Mental återhämtning

 
IMG_3845.jpeg

Ge dig själv fem minuters mental återhämtning om dagen. Det kan räcka för att motverka den negativa stressen och istället ge dig en godare psykisk hälsa.

För handen på hjärtat. Om du hade varit på gymmet en hel dag, arbetat i trädgården i åtta timmar eller sprungit i skogen flera timmar, visst hade du då låtit din kropp och dina muskler få vila?

Precis på samma sätt som en muskel behöver vila, behöver du ge din hjärna en möjlighet att bearbeta och sortera intrycken under en hel arbetsdag. Intrycken slutar ju inte heller efter att arbetet är slut. Då är det dags att planera middag, hämta barn, hjälpa till med läxor, fixa hemma, träna, titta på serier, kolla av sociala medier etc. För att sedan stupa i säng.

Helt klart är att hjärnan får kasta sig mellan olika tankeprocesser så länge du är vaken och aktiv och det är inget fel i att ha mycket att göra. Vi klarar av och tål rätt mycket bara vi skapar tillfällen för mental återhämtning.

Med mental återhämtning ger du din kropp och hjärna tid att vila och att skapa mer energi, lust och lugn. Då håller du stressymptom som sömnsvårigheter, nedstämdhet och koncentrationssvårigheter på avstånd.

Jag vill dela med mig av mina tre verktyg för att hitta mental återhämtning i vardagen.

1. Medveten andning, att andas med medvetna andetag ända ner i buken stimulerar ditt autonoma nervsystem till att aktivera bromsen inom dig. Generellt är vi duktiga på att gasa och kan behöva lära oss att bromsa upp lite mer i vardagen. Stretcha gärna ditt andetag genom att andas in under fem sekunder och låta buken bli stor och sedan andas ut under fem sekunder och låt buken sjunka in. Upprepa så under fem minuter. Du kommer sedan att fatta mycket mer kloka och sansade beslut.

2. Medvetna pauser, ibland har vi en tendens till att tro att vi behöver prestera i allt och alltid. Reflektera en stund över hur du ser på det och vad det ger dig i det långa loppet. Jag vill inspirera dig till att ta flera korta pauser under dagen. Ta en promenad, titta ut genom fönstret och iaktta vad som sker, ta din kaffekopp och gå undan en stund för dig själv och ge dig själv minst lika mycket kärlek och omtanke som du ger till andra.

3. Ta tillvara på känslan, om du får känslan av att ”det här var skönt för mitt huvud och hjärna” ta vara på den känslan direkt. Ställ dig frågan vad gjorde du nu som fick dig att känna så – OCH tillåt dig att göra så flera gånger. Känns det bra så är det bra.

Har du, precis som flera av mina klienter, svårt att känna in VAD det är som stressar dig och vilken TYP av återhämtning som ger dig bra effekt? Då vill jag varmt rekommendera dig till att först testa mina tre verktyg ovan och om du efter ett par veckor inte känner någon skillnad göra en Livsstilsanalys. Den är bra för att du tydligt och konkret ska kunna se dina stresstoppar, återhämtningsförmåga, sömnkvalitet och kondition. När du väl vet det, vet du också VAD du behöver göra för att få till en förändring.

Vill du ta kommandot i din stress och känner att du vill ha mer hjälp? Hör av dig till mig så gör vi ett bra upplägg.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren