Lycka, vad är det och hur får man det?

 

Hur blir man lyckligare? Ja, den frågan är inte så lätt att svara på, men jag ska göra ett försök genom att reflektera lite runt glädje, lycka och kärlek.

Inom forskningen har man konstaterat att det som verkligen gör en glad är att hjälpa andra människor genom att göra goda handlingar. Det kan vara att hjälpa en granne med trädgårdsarbete, städa hemma hos en äldre eller sjuk släktning, ge någon hemlös mat eller vad man nu vill göra. Att hjälpa andra människor ger så mycket. Utöver glädjen så känns det även meningsfullt och utvecklande.

Engagemang och optimism visar sig också öka graden av glädje och lycka. Att engagera sig i något gör att livet känns mer meningsfullt. Vad är du engagerad i för något? Ibland upplever jag att många tänker så stort, och det får man göra, men för mig är det lättare att börja i det lilla och ta steget därifrån.

Optimism, går det att träna upp? Ja visst, genom att du först uppmärksammar pessimistiska tankar, ifrågasätter dem och sedan ersätter dem med positiva tankar och målbilder. Det här kräver så klart en viss träning, men det går. Övning ger färdighet och ju mer du tränar upp din förmåga att vara glad, desto mer kommer glädjen av sig själv. Exponera dig helt enkelt för glädje. Kolla in punkt tre på listan nedan.

Några TIPS som kan användas i vardagen för att bli lyckligare.

1. Gör det till en vana att vara tacksam för det du har och tacka hellre en gång för mycket än för lite. Tacka din partner för att hen lagade mat, din arbetskollega för en bra insats, eller personen som höll upp dörren.

2. Motionera, umgås med vänner och bekanta. Personer som motionerar och umgås med vänner och bekanta regelbundet är generellt lyckligare än de som är mer stillasittande och ensamma.

3. Ställ dig följande frågor till dig själv: När var du riktigt lycklig senast? Vad var det som gjorde dig så där lycklig? Hur ofta är du glad? Vill du uppleva ännu mer glädje? Vad gör dig glad?

4. Skriv ner dina svar från punkt tre och skapa dig en glädjebank. Fyll på med saker som gör dig glad.

5. Det räcker inte med att reflektera över vad som gör dig glad, utan du behöver agera för att känna och upptäcka glädjen och lyckan.

6. Ring det där samtalet, skriv ett brev eller besök personen som du tänkt mycket på och tala om hur mycket hen betyder för dig. Det blir en slags dubbel glädje.

7. Skapa små utbrott av positiva känslor genom att njuta av en varm dusch, ge ett leende till busschauffören, njut av kakan till kaffet, gör ett glädjeskutt eller något annat som gör dig riktigt glad.

Nu tränar vi oss i att skaffa ännu mer lycka, glädje och kärlek i livet.

Vilket blir ditt första steg?

Vill du boka en tid? Jag finns här för dig!

www.eccbysyren.se bm@eeccbysyrern.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren