Kan man bli stresskompetent?
Många av mina dagar arbetar jag på ett eller annat sätt med stress, enskilda klienter eller ute på företag. Betyder det då att jag själv är så pass stresskompetent att jag inte behöver arbeta med mig själv?
Stress är ett brett och svårdefinierat begrepp. Å ena sidan hjälper stress oss att vara pigga, alerta och kunna prestera. Å andra sidan kan det göra oss sjuka. Dessutom är stress individuellt. Det som stressar mig är inte säkert att det stressar dig. Det beror på våra tidigare upplevelser, vad vi har med oss i våra ”ryggsäckar” och vårt tankemönster.
När jag för några år sedan började arbeta med min egen stress hade jag byggt upp några, som jag trodde, var bra strategier.
Effektiviseringsstrategin
Det var för mig att hinna med och göra så många saker som möjligt under dygnets 24 timmar. Min teori var att om jag bara gör klart allting först så kan jag njuta sedan. Problemet var bara att tiden till att njuta eller bara vara aldrig infann sig. Det blev bara en massa ”måsten” och stressen hängde över mig. Jag började göra saker ännu snabbare, åt snabbt, rörde mig snabbt, talade snabbt och framförallt gjorde jag många saker samtidigt. Väldigt tydliga stressbeteenden. Det blev som en ond spiral.
Avskalningsstrategin
Jag började prioritera bort sådant som jag tyckte var roligt att göra. Som att träffa vänner, träna, vila eller läsa. Just i stunden kändes det bra för då fick jag tid att göra alla mina ”måsten”.
Stressfobi
Jag utvecklade en slags stressfobi där jag blev rädd för saker som kunde stressa mig. Jag tackade nej till inbjudningar och aktiviteter som skulle kunna stressa mig.
Varför berättar jag då det här? Det finns en ”känna igen sig” känsla som kan vara ganska skön. Att inte behöva känna sig ensam utan veta att det går att få till en förändring OCH det kan till och med vara ganska lätt.
Så är jag stresskompetent idag? JA, skulle jag säga. Jag har lärt mig att förstå vad det är som triggar min stress, jag har lärt mig vad som är mina bästa återhämtningsaktiviteter och jag har lärt mig att säga nej. Mycket av detta fick jag hjälp med genom att göra en Livsstilsanalys. Den hjälpte mig att förstå i vilka situationer som jag blev stressad, vad som gav mig den bästa återhämtningen och hur det låg till med min kondition. Än idag använder jag flera av de verktygen jag då lärde mig.
TIPS. Fundera över hur dina dagar ser ut och hur du känner dig på kvällen. Känner du igen dig i mina gamla stresstrategier? Eller känner du igen dig i några av nedan påstående?
Tackar nej till roliga aktiviteter
Hoppar över frukosten
Låtsas lyssna på andra, men funderar istället på dina egna problem
Äter smörgåsar istället för att laga varm mat
Tar med datorn hem, när det är mycket på arbetet
Lägger dig sent och är trött när du vaknar
Svårt att koncentrera dig längre stunder
Blir lättirriterad på dem du egentligen tycker om
Glömmer att fråga sambon hur hen mår
Skriker åt barnen
Äter snabbt
Glömmer bort sådant som du tidigare alltid kom ihåg
Om ja, då är min varmaste rekommendation att du ska ta tag i din stress. Det går att skapa förändring och du är så värd att få må bra. Både för din egen skull men också för dina nära och kära.
Idag använder jag Livsstilsanalysen till flera av mina klienter och med fina resultat.
Vill DU göra en Livsstilsanalys, har frågor om stress eller vill boka en tid. Kontakta mig på: www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22
Önskar dig varmt lycka till med att både ”Må bra och prestera bra” för det går!
Varma hälsningar,
Britt-Marie