Är det egoistiskt att vara snäll med sig själv?

 
IMG_5516.jpeg

”Nej du, ska jag börja prioritera mig själv och dessutom vara snäll med mig själv kommer jag framstå som en stor egoist.” Så uttryckte sig en klient till mig häromdagen och jag tror inte han är ensam.

Hur ser egentligen relationen ut till oss själva, den enda som vi vet varar livet ut? Min uppfattning är att många får dåligt samvete när vi gör det som är bäst för oss själva. Det tror jag är den största tankefällan. Tänk om vi kunde tänka lite mer som med syrgasmasken på flygplanet. Först masken på sig själv innan vi hjälper någon annan.


Många tror att man helt kommer att tappa fotfästet om man blir mer snäll med sig själv. Bara äta godsaker och ligga på soffan. Och det kan man behöva då och då, men att vara snäll med sig själv innebär att du ser till dina behov på riktigt och inte till belöningshjärnans skrik på direkt tillfredsställelse.


Ett bra knep är att tänka sig hur man skulle behandla någon man tycker om. Skulle du säga ”skärp dig, bit ihop” eller skulle du fråga vad hen behövde och finnas där och stötta?


Vill du prova att coacha dig själv i att bli mer snäll med dig själv?

• Vad vill jag och vad behöver jag för att må bra?

• Vilka saker gillar jag att göra? Vilka saker ger mig energi?

• Jag påminner mig ofta om att: När jag gör saker som jag mår bra av så sprider det sig till andra och som bonus kommer min hjärna att belöna mig med ”må-bra-hormoner”.

• Jag talar snällt till mig själv i både mot och medgångar.


Min varmaste rekommendation: Tänk både och, ta hand om andra OCH dig själv. Att finnas för andra är en fin egenskap så länge det inte blir på bekostnad av ditt eget mående.


Med det här sagt, vad blir ditt allra första steg till att ge dig själv lite mer snällhet?


Ta hand om dig!


Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22



Med värme,

Britt-Marie



 
Britt-Marie Syren