Varsågod, motivationshjälp till ditt nyårslöfte!

 

Slutet av januari och det har snart gått en hel månad sedan du gav dig själv ett nyårslöfte. Var det inget nyårslöfte så hade du säkert en tanke, ambition om att skapa någon form av förändring. Träning, kost, stress, relation, arbete eller något annat.

Hur svårt kan det vara att motivera sig tillförändring? I början känns det så himla lätt och man är peppad till det nya. Efter några veckor brukar dock motivationen tryta. Å ena sidan o andra sidan, när jag tänker på saken så…, äsch jag fortsätter i morgon. Brukar även kallas ambivalens.


Den här modellen kallas för ambivalensutforskning och används ofta vid livsstilsförändringar inom både sjuk och hälsovård. Jag använder den själv när jag vill testa en förändring och med mina klienter som inte riktigt har bestämt sig om en förändring/utveckling är bra eller ej för dem.


Jag vill peppa dig till att testa den här modellen som är perfekt när du vill sortera i dina tankar. Ta reda på vilka för och nackdelar din förändring har, både för dig och de i din närhet.


Vilken förändring vill du utforska? Prova med något som du vill förändra men inte riktigt kommit till start med ännu. Använd modellen och mitt varmaste TIPS är att arbeta med rutorna i sifferordning och jobba klart med en ruta innan du går vidare till nästa.


I den här övningen har jag tagit exemplet om att bli mer fysiskt aktiv. Du väljer så klart det som passar dig bäst. Stress, arbete, relation, kost eller något annat.


1. Fråga dig vad som är positivt med att ha det som du har det just nu. T.ex Vilka är fördelarna för mig att vara fysiskt inaktiv? Skriv ner alla saker du kommer på.


2. Dags att titta på nackdelarna med nuläget. Vilka är nackdelarna för mig att vara fysiskt inaktiv? Vad finns det som är mindre bra med att inte göra en förändring? Lista så många saker som du kommer på.


3. I tredje rutan ska du se över vad som är mindre positivt med en förändring. Vilka är svårigheterna eller hindren för mig att bli mer fysiskt aktiv? Räkna upp så många du kan innan du går vidare.


4. Nu är det dags för allt positivt som kommer med en förändring. Allt det här skulle vara bra för mig om jag blev mer fysiskt aktiv. Bara ös på och skriv ner allt du kommer på.


5. Vad säger de här rutorna dig nu? Titta på det som du har skrivit ner. Gör totalen dig mer motiverad till en förändring? Har underlaget hjälp dig att fatta rätt beslut? Vad blir nu ditt första steg?


Här kommer några fler coachande frågor som du kan ställa till dig själv:

När vill jag komma igång? Är jag beredd att sätt ett startdatum redan nu? Vad har jag för tidigare erfarenheter av fysisk aktivitet? Vilken form av fysisk aktivitet föredrar jag?


Oavsett vad du vill förändra önskar jag dig varmt lycka till!

YES, nu kör vi för ett grymt bra 2022!


Ha det gott!


Har du några frågor eller funderingar, ja då är det precis som vanligt,

kontakta mig på:


bm@eccbysyren.se

www.eccbysyren.se

070-262 34 22


Med värme,

Britt-Marie




 
Britt-Marie Syren