5 TIPS hur du kan hantera frustration, oro och ältande.
 
IMG_3706.jpeg

Känner du dig också frustrerad och oroad ibland? Kan det till och med vara så att du går runt och ältar saker och undrar hur du ska ta dig ur det? Det gör jag ibland. Allt ifrån datorer som krånglar till hur det ska bli i framtiden. Stort och smått om vartannat.


När stressen ökar, så ökar även naturligt oro, frustration och ältande. Varje vecka möter jag klienter som lider av stress, oro och ångest. Det är inte ovanligt att man lidit av det under flera år, men det kan också komma som följd av något som plötsligt hänt. Flera av dem som jag möter har ofta fått rådet att de behöver lära sig leva med det. Nja, tänker jag. Det finns sätt att hantera det så att det inte tar så stor plats hos dig och begränsar dig i vardagen.


Jag har skrivit ner 5 tips till dig på hur du kan hantera oro, stress och frustration:


1. Börja att bena ut vad det är som oroar dig just nu. Ta sedan reda på vad av detta som du kan påverka och inte påverka. Det är ingen idé att älta det som du inte kan påverka. Så vad kan du i din vardag påverka?


2. Gör saker som du får kraft av. Skriv ner 3-5 saker som vanligtvis får dig att må bra. Är det att träffa någon du tycker väldigt mycket om? Kan vara fysiska träffar men även en fika över datorn är bättre än ingen fikastund alls.


3. Fyll på med lustfyllda saker. Kan du lära dig något nytt nu via internet, lyssna på bra musik, läsa boken du inte hunnit med, lära dig spela ett instrument eller något annat?


4. Sätt upp delmål, lite som att stötta ett barn som man tar med på en långpromenad. Dela upp det i olika delar och gör det lilla. Även om du inte har lust att ringa din vän eller ta den där skypefikan för att du just nu är trött eller orolig. Gör det i alla fall om du har planerat in det. Det kommer troligtvis att kännas bättre efteråt. Tänk att belöningar kommer sen och att det är de små sakerna och beteendeförändringarna som gör att du kommer må bättre.


5. Ta hand om dig själv. Kan låta lite präktigt att fokusera på att äta bra, få en god dygnsrytm, röra på sig, göra medvetna andningsövningar och få lite dagsljus varje dag. Men det här är saker som vi vet att vi mår bra av.


Vad gör jag om jag fastnar i min oro eller ältande?

Att skriva upp och planera in saker är ett effektivt sätt att ta sig framåt till att må och fungera bättre. Nej, kanske du tänker, ska jag planera in och strukturera, det är inte min grej. Jo, det finns något bra med att följa rutiner och påminna sig om vad man mår bra av när oro och ältande tenderar att ta över. Just nu kanske det inte känns så motiverande att planera in att äta bra, träna, sova och få dagsljus varje dag. Men just dessa saker är bra att hålla ut i och göra dem för att på sikt må bra och fungera bra. Så även om du inte märker någon skillnad i stunden efter att du har tränat, promenerat, ätit bra så kommer det att göra dig gott i längden. Fortsätt med det du har planerat in.


Oavsett om du lider av svår stress och ångest eller bara känner dig frustrerad och orolig ibland kan det vara skönt att prata med någon. En vän, kollega eller coach kan hjälpa dig att hitta nycklar och verktyg som gör att du kan både må bra och fungera bra.


Stor och varm kram och ta hand om dig!

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22


Med värme,

Britt-Marie



 
Britt-Marie Syren
Kan man vara glad och ledsen på samma gång?
 
IMG_9576.jpeg

Jag kom att tänka på det här med våra känslor, det är så lätt att tänka ”Just nu är jag ledsen – då får jag bara vara ledsen” eller ”Just nu är jag arg – då får jag bara vara arg”.

Jag tänker att det ena inte behöver utesluta det andra. Man kan vara både glad OCH ledsen, orolig OCH nyfiken, skratta OCH gråta. Orden ”både OCH” älskar jag, för det är sällan saker är svart-vita, rätt eller fel, bra eller dåligt. Ofta är det både och, precis som med känslor.

Häromdagen fick jag ett mail som gjorde att det knöt sig i magen hos mig. Min första reaktion blev, nej nej nej, orkar inte med några motgångar och jag som bestämt att den här dagen skulle bli en bra dag. Helt enkelt motade jag bort alla känslor. Och som ett brev på posten växte både oro, ilska och ledsamheten inom mig.

Där och då bestämde jag mig för att ta en annan strategi. Jag gick ner till köket, gjorde ordning en kopp te, satte mig i soffan och lät knuten i magen få bulta på. Det fina med att tillåta känslorna få finnas är att de så sakteliga klingar av och ger plats för andra känslor.

Känslor som i det här fallet bestod av nyfikenhet, en smula glädje och att vara snäll med mig själv. Helt plötsligt upptäckte jag att jag var både arg OCH nyfiken, ledsen OCH glad samt rädd OCH kärleksfull.

Jag möter flera klienter som resonerar utifrån att om man mår dåligt får man enbart må dåligt. Att man inte får skratta om man mår dåligt eller tillåta sig att vara glad. För tänk om någon skulle tro att man inte mår dåligt längre.

Många gånger är det så att vi kämpar för att inte vara olyckliga och att vi då glömmer bort att vara lyckliga. För kampen mot obehagliga känslor tar så mycket energi. Men jag tänker att vårt mående är allt annat än statiskt och det kan vi behöva påminna oss om.

Ordet acceptans är något jag brukar tala om och det ligger något fint i det. Det betyder inte att jag gillar läget, jag kanske till och med tycker att det är riktigt uselt, men just nu så accepterar jag situationen. Det betyder inte att det alltid kommer att vara så här. Men när vi tillåter det som gör ont att finnas brukar obehaget maka lite på sig och ge plats för andra känslor.

Betyder det att om jag bara accepterar allting så kommer jag att må bra och vara lycklig? Nej, men det kan göra att man får möjlighet att ta in andra känslor och se livet i ett vidare perspektiv.

När jag druckit klart mitt te och låtit knuten i magen fått bulta kunde jag gå från soffan tillbaka till datorn med en känsla av att saker och ting kommer att bli bra.

Kan det vara så att när vi tillåter det som är obehagligt och jobbigt att få finnas, får vi kraft att se det goda och fina?

Ha det fint och ta hand om dig!

Har du några frågor eller funderingar så är det precis som vanligt,

kontakta mig på:

www.bm@eccbysyren.se

eller ring 070-262 34 22

Med värme,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Balans i livet, vad betyder det egentligen?
 
 
IMG_5980.jpeg

Jag måste erkänna att jag blir lite lätt stressad över begreppet balans i livet. För vad betyder det egentligen? För mig låter det som ett heltidsarbete att försöka uppnå balans i allting jag gör, dvs livet och vill jag ens ha balans i allt?

Ja, det här behöver vi reda lite i. Jag har tänkt på det här med balans väldigt mycket. Många av mina klienter som kommer till mig har en önskan om mer balans i livet. På ett sätt förstår jag dem fullt ut, för det låter behagligt. Men när vi börjar tittat på vad de vill ha balans i så är det inte så lätt att definiera. Det blir lätt, ”om jag bara kunde byta jobb skulle allt lösa sig”, om jag bara gick ner sju kg skulle jag bli lyckligare, ”så fort den här perioden är över kommer allt bli bra”.

Ett sätt att ändå skapa en slags balans kan vara att titta på olika livsområden. Livsområden som de flesta av oss tycker är viktiga i livet för att kunna må och fungera bra. Ofta är det områdena: relationer, hälsa, arbete/sysselsättning och fritid. Alla dessa områden kräver vår tid och uppmärksamhet och kan vi skapa en slags balans mellan dem, ja då tror jag att vi skulle må riktigt bra.

När vi t.ex stressar under en längre period, är det inte ovanligt att något eller några av våra livsområden får stå tillbaka . Är man trött efter en arbetsdag är det sannolikt att man inte orkar med sitt privatliv och om det är stress på hemmaplan är det inte ovanligt att det påverkar ens arbete. Kanske är det så att rutiner och hälsosamma beteenden rubbas, man slutar träna, äter oregelbundet och pressar sin kropp för hårt. Kanske har man slutat träffa vänner och göra de där sakerna som man tidigare tyckte var roligt. Då är det dessa områden som behöver få lite mer uppmärksamhet.

Hur ska man då prioritera? Ett effektivt sätt att börja är att ta fram sina värderingar runt varje Livsstilsområde. Åh, nej kanske du tänker, vad jobbigt. Inte alls, det här kommer att ge dig energi för att skapa en förändring till att må och fungera ännu bättre. Ge dig själv nu en stund och ta fram papper och penna eller skriv direkt i telefon eller dator.

Skriv ner de fyra områdena: Relationer, hälsa, arbete/sysselsättning och fritid. Jag ger dig ett par exempel på Livsområdena, Hälsa och Relationer. Du skriver så klart ner dina egna värderingar, detta är bara exempel för att du ska kunna komma igång.

Skärmavbild 2020-01-28 kl. 18.15.40.png


Slutreflektion från mig blir att försöka skilja på balans i livet och att skapa förändring inom de områden som ger störst hävstångseffekt. Dvs titta på dina olika Livsstilsområden, skriv ner dina värderingar och börja ta ett steg i taget där du tänker att det ger mest effekt.

Idag använder jag Livsstilsanalysen till flera av mina klienter för att hitta hävstångseffekten och med fina resultat.

Vill DU göra en Livsstilsanalys, har frågor om stress eller vill boka en tid. Kontakta mig på:

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Önskar dig varmt lycka till med dina Livsstilsområden och du kanske har ytterligare områden!

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Finns det ett perfekt recept på stresshantering?
 
IMG_5998.jpeg

Finns det ett perfekt recept på stresshantering? Svaret på den raka frågan måste bli ett nej. Men varför då undrar du säkert? Jo, stress betyder olika saker för olika människor i olika situationer. Därför finns det inte ett perfekt recept på effektiv stresshantering. Däremot finns det tre olika delar som alltid finns med när man arbetar med effektiv stresshantering och dessa tänkte jag dela med mig av till dig.

Låter det kanske provocerande att vara effektiv i sin stresshantering? Jag kan förstå det, men om du tänker att effektivitet är att göra rätt saker som leder dig till dina mål, ja då blir det som ljuv musik åtminstone i mina öron.

Så vad behöver man tänka på när man ska hantera sin stress? Jo, det finns tre saker som är grunden i effektiv stresshantering. Det finns ingen effektiv stresshantering som inte involverar någon av dessa tre komponenter eller alla.

Den viktigaste delen i effektiv stresshantering är återhämtning. Där är sömnen den viktigaste funktionen men också andning och avslappning. Lägg därtill mål så har du de tre viktigaste grunderna.

1. Genom att du ändrar din andning framkallar du avslappningen. Så min reflektion till dig blir: Var har du din andning just nu? Se om du kan förflytta den ner till buken och stretcha andetaget lite. Stretcha genom att andas in under fem sekunder och låt magen bli stor och andas ut under fem sekunder och låt magen sjunka in. Fortsätt gärna så under fem minuter. Vad tror du skillnaden skulle bli för dig om du gjorde denna enkla övning 1-3 gånger per dag?

2. Ditt förhållningssätt. Du kan alltid påverka ditt förhållningssätt. Det spelar ingen roll hur svårt du har det i livet. Du kan alltid påverka det. Ja, det kan låta provocerande, men det är helt sant. Ofta tror man att man inte kan vara glad när man har det tufft. Man kanske oroar sig för vad andra ska tänka eller att man själv känner att det är omöjligt när man mår som man gör, men tro mig det går alldeles utmärkt. Det är ett kraftfullt verktyg. Ibland kan man behöva hjälp med att hitta ett annat förhållningssätt. Det kan vara av en vän, en coach eller att man hjälper sig själv genom att läsa bra böcker som handlar om det.

3. Mål, att ta reda på vad man vill och sedan arbeta processtyrt till de målen. Ofta har vi en tendens att veta vad vi inte vill. T.ex ”Jag vill inte känna mig stressad.” I det finns en risk att det blir fokus på just stress. Därför är det mer effektivt att ta reda på vad man vill istället. T.ex. ”Jag vill kunna må bra och fungera bra.” Min reflektion till dig blir: Hur ser dina livsmål ut? Hur vill du må och känna när dagen är slut? Vad är det första lilla steget du kan ta redan idag för att närma dig ditt mål.

Det här är de tre stora områdena inom effektiv stresshantering och som på något sätt alltid innehåller någon del eller alla tre delarna.

Jag vill avsluta med att avliva en gammal en stressmyt. Det är inte mycket som upprör mig, men myten om att alla som genomgått en stressrelaterad sjukdom alltid kommer att vara stressallergiska, är just en sådan. Nej så är det inte. Jag vill att vi i stället fokuserar på vår fantastiska hjärna som anpassar sig och reparerar sig själv. Det finns så många, inklusive mig själv, som kommit tillbaka starkare och mer balanserad än tidigare. Så YES, nu fokuserar vi på att hjälpa alla drabbade till att ta reda på vad de vill uppnå istället för vad de inte vill ha.

Känner du någon som skulle vara hjälpt av att sätta fokus på vad de vill uppnå, ta reda på vad de vill känna eller hur de vill må? Dela gärna detta inlägg eller mina kontaktuppgifter. För tillsammans kan vi göra skillnad.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Med värme,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Din autopilot, en räddare eller förstörare?
 
IMG_9056.jpeg

Händer det att du gör saker utan att lägga märke till det? Det händer i alla fall mig, och dessutom ganska ofta.

Häromdagen när jag körde bil till ett möte upptäckte jag efter flera kilometer att jag plötsligt var framme. Hjälp, hur gick det här till? Jag måste ju ha både gasat, bromsat, stannat vid rödlyse och kört om. Och allt utan att jag varit medveten om det…….

Det var min autopilot, min räddare i nöden, som hade tagit över. Eller är det verkligen en räddare?

När vi stressar runt i våra liv från det ena till det andra eller när vi gör saker lugnt men avstängt. Ja, då är det som att autopiloten tar över. Ibland kan det så klart vara hjälpsamt. Det sparar energi och vi behöver inte tänka så mycket.

Men ibland ställer autopiloten till det för oss. Vi får inte tid till att reflektera, känna in, utvärdera det som händer utan vi gör som vi alltid har gjort. Ja, kanske du tänker, varför är det så viktigt då? Jo, om man vill bryta invanda mönster, prioritera bättre eller göra fler hälsosamma val, ja då behöver du ju stanna upp och reflektera över vad som händer just nu, så du sedan kan göra ett bra val.

Så vad är då receptet? Något som har hjälpt mig är att bli mer närvarande i vardagen. Det gör att jag upplever mindre stress, jag kan se mina mönster, har lättare bryta negativa tankar, upplever mer avslappning och större glädje till livet.

Testa gärna några av dessa övningar och lägg märke till hur det känns i kroppen.

• Styr din uppmärksamhet till andningen, om och om igen, när tankarna drar iväg med dig.

• Borsta tänderna, alltså bara borsta tänderna. Inte gå runt och plocka undan samtidigt. Upplev hur det känns i munnen, hur smakar tandkrämen, hur känns borsten mot ditt tandkött, hur sveper vattnet runt i munnen?

• Stanna till och njut av något du tycker är vackert. Hur känns det i kroppen?

• När du brer din smörgås, äter ditt ägg eller din yoghurt på morgonen. Gör det extra långsamt. Börjar du bre din smörgås från höger eller vänster?

• Uppmärksamma hur du klär på dig på morgonen. Börjar du alltid med att sätta på strumpan på höger eller vänster fot. Sätter du i höger eller vänster arm först i jackan?

• Var i munnen smakar kaffet eller teet mest och hur smakar det egentlige

Att bli mer medvetet närvarande innebär inte att stänga av tankarna, för det går inte. Det handlar mer om att titta på dem än att absorberas av dem.

Så vad skulle det ge dig att bli mer medvetet närvarande?

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Med värme,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Rensa ut och känn friheten - perfekt början så här på nya året
 
luggage-606542_1280.jpg

Upplever du ibland att det är svårt att hitta dina saker eller att du aldrig har något att sätta på dig? Då är du inte ensam. Vi är många som lyckas samla på oss saker och kläder genom åren och som bara tar plats, stökar ner och gör vardagen krångligare.

