TIPS på hur du går från jämförelse till inspiration?

 

Jag har verkligen legat i hårdträning för att sluta jämföra mig med andra. Har det varit lätt? Nja, men faktiskt inte så svårt som man kan tro.

Vi är alla olika och har olika förutsättningar så det verkar ju helt knasigt att hålla på och jämföra oss med andra. Risken är ju att vi blir helt utmattade av det. Och är det inte lite av charmen att vi är olika, för hur tråkigt skulle det vara om vi alla var just lika.

Ändå står jag där ibland och avundas och tänker om jag ändå vore….MEN oftare och oftare kommer jag på mig själv i tid och tränar mig att istället inspireras. Det är så mycket roligare, mer effektivt och den känslan som då infinner sig är en helt annan än den jämförande.

Ta mitt golfspel som exempel. Tidigare jämförde jag mig ofta med hur långt andra slog, vilket hcp de hade och vilken utrustning de hade. Så här i efterhand kan jag ju se hur dumt det var. Kanske känner ni igen känslan som smyger sig in, jag är dålig, alla andra är bättre.

Enligt den sociala jämförelseteorin ingår det i vår natur som sociala varelser att jämföra oss med andra som ett sätt att försöka mäta vårt eget värde. Hur förhåller jag mig angående utseende, åsikter, framgång, uppförande m.m.? Det här kan ha en positiv effekt om vi INSPIRERAS istället för att jämföra.

Vad gjorde jag för att träna mig att gå från jämförelse till inspiration?

• Jag började med att erkänna för mig själv att jag jämförde mig med andra och att det gav mig en negativ känsla.

• Jag insåg även att jag vid flera tillfällen lät andras åsikter och tankar bestämma hur jag skulle må och se ut.

• Jag började identifiera vilka det var som jag jämförde mig med.

• Jag insåg att jämförandet var en riktig energitjuv.

• Jag bestämde mig och satte upp mål för hur jag ville vara och må.

• Jag hittade förebilder som jag inspirerades av.

• Jag började skriva tacksamhetsdagbok över både små och stora saker jag var tacksam för.

I sociala medier är det lätt att falla dit och fortsätta att jämföra. Det är tillgängligt 24 timmar om dygnet och vi kan jämföra oss med människor som inte finns i vår fysiska närhet. Det är alltså en god idé att lära sig att förhålla sig till lättillgängligheten att jämföra oss.

I stunden när vi jämför har vi inte alla förutsättningar och fakta för att få en rättvis bild. Vi har ingen aning om vad de har gått igenom eller vad de har i sin ryggsäck. Vi vet inte heller vilka sidor de väljer att visa upp eller dölja.

Så här i början på våren kan det vara fint att ge sig själv lite tid att reflektera och arbeta fram vad DU tycker är viktigt i livet och vad du mår så där härligt bra av.

En nyhet är nu att du kan boka mig för 30 minuters gratis konsultation.

Vad skulle det ge dig att gå från jämförelse till inspiration?

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Önskar dig stort lycka till med att gå från jämförelse till inspiration.

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren