god återhämtning. Det kan variera från person till person, så jämför dig inte, utan hitta det som är bra för dig.

§  Lämplig fysisk aktivitet som är anpassad efter dina behov. Hellre lite och regelbundet än mycket som inte blir av.

§  Undvik hård träning precis innan du ska gå och lägga dig.

§  Gör minst en andningsövning om dagen där du stimulerar ditt ”lugn-och-ro-system”. T.ex., andas in genom näsan under fem sekunder och låt magen vidgas, andas ut genom näsan under fem sekunder och låt magen sjunka in. Upprepa under fem minuter.

 

MAXA NU DIN ÅTERHÄMTNING genom att våga trycka på bromsen lite extra i sommar och gör de val som leder till bättre livskvalitet och mer energi. För en god återhämtning främjar vår hälsa, lycka och prestationsförmåga.

 

 Vill du ta kommandot i din hälsa och känner att du vill ha mer hjälp? Hör av dig till mig så gör vi ett bra upplägg.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.eccbysyren.se bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

 

 Varma hälsningar,

Britt-Marie

 
Britt-Marie Syren
Starta året med mental återhämtning
 

Ge dig själv fem minuters mental återhämtning om dagen. Det kan räcka för att motverka negativ stress och istället ge dig en godare psykisk hälsa.

 

För handen på hjärtat. Om du hade varit på gymmet en hel dag, arbetat i trädgården i åtta timmar eller sprungit i skogen flera timmar, visst hade du då låtit din kropp och dina muskler få vila?

 

Precis på samma sätt som en muskel behöver vila, behöver du ge din hjärna en möjlighet att bearbeta och sortera intrycken under en hel arbetsdag. Intrycken slutar ju inte heller efter att arbetet är slut. Då är det dags att planera middag, hämta barn, hjälpa till med läxor, fixa hemma, träna, titta på serier, kolla av sociala medier etc. För att sedan stupa i säng.

 

Helt klart är att hjärnan får kasta sig mellan olika tankeprocesser så länge du är vaken och aktiv och det är inget fel i att ha mycket att göra. Vi klarar av och tål rätt mycket bara vi skapar tillfällen för mental återhämtning.

 

Med mental återhämtning ger du din kropp och hjärna tid att vila och att skapa mer energi, lust och lugn. Då håller du stressymptom som sömnsvårigheter, nedstämdhet och koncentrationssvårigheter på avstånd.

 

Mina TRE BÄSTA VERKTYG för att hitta mental återhämtning i vardagen.

 

1.     Medveten andning, att andas med medvetna andetag ända ner i buken stimulerar ditt autonoma nervsystem till att aktivera bromsen inom dig. Generellt är vi duktiga på att gasa och kan behöva lära oss att bromsa upp lite mer i vardagen. Stretcha gärna ditt andetag genom att andas in under fem sekunder och låta buken bli stor och sedan andas ut under fem sekunder och låt buken sjunka in. Upprepa så under fem minuter. Du kommer sedan att fatta mycket mer kloka och sansade beslut.

 

2.     Medvetna pauser, ibland har vi en tendens till att tro att vi behöver prestera i allt och alltid. Reflektera en stund över hur du ser på det och vad det ger dig i det långa loppet. Jag vill inspirera dig till att ta flera korta pauser under dagen. Ta en promenad, titta ut genom fönstret och iaktta vad som sker, ta din kaffekopp och gå undan en stund för dig själv och ge dig själv minst lika mycket kärlek och omtanke som du ger till andra.

 

3.     Ta tillvara på känslan, om du får känslan av att ”det här var skönt för mitt huvud och hjärna” ta vara på den känslan direkt. Ställ dig frågan vad gjorde du nu som fick dig att känna så – OCH tillåt dig att göra så flera gånger. Känns det bra så är det bra.

 

 Vill du ta kommandot i din stress och känner att du vill ha mer hjälp? Hör av dig till mig så gör vi tillsammans ett bra upplägg.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

eccbysyren.se bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

 

Varma hälsningar,

Britt-Marie

 
Britt-Marie Syren
Nu lackar det i hög fart - Häng med på mina 7 TIPS inför en lugn julhelg!
 

Full rulle så här i mitten av december och det lackar i hög fart till jul. Adventspyssel, glöggmingel, julklappslistor, träffa nära och kära och massa kul jobb. Känns som det är dags att bromsa in och lägga lite mer tid på återhämtning och få ner farten till jul.

Hur ser då en riktigt god jul ut? Ja, det varierar så klart utifrån vad man har för önskningar och vilja. Hur det än ser ut är det inte ovanligt att julen kopplas ihop med både måsten, krav och borden.

Jag skulle vilja inspirera dig till att ta kommandot i december månad och göra denna jul till din bästa.

Häng med på mina 7 TIPS och bestäm dig sedan för hur du vill må och känna under december månad.

1. Logga ut – låtsas att du firar julen i en liten stuga utan uppkoppling. Upptäck vad som händer när du är off-line. Läskigt? Jag vet, men kul att prova.

2. Nope, nähe, nej – ibland kan vi behöva träna oss i att säga nej, inte alltid så lätt om man kopplar ihop det med att man sårar någon eller gör någon besviken. Ge det ett försök och fundera på vad som ger dig energi och vad som är viktigt för dig. Säg nej!

3. Kommunicera - ”Vi gör det för barnens skull” medan barnen kanske undrar vad i hela friden är det frågan om. Mycket av julen går på rutin och tradition. Så här bli tipset, prata ihop er och ställ frågan till alla i familjen hur de egentligen vill att julen ska firas. Kanske vill barnen bygga snögubbe på julaftonsmorgon och vem vet, det kanske är vad du själv helst också vill göra. Så varför inte?

4. En sak i taget – julen är perfekt tillfälle att träna på att inte multistaska. Drick en kopp kaffe, känn doft och smak och det är det enda du gör i den stunden. Blir du stressad av bara tanken? Perfekt, då kanske det här är en grymt bra sysselsättning för dig i jul.

5. Ibland blir det fel och det är ok – oavsett hur mycket vi planerar blir det inte alltid som man tänkt sig. Jag lovar, ingen kommer klaga på torra lussebullar eller att man byter ut någon maträtt. Det blir som det blir och det blir bra!

6. Njuuuut, av den stund som är, både före, under och efter julen. Stanna upp, ta några extra djupa andetag och ta hand om dig själv och dem du har omkring dig. Oavsett om du firar julen själv eller med andra – låt julen bli den jul som du önskar dig.

7. zzZZzzZZ – Sov, vila och återhämta dig. Det är den bästa presenten du kan ge till dig själv och till dina nära och kära.

