Finns det ett perfekt recept på stresshantering?

 

Finns det ett perfekt recept på stresshantering? Svaret på den raka frågan måste bli ett nej. Men varför då undrar du säkert? Jo, stress betyder olika saker för olika människor i olika situationer. Därför finns det inte ett perfekt recept på effektiv stresshantering.

Däremot finns det tre olika delar som alltid finns med när man arbetar med effektiv stresshantering och dessa tänkte jag dela med mig av till dig.

 

Låter det kanske provocerande att vara effektiv i sin stresshantering? Jag kan förstå det, men om du tänker att effektivitet är att göra rätt saker som leder dig till dina mål, ja då blir det som ljuv musik åtminstone i mina öron.

 

Så vad behöver man tänka på när man ska hantera sin stress? Jo, det finns tre saker som är grunden i effektiv stresshantering. Det finns ingen effektiv stresshantering som inte involverar någon av dessa tre komponenter eller alla.

 

Den viktigaste delen i effektiv stresshantering är återhämtning. Där är sömnen den viktigaste funktionen men också andning och avslappning. Lägg därtill mål så har du de tre viktigaste grunderna.

 

1.     Genom att du ändrar din andning framkallar du avslappningen. Så min reflektion till dig blir: Var har du din andning just nu? Se om du kan förflytta den ner till buken och stretcha andetaget lite. Stretcha genom att andas in under fem sekunder och låt magen bli stor och andas ut under fem sekunder och låt magen sjunka in. Fortsätt gärna så under fem minuter. Vad tror du skillnaden skulle bli för dig om du gjorde denna enkla övning 1-3 gånger per dag?

 

2.     Ditt förhållningssätt. Du kan alltid påverka ditt förhållningssätt. Det spelar ingen roll hur svårt du har det i livet. Du kan alltid påverka det. Ja, det kan låta provocerande, men det är helt sant. Ofta tror man att man inte kan vara glad när man har det tufft. Man kanske oroar sig för vad andra ska tänka eller att man själv känner att det är omöjligt när man mår som man gör, men tro mig det går. Det är ett kraftfullt verktyg. Ibland kan man behöva hjälp med att hitta ett annat förhållningssätt. Det kan vara av en vän, en coach eller att man hjälper sig själv genom att läsa bra böcker som handlar om det.

 

3.     Mål, att ta reda på vad man vill och sedan arbeta processtyrt till de målen. Ofta har vi en tendens att veta vad vi inte vill. T.ex ”Jag vill inte känna mig stressad.” I det finns en risk att det blir fokus på just stress. Därför är det mer effektivt att ta reda på vad man vill istället. T.ex. ”Jag vill kunna må bra och fungera bra.” Min reflektion till dig blir: Hur ser dina livsmål ut? Hur vill du må och känna när dagen är slut? Vad är det första lilla steget du kan ta redan idag för att närma dig ditt mål.

  

Det här är de tre stora områdena inom effektiv stresshantering och som på något sätt alltid innehåller någon del eller alla tre delarna.

 

Jag vill avsluta med att avliva en gammal en stressmyt. Det är inte mycket som upprör mig, men myten om att alla som genomgått en stressrelaterad sjukdom alltid kommer att vara stressallergiska, är just en sådan. Nej så är det inte. Jag vill att vi i stället fokuserar på vår fantastiska hjärna som anpassar sig och reparerar sig själv. Det finns så många som kommit tillbaka starkare och mer balanserad än tidigare.

 

Känner du någon, eller kanske du själv, som skulle vara hjälpt av att sätta fokus på vad man vill uppnå, ta reda på vad man vill känna eller hur man vill må? Dela gärna detta inlägg eller mina kontaktuppgifter. För tillsammans kan vi göra skillnad.

 

 

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

 

 

Med värme,

Britt-Marie

 
Britt-Marie Syren