Fem TIPS på en lugn december

 
snowman-1882635_1920.jpg

Högst upp på min önskelista till jul står att jag vill omfamna julen med ett stort lugn och glädje.

Så med bara några veckor kvar till jul kan det vara bra att fundera på hur man vill må och känna under julen och den tid som kommer. Med rådande omständigheter kan vi inte påverka allt, men mycket går att påverka. Häng med på några av de TIPS jag delar med mig av på hur du kan tänka och förbereda så att du får den jul som du önskar.

Hur ser då en riktigt god jul ut? Ja, det beror så klart på varje enskild individ. Vad man har för önskningar och vilja. Så klart kan det finnas yttre faktorer som påverkar, man kanske har blivit sjuk, fått avboka utlandsresan eller inte alls firar jul. Hur det än ser ut är det inte ovanligt att julen kopplas ihop med både måsten, krav och borden.

Jag skulle vilja inspirera dig till att ta kommandot i december månad och göra denna jul till din bästa.

Häng med på mina fem TIPS, reflektera runt dem, bestäm dig sedan för hur du vill må och känna under december månad.

1. Gott samvete. Ingen tjänar på att gå runt med dåligt samvete över allt från hemlagad mat du inte hinner göra och släktingar du inte hinner eller får besöka. Att vara närvarande och ge av sig själv och sitt engagemang brukar räcka långt. Älskar du att laga mat, pynta och fixa ja då gör du det, men för att du gillar det.

2. Kommunicera ”Vi gör det för barnens skull” medan barnen kanske undrar vad i hela friden är det frågan om. Mycket av julen går på rutin och tradition. Prata ihop er och ställ frågan till alla i familjen hur de egentligen vill att julen ska firas. Kanske vill barnen bygga snögubbe på julaftonsmorgon och vem vet, det kanske är vad du själv helst också vill göra. Så varför inte?

3. Planera När du har kommit fram till hur Du vill ha det, ja då kan ni börja planera vilken mat ni ska ha, hur mycket ni ska hjälpas åt, hur välstädat det ska vara, vad som ska inhandlas och vilka ni ska bjuda in eller hälsa på. Att vara ute i god tid ger en känsla av kontroll så att du kan njuta och känna in lugnet. Det är en riktigt bra strategi mot julstress.

4. Egentid Skapa stunder då du får vara med dig själv. Det kan vara korta stunder och det kan var längre stunder. Gör det som känns rätt för dig. Ge dig själv några fina guldstunder där du får energi. Ett tips kan vara att när du planerar för julen planera även in dina guldstunder för dig själv. Kan vara en promenad, läsa en bok, se en film, meditera, träna eller något annat.

5. Njuuuut, av den stund som är, både före, under och efter julen. Stanna upp, ta några extra djupa andetag och ta hand om dig själv och dem du har omkring dig. Oavsett om du firar julen själv eller med andra – låt julen bli den jul som du önskar dig.

Önskar dig en gnistrande och sprakande jul på ditt egna vis!

Med värme,

Britt-Marie

www.bm@eccbysyren.se

070-262 34 22

 
Britt-Marie Syren