Önskar dig nu en gnistrande, sprakande och alldeles lagom jul på ditt egna lilla vis.

Vill du starta upp 2024 med kärlek till dig själv? Hör av dig så kan vi lägga upp ett fint program som passar dig och dina behov.

www.eccbysyren.se bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma juliga hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Balans i livet, vad betyder det egentligen?
 

Jag måste erkänna att jag blir lite lätt stressad över begreppet balans i livet. För vad betyder det egentligen? För mig låter det som ett heltidsarbete att försöka uppnå balans i allting jag gör, dvs livet och vill jag ens ha balans i allt?


Ja, det här behöver vi reda lite i. Jag har tänkt på det här med balans väldigt mycket. Många av mina klienter som kommer till mig har en önskan om mer balans i livet. På ett sätt förstår jag dem fullt ut, för det låter behagligt. Men när vi börjar tittat på vad de vill ha balans i så är det inte så lätt att definiera. Det blir lätt, ”om jag bara kunde byta jobb skulle allt lösa sig”, om jag bara gick ner sju kg skulle jag bli lyckligare, ”så fort den här perioden är över kommer allt bli bra”.


Ett sätt att ändå skapa en slags balans kan vara att titta på olika livsområden. Livsområden som de flesta av oss tycker är viktiga i livet för att kunna må och fungera bra. Ofta är det områdena: relationer, hälsa, arbete och fritid. Alla dessa områden kräver vår tid och uppmärksamhet och kan vi skapa en slags balans mellan dem, ja då tror jag att vi skulle må riktigt bra.


När vi t.ex stressar under en längre period, är det inte ovanligt att något eller några av våra livsområden får stå tillbaka . Är man trött efter en arbetsdag är det sannolikt att man inte orkar med sitt privatliv och om det är stress på hemmaplan är det inte ovanligt att det påverkar ens arbete. Kanske är det så att rutiner och hälsosamma beteenden rubbas, man slutar träna, äter oregelbundet och pressar sin kropp för hårt. Kanske har man slutat träffa vänner och göra de där sakerna som man tidigare tyckte var roligt. Då är det dessa områden som behöver få lite mer uppmärksamhet.


Hur ska man då prioritera? Ett effektivt sätt att börja är att ta fram sina värderingar runt varje Livsstilsområde. Åh, nej kanske du tänker, vad jobbigt. Inte alls, det här kommer att ge dig energi för att skapa en förändring till att må och fungera ännu bättre. Ge dig själv nu en stund och ta fram papper och penna eller skriv direkt i telefon eller dator.


ÖVNING: Skriv ner de fyra livsstilsområdena: Relationer, hälsa, arbete och fritid. Jag ger dig ett par exempel på Livsområdena, Hälsa och Relationer. Du skriver så klart ner dina egna värderingar, detta är bara exempel för att du ska kunna komma igång.

LIVSOMRÅDE HÄLSA

Värdering: Vara en fysisk och stark person

  • Steg: Promenera 30 min varje dag

  • Steg: Ringa min vän och boka in träningspass

  • Steg: Planera in svampplockning i helgen


LIVSOMRÅDE RELATIONER

Värdering: Vara en närvarande förälder

  • Steg: Stanna upp, lyssna och titta på mina barn när de berättar något

  • Steg: Lyssna 80% och prata 20% med mina barn

  • Steg: Åka till badhuset i helgen



Slutreflektion För mig blir att försöka skilja på balans i livet och att skapa förändring inom de områden som ger störst hävstångseffekt. Dvs titta på dina olika Livsstilsområden, skriv ner dina värderingar och börja ta ett steg i taget där du tänker att det ger mest effekt.


Kontakta mig på: www.eccbysyren.se - bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Önskar dig varmt lycka till med dina Livsstilsområden och du kanske har ytterligare områden!

Varma hälsningar, Britt-Marie

 



 
Britt-Marie Syren
Tänk på hur du tänker - Mina tankar om mental träning
 

 Tänk om jag missa putten! Är den här tanken bra för mig? Den frågan brukar jag ställa till mig själv när jag märker att tankarna drar åt ett håll som inte är bra för mig.

 

En stor del i mental träning handlar om hur vi styr våra tankar. Viisst det är bara tankar och det kan vi påminna oss om. Men det vi vet är att de påverkar oss.

 

Att ha negativa tankar är vanligt, vi upplever dem alla då och då och det är ju lite skönt att känna till. Frågan är bara vad vi gör med dem? En del människor verkar ju allt bara rinna av på, lite som att hälla vatten på en gås. Gåsen har inte riktigt infunnit sig hos mig så jag får mer träna på att styra tankarna ditåt jag vill.

 

Mental träning handlar för mig om att:

·      Styra tankarna

·      Acceptera att det kan vara tufft

·      Omfamna tankarna mer än att knuffa bort dem

·      Välja vad jag vill fokusera på

 

Här kommer några TIPS som du kan prova för att träna upp och få en högre kvalitet på dina tankar. När en negativ tanke dyker upp hos dig, prova då att ställa dig dessa frågor:

 

Hur sannolik är den här tanken egentligen?

Är den här tanken bra för mig?

Kan jag ändra den här tanken?

Är den här tanken fakta eller en åsikt?

Vad är det värsta som kan hända? Hur vill jag hantera det?

Vilka bevis har jag för och emot denna tanke?

 Så nu gäller det att välja rätt tanke som hjälper mig sätt putten!

Kan det vara så att hur du mår och känner dig är ett resultat av dina tankar?

 

Dags att börja tänka på hur du tänker? Jag hejar på dig!

Hemsida: www.eccbysyren.se

Mail: bm@eccbysyren.se

Telefon: 070-262 34 22

 

Varma hälsningar,

Britt-Marie

 
Britt-Marie Syren
Coachtips – behåll lugnet och håll stressen på lagom avstånd i höst
 

Det är slutet av augusti och de flesta av oss är nog på väg in i arbetsrutiner eller studier. Här vill jag peppa dig hur du kan behålla lugnet och hålla stressen på lagom avstånd i höst.

 

Jag har precis kommit tillbaka efter några veckors ledighet och har faktiskt längtat efter hösten. Den klara luften, de vackra färgerna och alla rutiner. Ja, jag är en rutinmänniska även om jag också gillar ledigheten.

 

Den här hösten har jag lovat mig själv att hålla kvar de saker som jag gillar mest med sommarledighet och föra det samman med mina rutiner. Det här kommer bli en magisk höst.

 

TIPS för att behålla lugnet och hålla stressen på lagom avstånd.