Jag bestämde mig för att börja se över mina prylar och klädesplagg för att se vad som ger mig energi, lugn och glädje samt vad som tar energi. Jag utgick från det något klyschiga ordspråket ”Äger du sakerna eller äger sakerna dig?” insåg att det var en riktigt bra fråga att ställa sig.

Så varför ska vi då rensa upp bland saker, är det inte inom oss vi behöver börja? Jag ser att det hänger ihop och att vi kan ta hjälp av saker vi har runt omkring oss för att skapa ett större lugn inombords. Så, här delar jag med mig av mina tankar och tips på varför det kan vara skönt att rensa ut bland just saker.

Sparar tid, genom att veta var saker finns och att det jag har i min garderob är både helt och i min storlek så skapar det så klart mer tid för roligare saker än att springa runt och leta.

Få mer energi, saker som ligger framme och ”skräpar” eller kläder i garderoben som är trasig tar kraft och energi varje gång du ser dem. Så släpp taget om dem och frigör på så vis mer energi.

1. Kategorisera vart dina prylar och kläder ska ta vägen. Införskaffa lådor, post-it-lappar och en tuschpenna. Märk sedan upp lådorna med: spara, slänga, skänka, laga-fixa, sälja, byta och vet ej. Vet ej högen är bra för att inte stanna upp i processen.

2. Osäker på om det ska sparas, ställ dig då tre frågor

- Blir jag glad av den här saken/plagget när jag tänker eller tittar på den?

- Är den användbar och när använde jag den senast?

- Älskar jag den helhjärtat och tillför det ett värde?

3. Beslutsångest, rensa bland de sentimentala sakerna sist, de brukar vara de svåraste. Se till att du har tid när du går igenom dessa så inget sker för snabbt.

Innan du drar igång vill jag att du först funderar på varför du vill rensa. Alla kanske inte behöver släppa taget och lämna utrymme för mer energi. En del kanske tycker att världen snurrar på tillräckligt fort ändå och vill ha det som det alltid har varit och då är det jättebra.

Men för mig var det viktigt att få till enkelheten, det luftiga och skapa utrymme för allt det jag älskar. Det var en riktig frihetskänsla att släppa taget om en del saker och dessutom fick jag ett mer lättstädat, välorganiserat och snyggare hem.

Hoppas nu att jag har kunnat inspirera dig till att börja se över ditt hem och din garderob för ett lättare och friare liv.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Med värme,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Avstamp och framåtblick 2020
 
IMG_2839.jpeg

Nu står vi inför ett nytt år med massa möjligheter. Innan du tar fart framåt, in i det nya, skulle jag vilja inspirera dig till att först utvärdera året som gått. Det ger dig en fördel att veta hur du ska blicka framåt.


Varför ska man blicka bakåt när man vill se framåt? Fördelarna kan vara att du kan få uppleva stunderna igen när du mådde riktigt bra, var lycklig, tacksam och kände dig så där härligt stolt över dig själv. Du kommer också kunna se mönster och beteenden som har varit bra för dig och även mönster som varit mindre gynnsamma för dig.

Här har du en stor guldnyckel till att skapa ett 2020 som du vill ha det. Nämligen genom att dra lärdom av det som varit och våga blicka framåt med mål som uppfyller dina drömmar.

Gör det enkelt med tre konkreta steg. Att ställa frågor till dig själv, reflektera över svaren och fundera på hur du skulle vilja ha det i framtiden. Vill du skriva, reflektera tyst för dig själv, prata högt med dig själv under en promenad eller i badet, spelar mindre roll.

Det viktiga är görandet, att du gör. Så gör det som passar dig bäst. Jag har skrivit ner några frågor som du kan använda dig av om du vill.

1. Fortsätta med Vad är det du har gjort och som du har mått bra av under året, både fysiskt och mentalt? Vad är viktigt för dig att fortsätta med? Vad vill du göra mer av? Vad är du mest stolt över? Vilka utmaningar vill du fortsätta med?

2. Sluta med Vad är det du har gjort som inte har varit gynnsamt för dig eller dina närmaste? Kan du se mönster som inte är bra? Vad vill du helt sluta med för att kunna må och fungera ännu bättre? Vad vill du minska ner till förmån att göra mer av saker som ger dig energi, lugn och glädje?

3. Börja med Vad är det som du skulle vilja börja med men som av någon anledning har hindrat dig hitintills? Vad tänker du skulle göra dig riktigt gott? Vilka utmaningar vill du börja med? Vilka beteenden vill du använda dig av för att må bra och fungera bättre?

Ta nu ett steg i taget. Skriv ner dina reflektioner, svar, tankar och idéer. Sätt mål och delmål. För här har du många av dina svar till förändring som kommer att göra dig gott och få ett gnistrande och sprakande 2020.

De senaste åren har jag tagit mig tid att göra denna övning. Den gör att jag får perspektiv på saker och har lättare att både släppa det som inte ger mig något samtidigt som jag får kraft att göra det jag vill och mår bra av.

Hoppas att detta har givit dig nya perspektiv och mod till att drömma stort och våga släppa för att ta ny fart. Vill du komma ett steg till på din väg framåt så kan du vända dig till en coach som kan hjälpa dig att reflektera ännu mer kring frågorna och skaffa fler guldnycklar.

Varmt lycka till och låt detta bli början till dina mål och delmål för 2020

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid, www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Med värme, Britt-Marie

 
Britt-Marie Syren
Din egna bästa julklapp
 
IMG_1946 2.jpeg

YES, ge dig själv något riktigt fint och hållbart som både du och dina närmaste kommer att ha glädje av länge. En julklapp som verkligen sätter Dig och din hälsa i fokus inför 2020.

För vad är viktigare än din hälsa? Du vet det där med syrgasmasken. För att kunna hjälpa andra och finnas för andra, behöver man först hjälpa sig själv. Det är inte alltid man tänker så, för ju mer stress vi har desto lättare är det att vi prioriterar bort oss själva och det som vi mår bra av. Då missar vi lätt det som tidigare gjorde oss gott.

Men vad är det då som man mår bra av? Ja, en del har lätt för att känna in vad de behöver för att skapa god återhämtning och få en nattsömn med hög kvalitet. För många av oss andra är det svårt att känna in vad det är som hjälper och vad det är som stjälper oss.

Men en sak är säker, genom att bli medveten om VAD det är som stressar och VAD det är som ger god återhämtning, ja då vet du också VAD det är du behöver förändra. Ofta är det inga stora saker som måste justeras, men när vi går runt och tror att allt stressar, ja då är det svårt att veta var man ska börja.

Jag själv och många av mina klienter har gjort Livsstilsanalysen för att på ett konkret och enkelt sätt få reda på VAD det är som jag mår bra av och VAD det är jag behöver förändra för att kunna må ännu bättre. Det är ett verktyg som är oslagbart för att komma igång direkt med att skapa en bättre fysisk och psykisk hälsa.

Varför då undrar du kanske? Det finns inget likhetstecken med att man måste må dåligt för att göra den. Många gör den i förebyggande syfte för att kunna må ännu bättre, men den fungerar minst lika bra om du redan känner av att livet snurrar lite för fort.

Hjärnan och kroppen blir trött av tuff ansträngning och behöver återhämta sig med vila, avslappning och positiva aktiviteter. Ändå är det långt från självklart för många.

Men hur ska jag hinna att ta det lugnt kanske du tänker, du har ju så mycket att göra.

Är Britt-Marie inte riktigt klok, hon förstår inte hur jag har det.

Jo, jag förstår precis, att du har massor att göra, att du också är tröttare än du behöver vara, att stigen du färdas på kanske inte riktigt går åt rätt håll, att saker bara händer just dig och ingen annan, att ingen förstår hur tufft du har det och att du just nu sitter på ett tåg som tar dig lite för snabbt fram för att du ska hinna med att må bra.

Min önskan är att du ska må bra och att du drar i nödbromsen i tid eller att du byter stig mot en som är kantad med fler guldstunder.

Du har kanske redan många fina guldstunder med återhämtning. Underbart, fortsätt då att använda dig av dem. Skulle du sedan vilja ta reda på VAD det är som stressar dig, NÄR du har som bäst återhämtning, HUR din träning och kondition påverkar dig och HUR din sömnkvalitet är i syfte att må och fungera ännu bättre. Ja då föreslår jag att du ger dig själv, eller någon du bryr dig om, en Livsstilsanalys i julklapp.

Enkelt och smidigt:

1. Livsstilsanalysen skickas hem till dig

2. Du har den på i tre dygn, känns och märks inte

3. Du skickar tillbaka den för analys

4. Jag mailar dig resultatet

5. Vi har ett coachingsamtal på 50 min där vi går igenom resultaten

6. Du får en handlingsplan för att må och fungera ännu bättre

Vill du ta kommandot i Din stress och känner att du vill ha mer hjälp? Hör av dig till mig, inget är för stort eller smått.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Mental återhämtning
 
IMG_3845.jpeg

Ge dig själv fem minuters mental återhämtning om dagen. Det kan räcka för att motverka den negativa stressen och istället ge dig en godare psykisk hälsa.

För handen på hjärtat. Om du hade varit på gymmet en hel dag, arbetat i trädgården i åtta timmar eller sprungit i skogen flera timmar, visst hade du då låtit din kropp och dina muskler få vila?

Precis på samma sätt som en muskel behöver vila, behöver du ge din hjärna en möjlighet att bearbeta och sortera intrycken under en hel arbetsdag. Intrycken slutar ju inte heller efter att arbetet är slut. Då är det dags att planera middag, hämta barn, hjälpa till med läxor, fixa hemma, träna, titta på serier, kolla av sociala medier etc. För att sedan stupa i säng.

Helt klart är att hjärnan får kasta sig mellan olika tankeprocesser så länge du är vaken och aktiv och det är inget fel i att ha mycket att göra. Vi klarar av och tål rätt mycket bara vi skapar tillfällen för mental återhämtning.

Med mental återhämtning ger du din kropp och hjärna tid att vila och att skapa mer energi, lust och lugn. Då håller du stressymptom som sömnsvårigheter, nedstämdhet och koncentrationssvårigheter på avstånd.

Jag vill dela med mig av mina tre verktyg för att hitta mental återhämtning i vardagen.

1. Medveten andning, att andas med medvetna andetag ända ner i buken stimulerar ditt autonoma nervsystem till att aktivera bromsen inom dig. Generellt är vi duktiga på att gasa och kan behöva lära oss att bromsa upp lite mer i vardagen. Stretcha gärna ditt andetag genom att andas in under fem sekunder och låta buken bli stor och sedan andas ut under fem sekunder och låt buken sjunka in. Upprepa så under fem minuter. Du kommer sedan att fatta mycket mer kloka och sansade beslut.

2. Medvetna pauser, ibland har vi en tendens till att tro att vi behöver prestera i allt och alltid. Reflektera en stund över hur du ser på det och vad det ger dig i det långa loppet. Jag vill inspirera dig till att ta flera korta pauser under dagen. Ta en promenad, titta ut genom fönstret och iaktta vad som sker, ta din kaffekopp och gå undan en stund för dig själv och ge dig själv minst lika mycket kärlek och omtanke som du ger till andra.

3. Ta tillvara på känslan, om du får känslan av att ”det här var skönt för mitt huvud och hjärna” ta vara på den känslan direkt. Ställ dig frågan vad gjorde du nu som fick dig att känna så – OCH tillåt dig att göra så flera gånger. Känns det bra så är det bra.

Har du, precis som flera av mina klienter, svårt att känna in VAD det är som stressar dig och vilken TYP av återhämtning som ger dig bra effekt? Då vill jag varmt rekommendera dig till att först testa mina tre verktyg ovan och om du efter ett par veckor inte känner någon skillnad göra en Livsstilsanalys. Den är bra för att du tydligt och konkret ska kunna se dina stresstoppar, återhämtningsförmåga, sömnkvalitet och kondition. När du väl vet det, vet du också VAD du behöver göra för att få till en förändring.

Vill du ta kommandot i din stress och känner att du vill ha mer hjälp? Hör av dig till mig så gör vi ett bra upplägg.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Fem TIPS på en lugn och skön december
 
leaves-3837227_1280.jpg

Högst upp på min önskelista till jul står att jag vill omfamna julen med ett stort lugn och massa glädje.

Så med bara ett par dagar kvar till 1:a advent kan det vara bra att fundera på hur man vill må och känna under julen och även under hela december månad. Jag kommer dela med mig av några TIPS på hur du kan tänka och förbereda så att du får den jul som du önskar.

Hur ser då en riktigt god jul ut? Ja, det beror så klart på varje enskild individ. Vad man har för önskningar och vilja. Så klart kan det finnas yttre faktorer som påverkar, man kanske har blivit sjuk, bestämt sig för att resa utomlands eller inte alls firar jul. Hur det än ser ut är det inte ovanligt att julen kopplas ihop med både måsten, krav och borden.

Jag skulle vilja inspirera dig till att ta kommandot i december månad och göra denna jul till din bästa.

Häng med på mina fem TIPS, reflektera runt dem, bestäm dig sedan för hur Du vill må och känna under december månad.

1. Gör det med gott samvete. Ingen tjänar på att gå runt med dåligt samvete över allt från hemlagad mat du inte hinner göra och släktingar du inte hinner besöka. Att vara närvarande och ge av sig själv och sitt engagemang brukar räcka långt. Älskar du att laga mat, pynta, träffa släkten och fixa ja då gör du det, men för att Du gillar det.

2. Kommunicera ”Vi gör det för barnens skull” medan barnen kanske undrar vad i hela friden är det frågan om. Mycket av julen går på rutin och tradition. Prata ihop er och ställ frågan till alla i familjen hur de egentligen vill att julen ska firas. Kanske vill barnen bygga snögubbe på julaftonsmorgon och vem vet, det kanske är vad du själv helst också vill göra. Så varför inte?

3. Planera När du har kommit fram till hur Du vill ha det, ja då kan ni börja planera vilken mat ni ska ha, hur mycket ni ska hjälpas åt, hur välstädat det ska vara, vad som ska inhandlas och vilka ni ska bjuda in eller hälsa på. Att vara ute i god tid ger en känsla av kontroll så att du kan njuta och känna in lugnet. Det är en riktigt bra strategi mot julstress.

4. Egentid Skapa stunder då du får vara med dig själv. Det kan vara korta stunder och det kan var längre stunder. Gör det som känns rätt för dig. Ge dig själv några fina guldstunder där du får energi. Ett tips kan vara att när du planerar för julen planera även in dina guldstunder för dig själv. Kan vara en promenad, läsa en bok, se en film, meditera, träna eller något annat.

5. Njuuuut, av den stund som är, både före, under och efter julen. Stanna upp, ta några extra djupa andetag och ta hand om dig själv och dem du har omkring dig. Oavsett om du firar julen själv eller med andra – låt julen bli den jul som du allra mest önskar dig.

YES, nu tar vi kommandot i december månad för mer lugn, glädje och energi!

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Med värme,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Svårt hitta tid för återhämtning?
 
IMG_3105.jpeg

YES, tror jag har hittat ett sätt som kan hjälpa dig att hitta både tiden och känslan för återhämtning, grymt va!

För när stressen ligger som ett ok över oss är det ofta svårt att hitta tid för återhämtning. Vi prioriterar oftare måsten och borden istället för det som ger oss återhämtning.

Det är helt avgörande för både vår hälsa och hur vi presterar att vi får till de där tillfällena som gör oss gott. Jo, men hur då kanske du tänker? Det behövs bara att du tänker lite annorlunda, är villig att skaffa en ny vana eller utnyttja dina vanor du redan har. Jo, då det går jättebra och dessutom är det helt gratis.

Stötestenen med att få till återhämtningen är ofta att gå från krav/måste/borde till att göra den till din bästa vän. Ingenting är omöjligt och jag kommer ge dig ett par tips som jag hoppas kan hjälpa dig på vägen.

Mitt första TIPS är att du skiftar mindset från att se återhämtning som ett krav, till att göra stunden till din egen Guldstund. Vad gillar du att göra, när mår du som bäst, vad gör dig riktigt glad, när är du som mest avslappnad etc. Fundera på det en stund och se sedan hur dina bästa guldstunder kan se ut. Vad är det du gör och hur känns det?

Mitt andra TIPS blir att ta tillfällena som dyker upp. Både i stunden men att också se vilka rutiner du har som du kan göra om till just Guldstunder. Jag har gjort min transportväg till min Guldstund. När jag kliver på bussen, båten eller tunnelbanan låter jag min mobil vara kvar i väskan, sätter mig, tittar ut genom fönstret och låter sedan blicken och tankarna fara som de vill. Precis så som man gjorde innan mobilernas intåg, underbart. Så klart kan man också avsätta en del av sin resa till sin Guldstund och sedan vara i mobilen.

Jag har även testat att stå och djupandas när jag åker rulltrappa och vips en ny perfekt Guldstund.

En kollega kom med tipset att välja den längsta kassakön för att på så vis passa på och andas eller bara låta blicken vilsamt titta på något. Vem vet, det kanske får bli så nästa gång jag handlar.

Min förhoppning är att du har blivit inspirerad till att se och använda det du redan gör för att på så vis skapa lite egna guldstunder i din vardag.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Med värme,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Från ett blankt papper till att få det du vill
 
IMG_3047.jpeg

För några år sedan bestämde jag mig. Det är inte värt att gå runt och stressa, känna sig otillräcklig och bara göra ”måsten”. Jag bestämde mig där och då för att göra något åt det. Att faktiskt leva det liv jag vill leva.

Ja, men hur vet man vilket liv man vill leva och är jag värd det?

Två frågor som är vanliga när man börjar känna en längtan efter något annat men att man inte riktigt vet VAD det är man vill. Många startar sina tankar och funderingar med att titta på vilka resurser och redskap man har idag och hur det har varit tidigare i sitt liv för att kunna skapa något nytt. Det brukar kallas att vara resursstyrd.

Jag skulle vilja vända på det. Börja med att drömma stort, fluffigt, yvigt och visionärt. Ta ditt avstamp där du står idag och våga titta framåt. Blunda en stund och reflektera över vad det är du ser, hör och känner när du befinner dig där framme vid din dröm? Hur ser du ut? Vilka har du omkring dig? Vad hör du för ljud eller röster?

När den här drömmen är tydlig för dig då kan du börja bryta ner det till olika delmål och ta ett steg i taget. Sedan skaffar du dig de resurser och verktyg du behöver för att nå din dröm. Det är att vara målstyrd.

Men kan jag verkligen det och är jag värd det? Tillbaka till den frågan. JA, det kan du. Men för att våga drömma stort och sätta realistiska mål måste det finnas en balans mellan din dröm och förmågan att klara uppgiften. Här kan ibland självkänslan och självförtroendet vara det största hindret. Ett annat hinder kan också vara att det inte är ditt eget mål eller din egen dröm du har satt upp. Så fundera en gång. Är det verkligen ditt och ingen annans förväntning på mål du har satt upp?

De flesta av oss kan behöva arbeta på sitt självförtroende och självkänsla och det finns mycket litteratur på området. För min egen del, och för mina klienter jag arbetar med, använder jag Mental Träning för att målbildsprogrammera positiva målbilder i ett avspänt tillstånd. Det ger en kraftfull effekt. Du blir kanske nyfiken på hur, då vet du att det bara är att höra av sig till mig.

För att uppnå din dröm och dina mål behövs det att du GÖR. Tror ni känner igen det vid det här laget. Det spelar ingen roll om det är något litet eller stort som du vill förändra. Du behöver alltid ta det första steget genom att GÖRA, annars blir du kvar på samma plats. Det är svårt att hålla balansen på en stillastående cykel. Samma sak i livet, vi behöver röra oss framåt för att få motivation och utveckling.

Så vad kan du göra redan idag, vad blir ditt första steg? Kanske att ta med dig ett blankt papper, en penna och lite kaffe. Sätt dig i naturen, favoritfåtöljen eller ditt mysigaste café och börja dröm. Ta sedan ett litet steg i taget och njut av din resa mot ditt mål.

Min förhoppning är att du ska bli inspirerad till att ta ett första steg och tillåta dig själv att drömma stort. För du är värd det!

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Ta kommandot i din andning
 
IMG_0991.jpeg

Hur andas du när du koncentrerar dig? Den frågan fick jag av en klok coachkollega. Upptäckte då att den var ganska ytlig. Bestämde mig där och då för att ta kommandot i min andning.

Som med mycket annat så behövs träning. Det fina med andningsträning är att den är gratis, du har den alltid med dig och kan träna överallt. På bussen, i soffan eller på ett sädesfält.

Andningen blir som en slags spegel över vad som pågår i din kropp. Vilka känslor du har och om du är aktiv eller stilla. Det fina är att du med hjälp av andningen kan ta kontrollen i dina tankar, känslor, immunförsvar, hjärta, matsmältning och hjärna. Men HUR ska du då göra?

Ja, andas gör vi ju hela tiden, faktiskt 1 000 andetag per timme, så varför inte passa på att göra det på ett sätt som ökar din hälsa och minskar din stress. Absolut kanske du tänker, frågan är bara HUR gör man det på ett bra och effektivt sätt.

Önskar du mer lugn, mindre stress, bättre sömn, mer energi och bättre koncentration? Testa att göra det som jag har skrivit ihop och utvärdera efter en vecka om du märker någon skillnad

1. Andningen bör börja i näsan. Där värms och fuktas luften och förbereds på så vis för lungorna. En bonus blir då också att luften rensas från bakterier innan den går vidare ner i lungorna. Till skillnad från när vi andas genom munnen och drar in kall luft, fylld med partiklar, som då kan göra luftvägarna irriterade.

2. Dra andetaget ända ner i buken så din diafragma stimuleras. När du får till den andningstekniken så gör du av med mindre energi än om du andas ytligt. Ofta om vi är stressade har vi en mer ytlig andning. Så känn efter ordentligt att andningen går ner och fyller buken.

3. Andas ut även genom näsan. Då försvinner de partiklarna med utandningsluften som fastnade i näsan när du andades in. Så fiffigt!

4. Färre andetag per minut blir en bonus för hälsan. Vet du hur många andetag du tar per minut när du är stilla? Många andas idag med ca 18-25 andetag per minut, det är en rejäl överandning där du gör av med onödig energi. Se om du kan träna på att ta färre andetag, gärna ner till 6-12 andetag per minut. Jag brukar tänka att jag ”stretchar” mitt andetag genom att andas in fem sekunder och ut fem sekunder.

5. Då till frågan hur du andas när du är koncentrerad? Se om du kan observera din andning när du skriver sms, mail eller någon rapport. Kanske gör du som jag gjorde tidigare, höll andan. Inte helt hälsosamt. Men bara genom att bli medveten om din andning och att faktiskt börja träna om och göra rätt, så har du tagit kommandot i din andning.

6. Stanna gärna upp minst tre gånger om dagen och gör medveten andning. Andas in under fem sekunder, fyll buken och andas ut under fem sekunder. Upprepa under fem minuter.

Du vet säkert att andningen är en automatisk funktion, men en av de få överlevnadsfunktioner i vår kropp som vi kan påverka med vår vilja. OCH kan vi påverka den med vår vilja kan vi ta kommandot i den. YES!

Vill du ta kommandot i din andning och känner att du vill ha mer hjälp? Hör av dig till mig så gör vi ett bra upplägg.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Träningstips för tid, motivation och glädje
 
IMG_1944.jpeg

”Träna måste vara kul för att det ska bli av” eller ”Hitta glädjen så kommer du iväg på dina träningspass” Känner du igen resonemanget?

Det är så klart grymt bra om man hittar glädjen och inspirationen för sin träning. Det säger sig själv att det är lättare att komma iväg och träna om man tycker det är kul. Och jag vill bara säga grattis till alla som har hittat glädjen.

Men för alla andra som hoppar över träningen för att de inte har tid, motivation eller lust så vill jag vända upp och ner på resonemanget. Tänk om det är precis tvärt om att motivationen och glädjen kommer när vi först gör?

Häng med så kommer du att förstå.

Många av mina klienter vill gärna komma igång med träningen men berättar att varken tid, motivation eller glädje finns. De går helt enkelt och väntar på att det ska komma till dem för att sedan börja träna. Vanligt tänkt men inte så effektivt.

Vi börjar med att titta på tiden som är den vanligaste anledningen till att inte träna. Jag kan förstå att många upplever tiden som en bristvara idag, men vi har alla lika många timmar på dygnet, 24 stycken. Och att då inte få till 30 - 60 minuters träning några gånger i veckan känns mindre bra.

Så med hjälp av några reflektionsfrågor brukar klienterna landa i att det ligger något annat bakom, något djupare än tid. Det kan handla om rädslor, motivationsbrist, negativa tankar om träning eller kanske svag självkänsla. För när vi tittar på själva tiden så finns ju den till sociala medier, TV-serier eller bara att gå runt och oroa sig.

Så mitt starkaste TIPS är att börja tänka tvärt om. Istället för att vänta på att tid, motivation och glädje ska komma till dig, börja med att bara göra. Gå till gymmet, stick ut och spring, ta en powerwalk, börja dansa, gå på yoga. Det viktiga är inte VAD utan ATT du börjar GÖRA och därefter kommer flytet med tiden.

Resonera med dig själv; Nej jag har varken tid, motivation eller lust för det här, men jag gör det ändå, för jag vet att det är bra för mig både fysiskt/mentalt och på kort/lång sikt.

Ekvationen kan verka lite konstig vad gäller träning. Man gör av med energi och ändå får man mer energi än innan man började träna. Du vet när du känner dig så där trött att du bara vill gå och lägga dig, men ändå bestämmer dig för en promenad och simsalabim är du piggare när du kommer tillbaka. Visst är det coolt?

Att testa nya saker är inte svårt, det är bara ovant. Var snäll med dig själv om det inte går som du tänkt dig direkt. Prova igen och igen och jämför dig bara med dig själv och beröm dig för dina framsteg som du tar, små som stora.

Vad blir ditt första träningssteg?

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Önskar dig varmt lycka till med din träning!

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
TIPS på bra morgonrutiner
 
IMG_2834.jpeg

Har du en önskan om att bli en morgonperson eller i alla fall skapa en morgonrutin som ger dig energi och glädje? Ja, då finns det en massa vanor som du kan börja anamma direkt.

En bra start på dagen ger alltid en god förutsättning för att resten av dagen också ska bli bra.

Men hur ofta ger du dig själv de bästa förutsättningarna? Det är ofta vi tänker att om jag bara gick upp lite tidigare, förberedde saker kvällen innan, tog det mer lugnt, åt en bra frukost. Ja, då skulle morgonen vara mycket bättre. Precis, nu är det dags att ta kommandot i dina morgonrutiner och gå från tanke till handling.

Här får du fem morgonrutiner och ett bonustips som ger dig både en skön morgon och en bra dag.

1. Förbered redan kvällen innan. Fundera på hur nästa dag ser ut. Finns det något du kan förbereda för att få en lugnare start nästa morgon? Packa väskan, lägga fram kläder eller duka frukostbordet.

2. Lägg dig 30 minuter tidigare så du kan gå upp 30 minuter tidigare. Kanske resonerar du så att du vill sova så länge som möjligt och ställer då larmet på senast tänkbara tid och måste därför skynda dig på morgonen. Se om du istället kan ge dig lite mer tid på morgonen.

3. Ge dig själv ett varsamt uppvaknande. Precis när du vaknar börja med att lägga märke till din andning. Följ några andetag med lite nyfikenhet hela vägen in och hela vägen ut. Notera hur det känns utan att värdera. Ta sedan några medvetna andetag där du fyller buken på inandning och låter sedan magen sjunka in på utandningen. Lägg märke till eventuell skillnad.

4. Visualisera din dag. Det är ett enkelt och effektivt verktyg där du kan bestämma dig för hur du vill att din dag ska bli och kännas. Om inte du bestämmer hur dagen ska bli är det lätt att någon annan gör det åt dig. Testa gärna att ställa dig framför badrumsspegeln och säg något snällt till dig själv. T.ex. ”Jag är stark, frisk och glad.” Jag utstrålar skönhet, självförtroende och glädje.” ”Jag har allt inom mig som behövs för att ta mig an dagens utmaningar.”

5. Börja dagen med ett träningspass. Oavsett om du vill ut och springa, gå en lugn promenad, göra någon stretchövning hemma så ger träning och rörelse energi till kroppen. Endorfinerna som frigörs gör att du vaknar ordentligt. Dessutom kommer du vara klar med träningen redan innan dagen har börjat och ge dig en positiv känsla för resten av dagen.

BONUSTIPS! Börja dagen med en viktig arbetsuppgift innan du kollar mailen, då har du både fått den avklarad och har skapat dig en skön känsla.

Vilka är dina morgonrutiner som ger dig energi och glädje?

Du vet väl att du kan boka mig för individuell telefon eller skypecoaching. Det betyder att du kan få en Livscoach oavsett var du befinner dig. Perfekt ju!

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
De små sakerna som gör skillnad
 
IMG_0512.jpg

Har avsatt lite tid för mig själv för att reflektera över vad jag verkligen drömmer om och tycker är viktigt. Inser lite förvånat att det är många små saker i livet som jag uppskattar.

Hade kanske trott att det skulle vara lite större drömmar som att flytta utomlands, göra kometkarriär, eller vinna på lotto som skulle komma till mig under min reflektionsstund. Istället kommer det till mig små vardagliga saker som jag gör och jag märker att jag gillar det.

Kanske är det så för dig också, att du blir mer uppmärksam och uppskattar mer och mer de små sakerna i vardagen, eller? Så klart ser jag också fram emot långa resor, upptäcka nya saker och att spränga mina gränser. Men när jag reflekterar märker jag att det nästan alltid är de små ögonblicken som jag får stora känslor för.

Tänker tillbaka på hur det var när jag arbetade som rektor och där en av mina viktigaste uppgifter var att hålla skolans mål och vision levande. Alla formuleringar och dokument som vi skrev. Det var bra saker vi bestämde och enades om och precis som stenarna i bilden är det viktigt med en stabil grund. Men så här med lite perspektiv så är det ju de små stenarna och de små sakerna som vi gör i vardagen som skapar skillnad.

Funderar och reflekterar du över vad som är viktigt i ditt liv?

Det är ju inte ovanligt att dagarna, veckorna och månaderna rusar på och vi bara accepterar livet som det är och tror att det måste vara så. Vad skulle hända om du stannade upp och gav dig själv en stund för att reflektera över vad du tycker är viktigt i livet.

• Hur vill du må och känna i både vardagen och på fritiden?

• Vad behöver du göra mer av för att närma dig det som du drömmer om och tycker är viktigt?

• Vad behöver du göra mindre eller rent av eliminera för att närma dig det som du drömmer om och tycker är viktigt?

Om du vet vad du vill är chansen större att det blir som du vill.

Min slutreflektion blir att jag vill fortsätta att se det lilla i det stora och det vackra i de små sakerna. Att det är ok att inte alltid prestera storartat för att vara nöjd med sig själv och det som dagen gav. Att få hem barnen på middag, promenera i skogen, skriva en kärlekslapp till min man eller ta en extra lång fika med en vän, det är riktigt fina värden för mig. Jag har förstått att utan de här små sakerna spelar det stora ingen roll.

Det här kanske låter enkelt och vardagligt för dig, men för mig blir det en fin utmaning att hålla fast vid det.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Önskar dig varmt lycka till med att ta fram det som du tycker är viktigt i livet!

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Hur vet man när det är dags för kroppen att gasa och bromsa?
 
IMG_2792.jpeg

Känner du igen att livet ibland bara snurrar på och ibland till och med snabbare och snabbare?

Många rallyförare behöver veta exakt när det är läge att gasa och bromsa för att kunna ta kurvorna på rätt sätt och bokstavligen komma i mål levande. Precis så är det också i verkliga livet, veta när det är dags att gasa och när det är dags att bromsa. Generellt är vi människor väldigt duktiga på att gasa.

Personligen har jag fått träna mig i att bli skicklig på att bromsa i min vardag, men faktiskt också på min ledighet. Vet inte hur det är för dig, men för mig tar många roliga aktiviteter som att gå på fest, umgås med vänner, shoppa och vara uppe sent också energi. Allt detta vill jag ju göra och det fina är att det fungerar om jag också ger mig själv återhämtning. Men vad innebär det att trycka ner bromspedalen?

Regelbunden, tillräcklig och kvalitativ sömn är det bästa sättet för mig att hålla bromssystemet i skick. Forskningen visar att sömnen påverkar b.la vår förmåga att hantera stress och inlärning. https://www.afaforsakring.se/nyhetsrum/pressmeddelanden/2018/03/ny-forskning-om-samband-mellan-somn-arbete-och-halsa/

Många tullar på sin nattsömn och det kan gå bra under en period, men det är slitsamt för kroppen och tyvärr finns det inga bra ersättare för en god nattsömn.

Precis som bilen behöver sitt bränsle behöver även vi människor bra bränsle för att orka. Så din kost är så klart också en viktig del precis som fysisk kondition. En vanlig orsak till utmattning, svag återhämtning och kronisk stress är just brist på sömn, god kost och fysisk aktivitet.

Andra saker som också är bra för att aktivera bromspedalen är olika avslappningsövningar, som meditation, lugna yogapass, andningsövningar. En favorit som jag har är muskulär avslappningsövning där jag ligger ner under 20-30 min och går igenom kroppens alla delar. Först spänner jag en muskel och låter den sedan slappna av. Har du inte testat så gör det!

Skratt, härliga fritidssysselsättningar och fysisk beröring hjälper också till att aktivera bromspedalen.

Vi får inte glömma gaspedalen som också är en viktig del i livet. Ett aktivt nervsystem är en förutsättning för att vi ska komma igång och kunna få saker gjorda. Kanske känner du när pulsen, blodtrycket och andningen stiger. Det som sker då är att du frigör energi och prestationsförmågan ökar. Det blir ett slags stresspåslag, men det är inte skadligt så länge du bromsar in då och då.

Vad skulle hända om du tryckte till på bromsen lite mer i höst för att skapa bättre livsval för dig själv och din omgivning?

Vill du ta kommandot i din stress och uppleva mer lugn och glädje? Jag hjälper dig gärna på vägen. Ett tips är att börja med Livsstislanalysen där jag just nu har ett fint erbjudande för dig. Hör av dig och uppge ”BLOGG” så får du det fina erbjudandet direkt.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Byta karriär mitt i livet, är det möjligt?
 
Skärmavbild 2019-10-02 kl. 14.45.13.png

Byt bana och sadla om då, säger en god vän. Va, kan man det när man är mitt i livet och vad ska alla andra säga?

Hur känner du på söndagskvällarna? Är du den som längtar till att ännu en arbetsvecka ska dra igång och du riktigt känner hur lockande, intressant och roligt det ska bli? Eller har du kanske söndagsångest och börjar redan längta till fredag trots att den nya veckan knappt har startat än?

Om du tillhör den sistnämnda gruppen så är du i gott sällskap. Enligt en studie från Folkuniversitetet, https://www.folkuniversitetet.se/Har-finns-vi/Stockholm/Puffar/karriarbarometern/, vill 43% som är i åldern 40-55 år byta arbete, MEN bara 13 % söker aktivt.

För några år sedan var jag en i den statistiken. Jag hade i och för sig varken söndagsångest eller studsade upp på måndag morgon, utan hade mer en känsla av att det var dags att göra något nytt, men visste inte riktigt vad.

Jag arbetade som rektor och älskade det, älskade känslan av att få vara med och göra skillnad varje dag och jag älskade eleverna och lärarna. Lärarna som var de riktigt stora hjältarna som stod där varje morgon och tog emot eleverna. I mitt jobb gav jag av mig själv 24-7 men inom mig hade en annan slags längtan börjat ta form. En längtan av frihet, glädje och lugn.

Hjälp, vad ska jag göra med denna längtan? Att byta tryggheten mot något nytt kändes både läskigt och riskabelt – och tänk om jag dessutom misslyckas? Vad ska alla andra säga då?

Kan ett nytt arbete eller karriär göra oss lyckliga? Enligt samma studie som Folkuniversitet gjorde framgår att 49% önskar att bättre få utveckla sina styrkor/talanger i arbetslivet. Många vill alltså ge mer av sig själva och få göra det som de är duktiga på och för mig låter det ju som en riktig win-win situation för både arbetsgivare och arbetstagare.

Vad blir då första steget? När nu så många drömmer om att få ge mer av sig själva och göra det som de är bra på så måste första steget bli att ställa sig frågan: Vilka arbetsuppgifter vill jag ha mer av? Frångå att tänka i traditionella yrken och mer fokusera på VAD det är man vill göra. Det är lätt att lista upp saker som man inte vill göra, men se om det är möjligt att vända på det och fokusera på vad man vill göra. Är det att arbeta med händerna, arbeta med tabeller, tala mer, skriva, arbeta utomlands, lösa problem, finnas till för andra?

Varför är det då bara 13% som aktivt söker nya jobb? En förklaring, att man inte går från tanke till handling, verkar vara att man inte riktigt vet vad man vill arbeta med. Idag finns det en nästan oändlig mängd olika yrken att välja på. När jag var liten var det mest traditionella yrken som ekonom, lärare, sjuksköterska, hantverkare etc. Idag sätter också många ett likhetstecken mellan karriär och självförverkligande. Det kanske inte är så konstigt att många upplever ångest i samband med karriärbyte.

Om du frågar mig vad jag fick kraften och modet ifrån att sadla om, kan jag nog inte riktigt svara på det. Jag vet bara att jag bestämde mig och sedan började jag sätta upp mål och göra listor på vad jag tycker om att göra och vad jag mår bra av att göra. Det fantastiska var att sedan löste sig det ena efter det andra och till slut sa jag upp mig och startade eget. Var det läskigt kanske du undrar, ja det var jätteläskigt OCH jätteroligt. Att jag lyckades beror på flera saker och jag har gjort en lista över det som hjälpte mig att byta karriär mitt i livet.

Mina fem tips vid karriärbyte

1. Titta på för och nackdelar på ditt nuvarande arbete

Är det arbetsuppgifterna, kollegorna, chefen, utmaningarna, stressen, tristessen eller något annat som inte är bra? Vad önskar du istället? Att byta karriär bara för att det är dåligt just nu kan vara onödigt. Se dig omkring i branschen finns det något där som lockar?

2. Jämför

Titta inte bara på lönen. Det kan vara värdefullt att se över semester, flexibilitet, ergonomi, förmåner, friskvård, trygghet. Det kan vara värt att gå ner några tusenlappar i lön om det gör en lyckligare.

3. Skriv upp dina mål

Att veta att du vill ha ett arbete med mindre stress, mer pengar, flexibilitet, självständighet är bra. Men det räcker inte. Du behöver ha ett karriärmål som är specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidssatt. Det ska inte handla om vad du vill fly ifrån. Det ska handla om vart du vill och vad du vill göra.

4. Låt inte åldern vara ett hinder

Det är aldrig för sent eller för tidigt med att byta karriär för att må bra och göra det du drömmer om. På en arbetsplats måste alltid någon vara yngst och äldst.

5. Nätverka och vässa ditt CV

Prata och träffa människor som har den karriär som du önskar, men underskatta inte ditt nuvarande kontaktnät. En person behöver inte vara i ”rätt” bransch för att kunna hjälpa till att knyta kontakter. Kom också ihåg att se över ditt CV och fräscha upp det.

Om du ändå kör fast, ta hjälp av din familj, vänner eller mig. Jag vill verkligen inspirera dig som går i tankar att byta karriär eller arbetsplats, oavsett ålder. Sätt upp mål, skriv listor, sätt dig själv i fokus, nätverka och ta hjälp vid behov. För det går och det är så kul att få följa sin dröm.

Hör av dig till mig så fixar vi det.

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Skratta sig friskare, går det?
 
IMG_0293.jpg

”Ett gott skratt förlänger livet” det har man hört sedan man var liten. Men stämmer det?

Flera vetenskapliga studier visar att om vi mår bra mentalt mår vi också bra kroppsligt och vice versa. Det har visat sig att skratt och glädje höjer immunförsvaret. Säkert har du själv märkt att det är sällan man blir sjuk när man känner sig tillfreds, glad och nöjd med livet. Däremot när vi känner oro, ångest, sorg och stress drabbas vi lättare av sjukdomar då vårt immunförsvar försvagas.

