Balans i livet, vad betyder det egentligen?

 

Jag måste erkänna att jag blir lite lätt stressad över begreppet balans i livet. För vad betyder det egentligen? För mig låter det som ett heltidsarbete att försöka uppnå balans i allting jag gör, dvs livet och vill jag ens ha balans i allt?


Ja, det här behöver vi reda lite i. Jag har tänkt på det här med balans väldigt mycket. Många av mina klienter som kommer till mig har en önskan om mer balans i livet. På ett sätt förstår jag dem fullt ut, för det låter behagligt. Men när vi börjar tittat på vad de vill ha balans i så är det inte så lätt att definiera. Det blir lätt, ”om jag bara kunde byta jobb skulle allt lösa sig”, om jag bara gick ner sju kg skulle jag bli lyckligare, ”så fort den här perioden är över kommer allt bli bra”.


Ett sätt att ändå skapa en slags balans kan vara att titta på olika livsområden. Livsområden som de flesta av oss tycker är viktiga i livet för att kunna må och fungera bra. Ofta är det områdena: relationer, hälsa, arbete och fritid. Alla dessa områden kräver vår tid och uppmärksamhet och kan vi skapa en slags balans mellan dem, ja då tror jag att vi skulle må riktigt bra.


När vi t.ex stressar under en längre period, är det inte ovanligt att något eller några av våra livsområden får stå tillbaka . Är man trött efter en arbetsdag är det sannolikt att man inte orkar med sitt privatliv och om det är stress på hemmaplan är det inte ovanligt att det påverkar ens arbete. Kanske är det så att rutiner och hälsosamma beteenden rubbas, man slutar träna, äter oregelbundet och pressar sin kropp för hårt. Kanske har man slutat träffa vänner och göra de där sakerna som man tidigare tyckte var roligt. Då är det dessa områden som behöver få lite mer uppmärksamhet.


Hur ska man då prioritera? Ett effektivt sätt att börja är att ta fram sina värderingar runt varje Livsstilsområde. Åh, nej kanske du tänker, vad jobbigt. Inte alls, det här kommer att ge dig energi för att skapa en förändring till att må och fungera ännu bättre. Ge dig själv nu en stund och ta fram papper och penna eller skriv direkt i telefon eller dator.


ÖVNING: Skriv ner de fyra livsstilsområdena: Relationer, hälsa, arbete och fritid. Jag ger dig ett par exempel på Livsområdena, Hälsa och Relationer. Du skriver så klart ner dina egna värderingar, detta är bara exempel för att du ska kunna komma igång.

LIVSOMRÅDE HÄLSA

Värdering: Vara en fysisk och stark person

  • Steg: Promenera 30 min varje dag

  • Steg: Ringa min vän och boka in träningspass

  • Steg: Planera in svampplockning i helgen


LIVSOMRÅDE RELATIONER

Värdering: Vara en närvarande förälder

  • Steg: Stanna upp, lyssna och titta på mina barn när de berättar något

  • Steg: Lyssna 80% och prata 20% med mina barn

  • Steg: Åka till badhuset i helgen



Slutreflektion För mig blir att försöka skilja på balans i livet och att skapa förändring inom de områden som ger störst hävstångseffekt. Dvs titta på dina olika Livsstilsområden, skriv ner dina värderingar och börja ta ett steg i taget där du tänker att det ger mest effekt.


Kontakta mig på: www.eccbysyren.se - bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Önskar dig varmt lycka till med dina Livsstilsområden och du kanske har ytterligare områden!

Varma hälsningar, Britt-Marie

 



 
Britt-Marie Syren