 

Fortsätt att vara utomhus

Dra nytta av solljuset och exponera dig för dagsljuset en stund varje dag. Många av oss arbetar inomhus och då är det perfekt att t.ex. ta en 30 minuters lunchpromenad och njuta av ljuset.

 

Se över ditt umgänge

Vänner-arbetskamrater-släkt, vilka människor tycker du om att umgås med? Vilka ger dig energi, glädje, utmaningar och kärlek? Hur kan du ha kvar dessa människor omkring dig även nu när vardagen är igång? Säkerställ att ditt sociala umgänge är ett umgänge du trivs med.

 

Behåll semestervanorna

Eller kanske inte riktigt alla semestervanor, men fortsätt gärna med de goda vanorna. Hur skulle de kännas att behålla de långa frukostarna och fortsätta frossa i bär? Låt också grillen stå kvar ute och fortsätt njut av din grillade älsklingsmat även när kvällarna blir lite mörkare.

 

Ta med motionsvanorna

Många av oss rör mer på oss under ledigheten. Det är lätt att ta långa promenader, simma, prova på någon ny aktivitet, spänna på sig springskorna, dansa etc. Så passa på att ta med dig någon eller några av dina motionsvanor och gör dem till en rutin även under hösten. Att röra på sig minst 30 minuter per dag, där pulsen höjs något, är gynnsamt för både kropp och knopp.

 

 Längta efter något

Hösten kan kännas extra härlig om du har något att längta till. Planera in något roligt att göra, själv eller tillsammans med någon du tycker om. Kanske en weekendresa, ordna en överraskning för en vän, börja en ny kurs eller gå på konsert.

 

Ge dig själv god återhämtning

Börja med en rutin som ger dig god återhämtning och minskar din stress. Jag vet inte hur det är för dig men med hösten och dess vardagsrutiner har jag lätt att få in både andningsövningar, meditation och yoga. För andra är det lättare under ledighet och semester. Oavsett så ge dig själv en rutin för att förebygga stress och skapa god återhämtning

 

 

Jag önskar dig en skön, frisk och fin start på hösten!

 

Varma hälsningar,

Britt-Marie

bm@eccbysyren.se

070-262 34 22

 

 
Britt-Marie Syren
Träningstips för tid, motivation och glädje!
 

”Träna måste vara kul för att det ska bli av” eller ”Hitta glädjen så kommer du iväg på dina träningspass” Känner du igen resonemanget?

 Det är så klart grymt bra om man hittar glädjen och inspirationen för sin träning. Det säger sig själv att det är lättare att komma iväg och träna om man tycker det är kul. Och jag vill bara säga grattis till alla som har hittat glädjen.

 

Men för alla andra som hoppar över träningen för att de inte har tid, motivation eller lust så vill jag vända upp och ner på resonemanget. Tänk om det är precis tvärt om att motivationen och glädjen kommer när vi först gör?

 

Häng med så kommer du att förstå!

 

Många av mina klienter vill gärna komma igång med träningen men berättar att varken tid, motivation eller glädje finns. De går helt enkelt och väntar på att det ska komma till dem för att sedan börja träna. Vanligt tänkt men inte så effektivt.

 

Vi börjar med att titta på tiden som är den vanligaste anledningen till att inte träna. Jag kan förstå att många upplever tiden som en bristvara idag, men vi har alla lika många timmar på dygnet, 24 stycken.  Och att då inte få till 30 - 60 minuters träning några gånger i veckan känns mindre bra.

Så med hjälp av några reflektionsfrågor brukar klienterna landa i att det ligger något annat bakom, något djupare än tid. Det kan handla om rädslor, motivationsbrist, negativa tankar om träning eller kanske svag självkänsla. För när vi tittar på själva tiden så finns ju den till sociala medier, TV-serier eller bara att gå runt och oroa sig.

 

Mitt starkaste TIPS är att börja tänka tvärt om. Istället för att vänta på att tid, motivation och glädje ska komma till dig, börja med att bara göra. Gå till gymmet, stick ut och spring, ta en powerwalk, börja dansa, gå på yoga.

Det viktiga är inte VAD utan ATT du börjar GÖRA och därefter kommer flytet med tiden.

 

Resonera med dig själv; Nej jag har varken tid, motivation eller lust för det här, men jag gör det ändå, för jag vet att det är bra för mig både fysiskt/mentalt och på kort/lång sikt.

 

Ekvationen kan verka lite konstig vad gäller träning. Man gör av med energi och ändå får man mer energi än innan man började träna. Du vet när du känner dig så där trött att du bara vill gå och lägga dig, men ändå bestämmer dig för en promenad och simsalabim är du piggare när du kommer tillbaka. Visst är det coolt?

 

Att testa nya saker är inte svårt, det är bara ovant. Var snäll med dig själv om det inte går som du tänkt dig direkt. Prova igen och igen och jämför dig bara med dig själv och beröm dig för dina framsteg som du tar, små som stora.

 

Vad blir ditt första träningssteg?

   

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

 

Önskar dig varmt lycka till med din träning!

 

Varma hälsningar,

Britt-Marie

 

 
Britt-Marie Syren
TIPS - hjälp din hjärna till en bra ledighet
 

Semester och ledighet står för dörren för många. Själv ska jag jobba ett par veckor till, men sedan blir det ledigt även för mig.

 

Funderar på det här med återhämtning under ledighet. Kommer återhämtning bara av sig själv för att man är ledig? Nja, återhämtning kommer inte bara av att man trycker på en knapp eller att man blundar hårt. Viljestyrka eller rätt inställning hjälper föga heller om vi ständigt överbelastar vårt system med stress eller knasiga livsstilsbeslut.

 

Vad behöver man då göra för att maxa sin återhämtning? Ja, som med allt annat för att skapa förändring behövs att man GÖR. God återhämtning bottnar i kloka val och att man faktiskt gör det som man har bestämt att göra för att både må bra och fungera bra.

 

Här kommer några TIPS som kan hjälpa dig att maxa din återhämtning och ge hjärna en så bra ledighet som möjligt

 

  • Hjärnan gillar tacksamhet och positiva känslor - runda av arbetet innan ledighet och tacka dig själv för vad du har gjort.

  • Hjärnan gillar fokus – motsatsen är multitasking. Planera vad som ska göras innan du går på ledighet och planera in vad som kan vänta till efter. Prioritera!

  • Hjärnan gillar ställtid – om du vill in och kolla mail och samtal. Bestäm i förväg när du ska göra det.

  • Hjärnan gillar associationer – börja ledigheten med att lämna vardagen. Skaka om hjärnan med att börja semestern med en resa eller en utflykt.

  • Känn in vad som ger just dig god återhämtning. Det kan variera från person till person, så jämför dig inte, utan hitta det som är bra för dig.

  • Lämplig fysisk aktivitet som är anpassad efter dina behov. Hellre lite och regelbundet än mycket som inte blir av.

  •   Undvik hård träning precis innan du ska gå och lägga dig.

  • Gör minst en andningsövning om dagen där du stimulerar ditt ”lugn-och-ro-system”. T.ex., andas in genom näsan under fem sekunder och låt magen vidgas, andas ut genom näsan under fem sekunder och låt magen sjunka in. Upprepa under fem minuter.

 

Hjälp nu din hjärna i sommar och gör de val som leder till bättre livskvalitet och mer energi. För en god återhämtning främjar vår hälsa, lycka och prestationsförmåga.

 

 

Vill du ta kommandot i din hälsa och känner att du vill ha mer hjälp? Hör av dig till mig så gör vi ett bra upplägg.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.eccbysyren.se bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

 

Varma hälsningar,

Britt-Marie

 
Britt-Marie Syren
Finns det ett perfekt recept på stresshantering?
 

Finns det ett perfekt recept på stresshantering? Svaret på den raka frågan måste bli ett nej. Men varför då undrar du säkert? Jo, stress betyder olika saker för olika människor i olika situationer. Därför finns det inte ett perfekt recept på effektiv stresshantering.

Däremot finns det tre olika delar som alltid finns med när man arbetar med effektiv stresshantering och dessa tänkte jag dela med mig av till dig.

 

Låter det kanske provocerande att vara effektiv i sin stresshantering? Jag kan förstå det, men om du tänker att effektivitet är att göra rätt saker som leder dig till dina mål, ja då blir det som ljuv musik åtminstone i mina öron.

 

Så vad behöver man tänka på när man ska hantera sin stress? Jo, det finns tre saker som är grunden i effektiv stresshantering. Det finns ingen effektiv stresshantering som inte involverar någon av dessa tre komponenter eller alla.

 

Den viktigaste delen i effektiv stresshantering är återhämtning. Där är sömnen den viktigaste funktionen men också andning och avslappning. Lägg därtill mål så har du de tre viktigaste grunderna.

 

1.     Genom att du ändrar din andning framkallar du avslappningen. Så min reflektion till dig blir: Var har du din andning just nu? Se om du kan förflytta den ner till buken och stretcha andetaget lite. Stretcha genom att andas in under fem sekunder och låt magen bli stor och andas ut under fem sekunder och låt magen sjunka in. Fortsätt gärna så under fem minuter. Vad tror du skillnaden skulle bli för dig om du gjorde denna enkla övning 1-3 gånger per dag?

 

2.     Ditt förhållningssätt. Du kan alltid påverka ditt förhållningssätt. Det spelar ingen roll hur svårt du har det i livet. Du kan alltid påverka det. Ja, det kan låta provocerande, men det är helt sant. Ofta tror man att man inte kan vara glad när man har det tufft. Man kanske oroar sig för vad andra ska tänka eller att man själv känner att det är omöjligt när man mår som man gör, men tro mig det går. Det är ett kraftfullt verktyg. Ibland kan man behöva hjälp med att hitta ett annat förhållningssätt. Det kan vara av en vän, en coach eller att man hjälper sig själv genom att läsa bra böcker som handlar om det.

 

3.     Mål, att ta reda på vad man vill och sedan arbeta processtyrt till de målen. Ofta har vi en tendens att veta vad vi inte vill. T.ex ”Jag vill inte känna mig stressad.” I det finns en risk att det blir fokus på just stress. Därför är det mer effektivt att ta reda på vad man vill istället. T.ex. ”Jag vill kunna må bra och fungera bra.” Min reflektion till dig blir: Hur ser dina livsmål ut? Hur vill du må och känna när dagen är slut? Vad är det första lilla steget du kan ta redan idag för att närma dig ditt mål.

  

Det här är de tre stora områdena inom effektiv stresshantering och som på något sätt alltid innehåller någon del eller alla tre delarna.

 

Jag vill avsluta med att avliva en gammal en stressmyt. Det är inte mycket som upprör mig, men myten om att alla som genomgått en stressrelaterad sjukdom alltid kommer att vara stressallergiska, är just en sådan. Nej så är det inte. Jag vill att vi i stället fokuserar på vår fantastiska hjärna som anpassar sig och reparerar sig själv. Det finns så många som kommit tillbaka starkare och mer balanserad än tidigare.

 

Känner du någon, eller kanske du själv, som skulle vara hjälpt av att sätta fokus på vad man vill uppnå, ta reda på vad man vill känna eller hur man vill må? Dela gärna detta inlägg eller mina kontaktuppgifter. För tillsammans kan vi göra skillnad.

 

 

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

 

 

Med värme,

Britt-Marie

 
Britt-Marie Syren
Hur har du det med din autopilot?
 

Händer det att du gör saker utan att lägga märke till det? Det händer i alla fall mig, och dessutom ganska ofta.

 

Häromdagen när jag körde bil till ett möte upptäckte jag efter flera kilometer att jag plötsligt var framme. Hjälp, hur gick det här till? Jag måste ju ha både gasat, bromsat, stannat vid rödlyse och kört om. Och allt utan att jag varit medveten om det…….

 

Det var min autopilot, min räddare i nöden, som hade tagit över. Eller är det verkligen en räddare?

 

När vi stressar runt i våra liv från det ena till det andra eller när vi gör saker lugnt men avstängt. Ja, då är det som att autopiloten tar över. Ibland kan det så klart vara hjälpsamt. Det sparar energi och vi behöver inte tänka så mycket.

 

Men ibland ställer autopiloten till det för oss. Vi får inte tid till att reflektera, känna in, utvärdera det som händer utan vi gör som vi alltid har gjort. Ja, kanske du tänker, varför är det så viktigt då? Jo, om man vill bryta invanda mönster, prioritera bättre eller göra fler hälsosamma val, ja då behöver du ju stanna upp och reflektera över vad som händer just nu, så du sedan kan göra ett bra val.

 

Så vad är då receptet? Något som har hjälpt mig är att bli mer närvarande i vardagen. Det gör att jag upplever mindre stress, jag kan se mina mönster, har lättare bryta negativa tankar, upplever mer avslappning och större glädje till livet.

 

Testa gärna några av dessa övningar och lägg märke till hur det känns i kroppen.

 

·      Styr din uppmärksamhet till andningen, om och om igen, när tankarna drar iväg med dig.

·      Borsta tänderna, alltså bara borsta tänderna. Inte gå runt och plocka undan samtidigt. Upplev hur det känns i munnen, hur smakar tandkrämen, hur känns borsten mot ditt tandkött, hur sveper vattnet runt i munnen?

·      Stanna till och njut av något du tycker är vackert. Hur känns det i kroppen?

·      När du brer din smörgås, äter ditt ägg eller din yoghurt på morgonen. Gör det extra långsamt. Börjar du bre din smörgås från höger eller vänster?

·      Uppmärksamma hur du klär på dig på morgonen. Börjar du alltid med att sätta på strumpan på höger eller vänster fot. Sätter du i höger eller vänster arm först i jackan?

·      Var i munnen smakar kaffet eller teet mest och hur smakar det egentligen?

  

Att bli mer medvetet närvarande innebär inte att stänga av tankarna, för det går inte. Det handlar mer om att titta på dem än att absorberas av dem.

 

Vad skulle det ge dig att bli mer medvetet närvarande?

 

Har du några frågor eller vill boka en tid,

www.eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

 

 Med värme,

Britt-Marie

 
Britt-Marie Syren
Hej då Jante
 

Bort med Jante” YES, nu säger vi tack och hej då till Jantelagen. Jantelagen som formulerar i ord den oskrivna lag som säger att man inte får sticka ut och tro att man är bättre än andra på något sätt. 

Nej, istället vill jag hylla Vikingalagen, motsatsen till Jantelagen. Framtagen av Lars-Eric Uneståhl, psykolog och grundaren till mental träning.


 Här kommer Vikingalagen och enligt mig lite märkligt att den inte fått mer spridning.

1. Tillvarons största gåva - är jag själv 


2. Alla människor kan lära sig något av mig.


3. Mina tankar är mer komplicerade än alla datormaskiner.

4. Mina känslor är lika viktiga som andra människors.

5. Det jag säger är väl värt att lyssna på.

6. Det jag gör är väl värt att uppmärksamma.


7. Jag respekterar mig själv och finner att andra gör det också.


8. Jag skrattar åt mig själv med ömhet och värme.


9. Jag har full rätt att må bra på alla sätt.


10. Jag är unik, det finns ingen mer som jag.


Jag avrundar med att träna på Vikingalagen och berättar att jag är grymt stolt över mig själv och ECC. Vilken resa och utveckling vi gör!


För frågor eller funderingar: 


www.eccbysyren.se


bm@eccbysyren.se  eller ring 070-262 34 22


Varma hälsningar,
Britt-Marie
 

 
Britt-Marie Syren
Finns det en återhämtningsknapp
 

Som jag önskar att det fanns en sådan knapp, tänk så smidigt att bara trycka på den och vips tankar vi upp vår energi igen.


Tyvärr sker inte återhämtning genom att vi trycker på en knapp eller sluter ögonen hårdare. Vare sig viljestyrka eller rätt inställning hjälper om vi ständigt överbelastar kroppen, utsätter den för stress eller fattar felaktiga livsstilsbeslut. Däremot kan vi nu mäta vad som gör oss gott och vad vi kan behöva göra mindre av. Under mars månad kan du nu, med en fin rabatt, göra en mätning där du ser dina stresstoppar, din återhämtning, din sömnkvalitet och din konditionsnivå.


Så vad hjälper då? Ja, god återhämtning bottnar i kloka val och i en grundlig attitydförändring – i synnerhet för människor som är vana vid att ta ut sig, låta andras behov ständigt gå före, pressar sig över gränsen för vad de klarar av, känner tröttheten och tänker att sen ska jag vila – bara det här blir klart först.


Stress, alkohol och sjukdom är några kända faktorer som förhindrar en effektiv återhämtning. En allt för hård belastning kan försvaga – eller till och med blockera återhämtningsprocessen helt och hållet genom att hålla stressystemet aktiverat. Puh, ingen kul läsning.


MEN, vi vet också att sömn av god kvalitet, god fysisk kondition, psykiskt välbefinnande, balanserat näringsintag och en positiv inställning kan hjälpa återställningen av våra fysiska och psykiska resurser.


YES, härligt då vet vi, men hur får man till det?

Här kommer fem TIPS som kan hjälpa dig att maxa din återhämtning


1) Timmarna innan du går och lägger dig är viktiga för din återhämtning. Varva ner innan du går och lägger dig och avsluta vardagssysslor i god tid.


2) Lämplig fysisk aktivitet som är anpassad efter dina behov. Hellre lite och regelbundet än mycket som inte blir av.


3) Undvik hård träning precis innan du ska gå och lägga dig.


4) Gör gärna minst en andningsövning om dagen där du stimulerar ditt ”lugn-och-ro-system”. T.ex., andas in genom näsan under fem sekunder och låt magen vidgas, andas ut genom näsan under fem sekunder och låt magen sjunka in. Upprepa under fem minuter.


5) Få tillräckligt med högkvalitativ sömn – i synnerhet under perioder i livet som kräver mycket av dig.


BONUSTIPS – få rabatt på en livsstilsanalys under mars månad genom att uppge kod: ”Livskvalitet”


En Livsstilsanalys ger värdefulla insikter i hur du bästa hanterar din personliga stress och håller koll på din återhämtningsbalans.

 

Mätningen sker under tre dygn och i den här bilden synliggörs det om man laddar ur eller laddar upp sitt inre ”batteri”.

I väntan på att vi hittar återhämtningsknappen kan du nu på ett enkelt sätt mäta dina stresstoppar, din återhämtningsförmåga, din sömnkvalitet och konditionsnivå.


Jag och fler av mina klienter upplever att vi nu vet VAD som gör oss gott och kan göra mer av det och vad vi kan behöva göra mindre av. Vi slipper helt enkelt gissa oss fram!


Våga trycka på bromsen lite extra nu i vår och gör de val som leder till bättre livskvalitet och mer energi. En god återhämtning främjar vår hälsa, lycka och prestationsförmåga.


Vill du ta kommandot i din hälsa och känner att du vill ha mer hjälp? Hör av dig till mig så gör vi ett bra upplägg.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.eccbysyren.se

bm@eccbysyren.se

070-262 34 22


Varma hälsningar,

Britt-Marie



 
Britt-Marie Syren
Våga mer än du törs
 

Våga mer än du törs!

 

Nytt år och nya möjligheter för att våga lite mer, så vad skulle hända om du vågade mer än du törs? Just den frågan ställde jag till en av mina klienter häromdagen.