Vad händer egentligen i kroppen när vi skrattar? I stort sett engageras alla musklerna i hela din kropp när du brister ut i ett rejält gapskratt. Det blir som en slags ”inre joggingtur” för musklerna. Att skratta blir alltså ett sätt att träna. I ett högt tempo forslar hjärta och hjärna runt blodet till alla delar. Ämnen utsöndras också i kroppen som kan påverka smärta, matsmältning, sömn, blodtryck och puls. Ett gott och innerligt skratt hjälper dig alltså att slappna av både mentalt och i musklerna.

Välj det som är kul. Jag satt tillsammans med några goda vänner och berättade om skrattets alla fördelar och fick då frågan ”Hur ofta gapskrattar du då?” Det blev en rätt dyster reflektion från min sida. Visst, jag har det bra och småler ofta och tycker livet är roligt, men gapskratta, nja. Jag bestämde mig då för att göra något åt det och anmälde mig till en nybörjarkurs i Improvisationsteater. Hade ingen riktig koll på vad det gick ut på men visste att jag ville skratta mer och använda min kropp och hoppades att det skulle införlivas. Vilken lyckoträff, som jag fick skratta, åt mig själv och tillsammans med andra.

Men får man skratta om man själv eller andra i sin närhet mår dåligt? Har funderat några varv även runt det och kommit fram till att det borde vara en självklarhet. Ju sämre vi mår ju mer borde vi skratta och se till att skratta tillsammans med andra som mår dåligt. Men jag vet att det inte är helt lätt. Många av oss kan känna skuld när vi njuter av livet fast vi inte mår riktigt bra eller att en nära vän eller familjemedlem har det jobbigt. Skuld att känna glädje när någon annan mår dåligt. Här behöver vi hjälpas åt att ändra på det. Det är OK att mitt i allt elände också få ha det skoj och skratta. Speciellt nu när vi vet vad ett riktigt gapskratt gör för oss.

Skapa stunder för dig själv eller tillsammans med andra. Unna dig skratt och glädje varje dag. Ta tillvara på stunderna med kollegor, familj, titta på youtubeklipp, gå på stand-up eller något annat som får dig att gapskratta. Du förtjänar det och dessutom gör det dig friskare.

Det är dags att ta humorn på allvar!

Några tips när du vill skratta ordentligt och låta skrattgroparna bli riktigt djupa

- Youtube, här kan du hitta alla typer av klipp. Sök på det som du tycker är roligt. Gillar du katter, skriv in katter eller sök på ”funny cats”. Själv älskar jag när folk ramlar, kan skratta så det gör ont i magen av det. Längst ner har jag lagt in ett av mina favoritklipp.

- Skrattsajten, här finns det mängder att välja mellan. Allt är kategoriserat i klipp, ordvitsar, gåtor och mycket mer.

- Dela med dig av dina bästa klipp så fler kan få skratta åt din underbara humor.

Skickar länken som jag skrattar så gott år:

https://www.youtube.com/watch?v=pgTEOEAguuw

Vad skrattar du åt? Dela gärna på min sida så kan fler få möjlighet att skratta!

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Mina 5 bästa kvällsrutiner för en god nattsömn
 
Skärmavbild 2019-09-09 kl. 20.25.47.png

Sitter och läser om att störd sömn ofta är en avgörande faktor för att man ska utveckla utmattningssyndrom. Då är det hög tid att vi gör vad vi kan för att få en riktigt god nattsömn.

Vid det här laget känner vi nog alla till vikten av återhämtning med dagliga pauser, regelbunden motion, goda matvanor, helgvila och semester. Men känner du till vilken som är den absolut viktigaste källan till återhämtning? Jo nattsömnen.

Nattsömnen hjälper nämligen hjärnan att bearbeta dagens intryck och flera viktiga hormoner utsöndras som är läkande. Även kortisolhalterna sjunker som ofta är förhöjda vid långvarig stress. Kroppen är ju helt fantastik som arbetar så intensivt och välgörande när vi sover. Den ser även till att stärka vårt immunförsvar, bygga upp celler och stimulera vår ämnesomsättning. Man kan säga att sömnen är till för att balansera kroppen och kompensera det slitage som den varit med om som vaken.

Men ibland försämras vår nattsömn. Det kan bero på oro, stress eller andra livshändelser. Även när man blir äldre ändras sömnmönstret och djupsömnen minskar för att vissa hormoner inte längre behövs i samma omfattning. Om det är så att man missar någon eller ett par nätters sömn kan man ändå vara lugn. Sömnen kommer alltid ikapp för man kompenserar nämligen sömnbristen med att sova djupare natten efter.

Det finns en massa knep att ta till för att sova bättre. Mycket handlar om att skapa en bra sömnhygien, ha tålamod och att faktiskt göra. För vi kan inte säga till oss själva att nu MÅSTE jag sova minst 7 till 8 timmar och med 25% bättre sömnkvalitet. Det är lite sent att ligga där i sängen och säga det till oss själva. Ett mer effektivt sätt är att skapa goda förutsättningar för din nattsömn genom b.la bra kvällsrutiner. Jag har skrivit ihop mina fem bästa kvällsrutiner, kanske passar något dig.

Mina fem kvällsrutiner för en god natts sömn

1. Lägger bort blåljuset

Ett par timmar innan det är dags för mig att sova lägger jag undan mobiltelefon och dator. Det gör att min hjärna slipper det blå ljuset som stör och trycker ner melatoninproduktionen. YES, så skönt!

2. Lugn och ro med nedvarvning

Jag ser till att göra lugna aktiviteter innan läggdags. Det tar ca två timmar för hjärnan att varva ner. För mig kan det vara att läsa en bok, titta på en serie, ta en lugn promenad, göra ett lugnt yogapass eller meditera. Jag släpper in lite ny och sval luft i sovrummet och mörklägger så gott det går.

3. Ställer min gamla hederliga väckarklocka

Mobiltelefonen får ligga utanför sovrummet hela natten. Forskning har visat att den stör vår nattsömn bara av att finnas i sovrummet. Så plocka fram din gamla hederliga väckarklocka.

4. Skriver ner

Jag har investerat i en anteckningsbok som ligger på mitt sängbord. Om jag vaknar och tankarna börjar snurra så vet jag att jag kan skriva ner dem och sedan släppa taget om dem.

5. Andningsövning

Om jag vaknar och det är svårt att somna om gör jag min favoritövning. En kombination av andningsövning och muskulär avslappning. Jag börjar med att spänna hela kroppen under ca 5 sek för att sedan slappna av. På så vis talar jag om för kroppen att det är skillnad mellan spända muskler och avslappnade och nu är det hög tid att vara avslappnad. När vi har svårt att somna är det inte ovanligt att vi ligger just och spänner oss. Sedan gör jag en kort andningsövning:

• Slut dina ögon och andas långsamt in genom näsan.

• Visualisera att det är en ballong som fylls med luft och att så mycket luft som möjligt ska dras ner i strupe, lungor och mage.

• Ta sedan en kort paus på ett par sekunder och släpp långsamt ut luften genom näsan.

• Visualisera gärna hur luften töms ur dig.

• Upprepa några gånger tills du känner dig dåsig och somnar.

• Tekniken kan kräva lite träning, men ge inte upp. Du kommer att upptäcka värdet.

Jag har accepterat och lärt mig att det är ok att min sömn då och då är dålig. Ibland blir ju kvällarna sena och tankarna snurrar. Nu vet jag ju att kroppen kompenserar natten efter.

Mitt tips till dig blir att göra din egen topplista över kvällsaktiviteter som du tror gynnar din nattsömn. Börja med att ändra en sak, t. ex att du lägger dig kl 22.00 och stiger upp kl 06.00 varje morgon under två veckor, oavsett hur bra/dåligt du har sovit. Sedan utvärderar du. Låt det ta lite tid. Du vet det där med tålamod det viktigaste är att du prioriterar din sömn och lär dig vad som fungerar bäst för just dig.

Nu har du bäddat för en ännu bättre sömn än om du bara skulle ha lämnat den åt slumpen. Grattis och sov nu riktigt gott!

Om du upplever att du har sömnproblem, så hör av dig till mig så kan jag hjälp dig.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren