5 TIPS hur du kan hantera frustration, oro och ältande.

 
IMG_3706.jpeg

Känner du dig också frustrerad och oroad ibland? Kan det till och med vara så att du går runt och ältar saker och undrar hur du ska ta dig ur det? Det gör jag ibland. Allt ifrån datorer som krånglar till hur det ska bli i framtiden. Stort och smått om vartannat.


När stressen ökar, så ökar även naturligt oro, frustration och ältande. Varje vecka möter jag klienter som lider av stress, oro och ångest. Det är inte ovanligt att man lidit av det under flera år, men det kan också komma som följd av något som plötsligt hänt. Flera av dem som jag möter har ofta fått rådet att de behöver lära sig leva med det. Nja, tänker jag. Det finns sätt att hantera det så att det inte tar så stor plats hos dig och begränsar dig i vardagen.


Jag har skrivit ner 5 tips till dig på hur du kan hantera oro, stress och frustration:


1. Börja att bena ut vad det är som oroar dig just nu. Ta sedan reda på vad av detta som du kan påverka och inte påverka. Det är ingen idé att älta det som du inte kan påverka. Så vad kan du i din vardag påverka?


2. Gör saker som du får kraft av. Skriv ner 3-5 saker som vanligtvis får dig att må bra. Är det att träffa någon du tycker väldigt mycket om? Kan vara fysiska träffar men även en fika över datorn är bättre än ingen fikastund alls.


3. Fyll på med lustfyllda saker. Kan du lära dig något nytt nu via internet, lyssna på bra musik, läsa boken du inte hunnit med, lära dig spela ett instrument eller något annat?


4. Sätt upp delmål, lite som att stötta ett barn som man tar med på en långpromenad. Dela upp det i olika delar och gör det lilla. Även om du inte har lust att ringa din vän eller ta den där skypefikan för att du just nu är trött eller orolig. Gör det i alla fall om du har planerat in det. Det kommer troligtvis att kännas bättre efteråt. Tänk att belöningar kommer sen och att det är de små sakerna och beteendeförändringarna som gör att du kommer må bättre.


5. Ta hand om dig själv. Kan låta lite präktigt att fokusera på att äta bra, få en god dygnsrytm, röra på sig, göra medvetna andningsövningar och få lite dagsljus varje dag. Men det här är saker som vi vet att vi mår bra av.


Vad gör jag om jag fastnar i min oro eller ältande?

Att skriva upp och planera in saker är ett effektivt sätt att ta sig framåt till att må och fungera bättre. Nej, kanske du tänker, ska jag planera in och strukturera, det är inte min grej. Jo, det finns något bra med att följa rutiner och påminna sig om vad man mår bra av när oro och ältande tenderar att ta över. Just nu kanske det inte känns så motiverande att planera in att äta bra, träna, sova och få dagsljus varje dag. Men just dessa saker är bra att hålla ut i och göra dem för att på sikt må bra och fungera bra. Så även om du inte märker någon skillnad i stunden efter att du har tränat, promenerat, ätit bra så kommer det att göra dig gott i längden. Fortsätt med det du har planerat in.


Oavsett om du lider av svår stress och ångest eller bara känner dig frustrerad och orolig ibland kan det vara skönt att prata med någon. En vän, kollega eller coach kan hjälpa dig att hitta nycklar och verktyg som gör att du kan både må bra och fungera bra.


Stor och varm kram och ta hand om dig!

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22


Med värme,

Britt-Marie



 
Britt-Marie Syren