 

För visst är det så att vi alla drömmer om att leva ett spännande, rikt, utmanande och omväxlande liv? Och ingen, så vitt jag känner till, har förverkligat sina drömmar genom att vara kvar i sin komfortzon där det är tryggt, bekvämt och ofarligt.

 

Vad sägs om att våga ta lite risker genom att kliva ur komfortzonen? Hjälp, är inte det läskigt? Jo, alldeles förfärligt läskigt, krångligt, besvärligt och svårt till en början.

 

MEN, när du tar dig över ett hinder kommer du märka hur tillfredsställd du blir. Trösklarna blir lägre och lägre och snart övervinner du ytterligare ett hinder, ett till och ett till. Du närmar dig helt enkelt din dröm eller mål.

 

Glädjen och tillfredsställelsen som det innebär att testa något nytt kommer överskrida oron och osäkerheten som uppstår då och då. Och du, tänk om det är så att lite oro och nervositet är ett tecken på att du är laddad för uppgiften och vill ta den på allvar.

 

Hur gör man då för att sluta tänka att man inte kan, vågar eller orkar? Jo, du behöver lära om hjärnan till att tänka om och tänka rätt och det kan du göra genom att ifrågasätta dina rädslor som dyker upp. Var kommer de ifrån, är det gamla rädslor som inte är befogade längre? Ställ också frågorna till dig själv; ”Vad gör det om 100 år?” och ”Vad är det värsta som kan hända?”

 

Du kommer troligtvis upptäcka att du helt i onödan skapat hinder för dig som inte finns och att du underskattat din egen förmåga till att nå dina mål och drömmar.

 

Hur gick det då för min klient? Jo, helt plötsligt bubblade de ur henne lösningar till att sätta fokus på sig själv och på så vis både må bra och prestera bra.

 

Vad skulle du göra om du vågade mer än du törs?

 

Vill du ha hjälp med att våga mer än du törs och hitta lösningar på dina hinder?

Kontakta mig på: bm@eccbysyren.se  www.eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

 

Varma hälsningar,

Britt-Marie

 

 
Britt-Marie Syren
Blicka bakåt innan du blickar framåt
 

Nu står vi inför ett nytt år med massa möjligheter. Innan du tar fart framåt, in i det nya, skulle jag vilja inspirera dig till att först utvärdera året som gått. Det ger dig en fördel att veta hur du ska blicka framåt. Jag hjälper dig här med några enkla och konkreta frågor.

Varför ska man blicka bakåt när man vill se framåt? Fördelarna kan vara att du kan få uppleva stunderna igen när du mådde riktigt bra, var lycklig, tacksam och kände dig så där härligt stolt över dig själv. Du kommer också kunna se mönster och beteenden som har varit bra för dig och även mönster som varit mindre gynnsamma för dig.

Här har du en stor guldnyckel till att skapa ett 2023 som du vill ha det. Nämligen genom att dra lärdom av det som varit och våga blicka framåt med mål som uppfyller dina drömmar.

Gör det enkelt med tre konkreta steg. Att ställa frågor till dig själv, reflektera över svaren och fundera på hur du skulle vilja ha det i framtiden. Vill du skriva, reflektera tyst för dig själv, prata högt med dig själv under en promenad eller i badet, spelar mindre roll. Det viktiga är görandet, att du gör. Så gör det som passar dig bäst.

1.     Fortsätta med Vad är det du har gjort och som du har mått bra av under året, både fysiskt och mentalt? Vad är viktigt för dig att fortsätta med? Vad vill du göra mer av? Vad är du mest stolt över? Vilka utmaningar vill du fortsätta med?

2.     Sluta med Vad är det du har gjort som inte har varit gynnsamt för dig eller dina närmaste? Kan du se mönster som inte är bra? Vad vill du helt sluta med för att kunna må och fungera ännu bättre? Vad vill du minska ner till förmån att göra mer av saker som ger dig energi, lugn och glädje?

3.     Börja med Vad är det som du skulle vilja börja med men som av någon anledning har hindrat dig hitintills? Vad tänker du skulle göra dig riktigt gott? Vilka utmaningar vill du börja med? Vilka beteenden vill du använda dig av för att må bra och fungera bättre?

Ta nu ett steg i taget. Skriv ner dina reflektioner, svar, tankar och idéer. Sätt mål och delmål. För här har du många av dina svar till förändring som kommer att göra dig gott och få ett gnistrande och sprakande 2023.

De senaste åren har jag tagit mig tid att göra denna övning. Den gör att jag får perspektiv på saker och har lättare att både släppa det som inte ger mig något samtidigt som jag får kraft att göra det jag vill och mår bra av.

Hoppas att detta har givit dig nya perspektiv och mod till att drömma stort och våga släppa för att ta ny fart. Vill du komma ett steg till på din väg framåt? Prata med vänner, familjemedlemmar eller vänd dig till en coach som kan hjälpa dig att reflektera ännu mer kring frågorna och skaffa fler guldnycklar.

Varmt lycka till och låt detta bli början till dina mål och delmål för 2023!

 

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid;

bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

  

Med värme,

Britt-Marie

 
Britt-Marie Syren
Full rulle och snart är det jul - 5 enkla knep minska stressen
 

Full rulle och snart är det december och jul. Adventspyssel, glöggmingel, julklappslistor, träffa nära och kära, avsluta jobbprojekt och planera för nya projekt. Ja, listan kan göras lång på allt som ska fixas. Känns som det är läge att bromsa in och lägga lite mer tid på återhämtning och få ner farten till jul.

  

Jag vill inspirera dig till att ta kommandot i december månad och göra den till din bästa.

 

Häng med på mina 5 TIPS och bestäm dig sedan för hur du vill må och känna under december månad.

 

1.    Regelbunden träning förbättrar inte bara konditionen utan även stresståligheten! Regelbunden träning och god kondition ger upphov till fysiologiska förändringar som förbättrar kroppens förmåga att anpassa sig till stress. Helt enkelt en win-win!

2.     Nope, nähe, nej – ibland kan vi behöva träna oss i att säga nej, inte alltid så lätt om man kopplar ihop det med att man sårar någon eller gör någon besviken. Ge det ett försök och fundera på vad som ger dig energi och vad som är viktigt för dig. Säg nej!

3.     En sak i taget – gör december månad till ett perfekt tillfälle att träna på att inte multistaska. Medan datorn laddas upp - ta några djupa andetag och bara det. Drick en kopp kaffe, känn doft och smak och det är det enda du gör i den stunden. Blir du stressad av bara tanken? Perfekt, då kanske det här är en grymt bra decemberträning för dig.

  

4.   Att andas är förmodligen det bästa sättet att stressa av. Ta djupa, långa och sköna andetag så aktiverar du vagusnerven som styr många olika viktiga funktioner, till exempel puls, matsmältning och andning.

6. zzZZzzZZ – Sov, vila och återhämta dig. Det är den bästa julklappen du kan ge till dig själv och till dina nära och kära.

Önskar dig en gnistrande, sprakande och alldeles underbar december på ditt egna vis.

 

Finns här om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller 070-262 34 22

 

Varma hälsningar,

Britt-Marie

 

 

 
Britt-Marie Syren
TIPS på hur du kan styra dina tankar
 

Är den här tanken bra för mig? Den frågan brukar jag ställa till mig själv när jag märker att tankarna drar åt ett håll som inte är bra för mig.

 

En stor del i mental träning handlar om hur vi styr våra tankar. Javisst, det är bara tankar och det kan vi påminna oss om, men det vi vet är att de påverkar oss.

 

Att ha negativa tankar är vanligare än du tror, vi upplever dem alla då och då och visst är det lite skönt att känna till. Frågan är bara vad vi gör med dem? En del människor verkar ju allt bara rinna av på, lite som att hälla vatten på en gås. Gåsen har inte riktigt infunnit sig hos mig så jag får mer träna på att styra tankarna ditåt jag vill.

 

Mental träning handlar för mig om att:

·      Styra tankarna

·      Acceptera att det kan vara tufft

·      Omfamna tankarna mer än att knuffa bort dem

·      Välja vad jag vill fokusera på

 

Här kommer några TIPS som du kan prova för att träna upp och få en högre kvalitet på dina tankar. När en negativ tanke dyker upp hos dig, prova då att ställa dig dessa frågor:

 

  • Hur sannolik är den här tanken egentligen?

  • Är den här tanken bra för mig?

  • Kan jag ändra den här tanken?

  • Är den här tanken fakta eller en åsikt?

  • Vad är det värsta som kan hända? Hur vill jag hantera det?

  • Vilka bevis har jag för och emot denna tanke?

  • Vad vill jag fokuser på istället?

 

Kan det vara så att hur du mår och känner dig är ett resultat av dina tankar?

 

I så fall vad skulle det ge dig att mer börja tänka på hur du tänker?

 

Jag finns här för dig:

Hemsida: www.eccbysyren.se

Mail: bm@eccbysyren.se

Telefon: 070-262 34 22

 

Varma hälsningar,

Britt-Marie

 

 
Britt-Marie Syren
Vad har vi gemensamt med elitidrottare?
 

Vid en första tanke kanske du tänker, inget. Precis så tänkte jag också tidigare. Nu vet jag att vi har mycket gemensamt.

Mental träning används av de flesta moderna idrottare för att höja sin fysiska och mentala prestation. De vill kunna ha fullt fokus på uppgiften och prestera som bäst när det gäller. Och vem vill inte det även i vanliga livet?

När jag coachar ryttare och golfare pratar jag alltid om vikten av Förberedelser – Genomförande – Utvärdering. Häng med och upptäck att vi andra som inte är elitidrottare också har glädje av detta.

Förberedelser:

o Sätta upp tydliga mål som gör det lättare att se vad du vill göra

o Kom ihåg delmål som hjälper dig att hålla igång motivationen och fira dem

o Se vilka resurser du behöver skaffa dig för att nå målet

o Förbered dig mentalt på eventuella hinder och motgångar. Lista dem och se vilka du kan påverka. Släpp de andra

Genomförande:

o Acceptera nervositet

o Det är skillnad att vara spänd och nervös. Skapa en avspänd känsla och gör nervositeten till en signal om att du är peppad

o Identifiera vad som stressar dig och som du kan påverka

o Saker du inte kan kontrollera – släpp dem

Utvärdering:

o Efter en prestation är det perfekt tillfälle att utvecklas

o Skriv ner vad som inte gick så bra. Varför blev det så och hur kan du göra annorlunda nästa gång?

o Skriv ner vad som gick bra. Varför gick det bra och vad var din känsla

o Undvik ältande, skriv ner vad som gick dåligt och släng det sedan

o Spara det positiva, frossa i det och använd det nästa gång

Vad säger du? Visst går det att använda även i vanliga livet?

Blir du nyfiken på hur mental träning kan hjälpa dig som idrottare eller bara i vanliga livet? Jag finns här för dig och hejar på dig!

Har du frågor eller vill boka en tid,

bm@eccbysyren.se www.eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Mina 5 bästa TIPS på bra morgonrutiner
 

Har du en önskan om att bli en morgonperson eller i alla fall skapa en morgonrutin som ger dig energi och glädje? Ja, då finns det en massa vanor som du kan börja anamma direkt.

En bra start på dagen ger alltid en god förutsättning för att resten av dagen också ska bli bra.

Men hur ofta ger du dig själv de bästa förutsättningarna? Det är ofta vi tänker att om jag bara gick upp lite tidigare, förberedde saker kvällen innan, tog det mer lugnt, åt en bra frukost. Ja, då skulle morgonen vara mycket bättre. Precis, nu är det dags att ta kommandot i dina morgonrutiner och gå från tanke till handling.

Här kommer mina 5 bästa TIPS på morgonrutiner som ger både en skön morgon och en bra dag.

1. Förbered redan kvällen innan. Fundera på hur nästa dag ser ut. Finns det något du kan förbereda för att få en lugnare start nästa morgon? Packa väskan, lägga fram kläder eller duka frukostbordet.

2. Lägg dig 30 minuter tidigare så du kan gå upp 30 minuter tidigare. Kanske resonerar du så att du vill sova så länge som möjligt och ställer då larmet på senast tänkbara tid och måste därför skynda dig på morgonen. Se om du istället kan ge dig lite mer tid på morgonen.

3. Ge dig själv ett varsamt uppvaknande. Precis när du vaknar börja med att lägga märke till din andning. Följ några andetag med lite nyfikenhet hela vägen in och hela vägen ut. Notera hur det känns utan att värdera. Ta sedan några medvetna andetag där du fyller buken på inandning och låter sedan magen sjunka in på utandningen. Lägg märke till eventuell skillnad.

4. Visualisera din dag. Det är ett enkelt och effektivt verktyg där du kan bestämma dig för hur du vill att din dag ska bli och kännas. Om inte du bestämmer hur dagen ska bli är det lätt att någon annan gör det åt dig. Testa gärna att ställa dig framför badrumsspegeln och säg något snällt till dig själv. T.ex. ”Jag är stark, frisk och glad.” Jag utstrålar skönhet, självförtroende och glädje.” ”Jag har allt inom mig som behövs för att ta mig an dagens utmaningar.”

5. Börja dagen med ett träningspass. Oavsett om du vill ut och springa, gå en lugn promenad, göra någon stretchövning hemma så ger träning och rörelse energi till kroppen. Endorfinerna som frigörs gör att du vaknar ordentligt. Dessutom kommer du vara klar med träningen redan innan dagen har börjat och ge dig en positiv känsla för resten av dagen.

Vilka är dina morgonrutiner som ger dig energi och glädje?

Du vet väl att du kan boka mig för individuell telefoncoaching. Det betyder att du kan få en Livscoach och Mental tränare oavsett var du befinner dig. Perfekt ju!

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid.

bm@eccbysyren.se www.eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Lycka, vad är det och hur får man det?
 

Hur blir man lyckligare? Ja, den frågan är inte så lätt att svara på, men jag ska göra ett försök genom att reflektera lite runt glädje, lycka och kärlek.

Inom forskningen har man konstaterat att det som verkligen gör en glad är att hjälpa andra människor genom att göra goda handlingar. Det kan vara att hjälpa en granne med trädgårdsarbete, städa hemma hos en äldre eller sjuk släktning, ge någon hemlös mat eller vad man nu vill göra. Att hjälpa andra människor ger så mycket. Utöver glädjen så känns det även meningsfullt och utvecklande.

Engagemang och optimism visar sig också öka graden av glädje och lycka. Att engagera sig i något gör att livet känns mer meningsfullt. Vad är du engagerad i för något? Ibland upplever jag att många tänker så stort, och det får man göra, men för mig är det lättare att börja i det lilla och ta steget därifrån.

Optimism, går det att träna upp? Ja visst, genom att du först uppmärksammar pessimistiska tankar, ifrågasätter dem och sedan ersätter dem med positiva tankar och målbilder. Det här kräver så klart en viss träning, men det går. Övning ger färdighet och ju mer du tränar upp din förmåga att vara glad, desto mer kommer glädjen av sig själv. Exponera dig helt enkelt för glädje. Kolla in punkt tre på listan nedan.

Några TIPS som kan användas i vardagen för att bli lyckligare.

1. Gör det till en vana att vara tacksam för det du har och tacka hellre en gång för mycket än för lite. Tacka din partner för att hen lagade mat, din arbetskollega för en bra insats, eller personen som höll upp dörren.

2. Motionera, umgås med vänner och bekanta. Personer som motionerar och umgås med vänner och bekanta regelbundet är generellt lyckligare än de som är mer stillasittande och ensamma.

3. Ställ dig följande frågor till dig själv: När var du riktigt lycklig senast? Vad var det som gjorde dig så där lycklig? Hur ofta är du glad? Vill du uppleva ännu mer glädje? Vad gör dig glad?

4. Skriv ner dina svar från punkt tre och skapa dig en glädjebank. Fyll på med saker som gör dig glad.

5. Det räcker inte med att reflektera över vad som gör dig glad, utan du behöver agera för att känna och upptäcka glädjen och lyckan.

6. Ring det där samtalet, skriv ett brev eller besök personen som du tänkt mycket på och tala om hur mycket hen betyder för dig. Det blir en slags dubbel glädje.

7. Skapa små utbrott av positiva känslor genom att njuta av en varm dusch, ge ett leende till busschauffören, njut av kakan till kaffet, gör ett glädjeskutt eller något annat som gör dig riktigt glad.

Nu tränar vi oss i att skaffa ännu mer lycka, glädje och kärlek i livet.

Vilket blir ditt första steg?

Vill du boka en tid? Jag finns här för dig!

www.eccbysyren.se bm@eeccbysyrern.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Hjälp din hjärna få en så bra ledighet som möjligt...
 

…genom att maxa din återhämtning. Ja, jag vet, det låter lite kontraproduktiv. Ska man maxa under sommaren när det ska vara ledigt och skönt?


Midsommar står för dörren, med sill, lekar, jordgubbar och allt som hör till. För många börjar också semester och ledighet. Själv ska jag jobba ett par veckor till, men sedan blir det ledigt även för mig.


Funderar på det här med återhämtning under ledighet. Kommer återhämtning bara av sig själv för att man är ledig? Nja, återhämtning kommer inte bara av att man trycker på en knapp eller att man blundar hårt. Viljestyrka eller rätt inställning hjälper föga heller om vi ständigt överbelastar vårt system med stress eller knasiga livsstilsbeslut.


Vad behöver man då göra för att maxa sin återhämtning? Ja, som med allt annat för att skapa förändring behövs att man GÖR. God återhämtning bottnar i kloka val och att man faktiskt gör det som man har bestämt att göra för att både må bra och fungera bra.


Här kommer några TIPS som kan hjälpa dig att maxa din återhämtning och ge hjärna en så bra ledighet som möjligt

  • Hjärnan gillar tacksamhet och positiva känslor - runda av arbetet innan ledighet och tacka dig själv för vad du har gjort.

  • Hjärnan gillar fokus – motsatsen är multitasking. Planera vad som ska göras innan du går på ledighet och planera in vad som kan vänta till efter. Prioritera!

  • Hjärnan gillar ställtid – om du vill in och kolla mail och samtal. Bestäm i förväg när du ska göra det.

  • Hjärnan gillar associationer – börja ledigheten med att lämna vardagen. Skaka om hjärnan med att börja semestern med en resa eller en utflykt.

  • Känn in vad som ger just dig god återhämtning. Det kan variera från person till person, så jämför dig inte, utan hitta det som är bra för dig.

  • Lämplig fysisk aktivitet som är anpassad efter dina behov. Hellre lite och regelbundet än mycket som inte blir av.

  • Gör minst en andningsövning om dagen där du stimulerar ditt ”lugn-och-ro-system”. T.ex., andas in genom näsan under fem sekunder och låt magen vidgas, andas ut genom näsan under fem sekunder och låt magen sjunka in. Upprepa under fem minuter.


MAXA NU DIN ÅTERHÄMTNING genom att våga trycka på bromsen lite extra i sommar och gör de val som leder till bättre livskvalitet och mer energi. För en god återhämtning främjar vår hälsa, lycka och prestationsförmåga.


Vill du ta kommandot i din hälsa i höst och känner att du vill ha mer hjälp? Hör av dig till mig så gör vi ett bra upplägg.


Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,


www.eccbysyren.se bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22


Varma hälsningar,
Britt-Marie

 
Britt-Marie Syren