Byt bana och sadla om då, säger en god vän. Va, kan man det när man är mitt i livet och vad ska alla andra säga?
 

Hur känner du på söndagskvällarna? Är du den som längtar till att ännu en arbetsvecka ska dra igång och du riktigt känner hur lockande, intressant och roligt det ska bli? Eller har du kanske söndagsångest och börjar redan längta till fredag trots att den nya veckan knappt har startat än?

Om du tillhör den sistnämnda gruppen så är du i gott sällskap. Enligt en studie från Folkuniversitetet, vill 43% som är i åldern 40-55 år byta arbete, MEN bara 13 % söker aktivt.

För några år sedan var jag en i den statistiken. Jag hade i och för sig varken söndagsångest eller studsade upp på måndag morgon, utan hade mer en känsla av att det var dags att göra något nytt, men visste inte riktigt vad.

Jag arbetade som rektor och älskade det, älskade känslan av att få vara med och göra skillnad varje dag och jag älskade eleverna och lärarna. Lärarna som var de riktigt stora hjältarna som stod där varje morgon och tog emot eleverna. I mitt jobb gav jag av mig själv 24-7 men inom mig hade en annan slags längtan börjat ta form. En längtan av mer frihet, glädje och lugn.

Hjälp, vad ska jag göra med denna längtan? Att byta tryggheten mot något nytt kändes både läskigt och riskabelt – och tänk om jag dessutom misslyckas? Vad ska alla andra säga då?

Kan ett nytt arbete eller karriär göra oss lyckliga? Enligt samma studie som Folkuniversitet gjorde framgår att 49% önskar att bättre få utveckla sina styrkor/talanger i arbetslivet. Många vill alltså ge mer av sig själva och få göra det som de är duktiga på och för mig låter det ju som en riktig win-win situation för både arbetsgivare och arbetstagare.

Om du frågar mig vad jag fick kraften och modet ifrån att sadla om, kan jag nog inte riktigt svara på det. Jag vet bara att jag bestämde mig och sedan började jag sätta upp mål och göra listor på vad jag tycker om att göra och vad jag mår bra av att göra. Det fantastiska var att sedan löste sig det ena efter det andra och till slut sa jag upp mig och startade eget. Var det läskigt kanske du undrar, ja det var jätteläskigt OCH jätteroligt. Att jag lyckades beror på flera saker och jag har gjort en lista över det som hjälpte mig att byta karriär mitt i livet.

Mina fem tips vid karriärbyte

1. Titta på för och nackdelar på ditt nuvarande arbete, är det arbetsuppgifterna, kollegorna, chefen, utmaningarna, stressen, tristessen eller något annat som inte är bra? Vad önskar du istället? Att byta karriär bara för att det är dåligt just nu kan vara onödigt. Se dig omkring i branschen finns det något där som lockar?

2. Jämför, titta inte bara på lönen. Det kan vara värdefullt att se över semester, flexibilitet, ergonomi, förmåner, friskvård, trygghet. Det kan vara värt att gå ner några tusenlappar i lön om det gör en lyckligare.

3. Skriv upp dina mål, att veta att du vill ha ett arbete med mindre stress, mer pengar, flexibilitet, självständighet är bra. Men det räcker inte. Du behöver ha ett karriärmål som är specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidssatt. Det ska inte handla om vad du vill fly ifrån. Det ska handla om vart du vill och vad du vill göra.

4. Låt inte åldern vara ett hinder, det är aldrig för sent eller för tidigt med att byta karriär för att må bra och göra det du drömmer om. På en arbetsplats måste alltid någon vara yngst och äldst.

5. Nätverka och vässa ditt CV, prata och träffa människor som har den karriär som du önskar, men underskatta inte ditt nuvarande kontaktnät. En person behöver inte vara i ”rätt” bransch för att kunna hjälpa till att knyta kontakter. Kom också ihåg att se över ditt CV och fräscha upp det.

Om du ändå kör fast, ta hjälp av din familj, vänner eller en coach. Jag vill verkligen inspirera dig som går i tankar att byta karriär eller arbetsplats, oavsett ålder. Sätt upp mål, skriv listor, sätt dig själv i fokus, nätverka och ta hjälp vid behov. För det går och det är kul att få följa sin dröm.

Hör av dig till mig så fixar vi det.

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
När spelet bara försvinner
 

Känslan när allt bara fungerar perfekt. Inspel som lägger sig precis som jag vill, puttar som rullar i och drivar som är både långa och raka. Allt flyter på som jag vill.

MEN så plötsligt börja jag tänka:

  • Vad bra det går

  • Nu måste jag verkligen hålla i det här

  • Jag får inte missa den här korta putten

  • Förra gången jag spelade det här hålet slog jag out, det får jag inte göra nu

  • Bara jag inte hamnar i vattnet

  • Jag får inte slå ut till höger

  • Tänk om jag vinner

Och plötsligt försvinner spelet. Från att ha spelat de första 14 hålen helt perfekt till att ha tappat det helt.

Vad hände egentligen?

Två saker:

1. Jag hamnade i den största koncentrationsfällan. Jag var både i dåtid och framtid, med andra ord situationer jag inte kan påverka alls. Det leder snarare till oro, rädsla och spändhet.

2. Jag började fokusera på det som INTE får hända. Inte är ett ord som hjärnan har svårt att hantera. För vad ska du tänka på om du inte tänker på något? Jag får inte slå i vattnet blir en tydlig bild av vattnet och kroppen och hjärnan gör det den ser. Bollen dras till vattnet!

Lite som det klassiska ”Tänk inte på en rosa elefant”.

Vad ska man göra i stället?

1. Var i nuet. När du har slagit ditt slag, acceptera var bollen hamnade och sätt punkt. När du närmar dig bollen kan du där och då bestämma dig för vad du ska göra. Däremellan är du i nuet, dricker vatten, känner underlaget under dina fötter, hör fåglarna…

2. Tänk och visualisera vart du vill att bollen ska hamna. Mitt på fairway eller vid flaggan. Kan vara lättare sagt än gjort när man spelar bra eller blir nervös, men med träning kommer resultaten.

Min utmaning till dig:

Gå en golfrunda och träna på att vara här och nu OCH fokusera och visualisera varje slag vart du vill att bollen ska hamna.

Jag hejar på dig och önskar dig stort lycka till med golfsäsongen 2022. Ut, njut och ha kul!

Och du, oavsett om du är professionell golfspelare eller nybörjare, kommer du märka resultat. Du kan också trösta dig med att alla golfare har ungefär samma utmaningar oavsett nivå.

Vill du ta din golf till nästa nivå? Då kan pusselbiten vara Mental träning.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.eccbysyren.se bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
 
Britt-Marie Syren
TIPS på hur du går från jämförelse till inspiration?
 

Jag har verkligen legat i hårdträning för att sluta jämföra mig med andra. Har det varit lätt? Nja, men faktiskt inte så svårt som man kan tro.

Vi är alla olika och har olika förutsättningar så det verkar ju helt knasigt att hålla på och jämföra oss med andra. Risken är ju att vi blir helt utmattade av det. Och är det inte lite av charmen att vi är olika, för hur tråkigt skulle det vara om vi alla var just lika.

Ändå står jag där ibland och avundas och tänker om jag ändå vore….MEN oftare och oftare kommer jag på mig själv i tid och tränar mig att istället inspireras. Det är så mycket roligare, mer effektivt och den känslan som då infinner sig är en helt annan än den jämförande.

Ta mitt golfspel som exempel. Tidigare jämförde jag mig ofta med hur långt andra slog, vilket hcp de hade och vilken utrustning de hade. Så här i efterhand kan jag ju se hur dumt det var. Kanske känner ni igen känslan som smyger sig in, jag är dålig, alla andra är bättre.

Enligt den sociala jämförelseteorin ingår det i vår natur som sociala varelser att jämföra oss med andra som ett sätt att försöka mäta vårt eget värde. Hur förhåller jag mig angående utseende, åsikter, framgång, uppförande m.m.? Det här kan ha en positiv effekt om vi INSPIRERAS istället för att jämföra.

Vad gjorde jag för att träna mig att gå från jämförelse till inspiration?

• Jag började med att erkänna för mig själv att jag jämförde mig med andra och att det gav mig en negativ känsla.

• Jag insåg även att jag vid flera tillfällen lät andras åsikter och tankar bestämma hur jag skulle må och se ut.

• Jag började identifiera vilka det var som jag jämförde mig med.

• Jag insåg att jämförandet var en riktig energitjuv.

• Jag bestämde mig och satte upp mål för hur jag ville vara och må.

• Jag hittade förebilder som jag inspirerades av.

• Jag började skriva tacksamhetsdagbok över både små och stora saker jag var tacksam för.

I sociala medier är det lätt att falla dit och fortsätta att jämföra. Det är tillgängligt 24 timmar om dygnet och vi kan jämföra oss med människor som inte finns i vår fysiska närhet. Det är alltså en god idé att lära sig att förhålla sig till lättillgängligheten att jämföra oss.

I stunden när vi jämför har vi inte alla förutsättningar och fakta för att få en rättvis bild. Vi har ingen aning om vad de har gått igenom eller vad de har i sin ryggsäck. Vi vet inte heller vilka sidor de väljer att visa upp eller dölja.

Så här i början på våren kan det vara fint att ge sig själv lite tid att reflektera och arbeta fram vad DU tycker är viktigt i livet och vad du mår så där härligt bra av.

En nyhet är nu att du kan boka mig för 30 minuters gratis konsultation.

Vad skulle det ge dig att gå från jämförelse till inspiration?

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Önskar dig stort lycka till med att gå från jämförelse till inspiration.

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Läge att trycka på bromspedalen?
 

Hur vet man när det är dags för kroppen att gasa eller bromsa?

  

Känner du igen att livet ibland bara snurrar på och ibland till och med snabbare och snabbare?  

 

Många rallyförare behöver veta exakt när det är läge att gasa och bromsa för att kunna ta kurvorna på rätt sätt och bokstavligen komma i mål levande. Precis så är det också i verkliga livet, veta när det är dags att gasa och när det är dags att bromsa. Generellt är vi människor väldigt duktiga på att gasa. 

 

Personligen har jag fått träna mig i att bli skicklig på att bromsa i min vardag, men faktiskt också på min ledighet. Vet inte hur det är för dig, men för mig tar många roliga aktiviteter som att gå på fest, umgås med vänner, shoppa och vara uppe sent också energi. Allt detta vill jag ju göra och det fina är att det fungerar om jag också ger mig själv återhämtning. Men vad innebär det att trycka ner bromspedalen?

 

  • Regelbunden, tillräcklig och kvalitativ sömn är det bästa sättet för mig att hålla bromssystemet i skick. Forskningen visar att sömnen påverkar b.la vår förmåga att hantera stress och inlärning. Många tullar på sin nattsömn och det kan gå bra under en period, men det är slitsamt för kroppen och tyvärr finns det inga bra ersättare för en god nattsömn. 

 

  • Precis som bilen behöver sitt bränsle behöver även vi människor bra bränsle för att orka. Så din kost är så klart också en viktig del precis som fysisk kondition. En vanlig orsak till utmattning, svag återhämtning och kronisk stress är just brist på sömn, god kost och fysisk aktivitet. 

 

  • Fler saker som är bra för att aktivera bromspedalen är olika avslappningsövningar, som meditation, lugna yogapass, andningsövningar. En favorit som jag har är muskulär avslappningsövning där jag ligger ner under 20-30 min och går igenom kroppens alla delar. Först spänner jag en muskel och låter den sedan slappna av. Har du inte testat så gör det!

 

  • Skratt, härliga fritidssysselsättningar och fysisk beröring hjälper också till att aktivera bromspedalen.

 

Vi får inte glömma gaspedalen som också är en viktig del i livet. Ett aktivt nervsystem är en förutsättning för att vi ska komma igång och kunna få saker gjorda. Kanske känner du när pulsen, blodtrycket och andningen stiger. Det som sker då är att du frigör energi och prestationsförmågan ökar. Det blir ett slags stresspåslag, men det är inte skadligt så länge du bromsar in då och då. 

Vad skulle hända om du tryckte till på bromsen lite mer i vår för att skapa bättre livsval för dig själv och din omgivning? 

 

Vill du ta kommandot i din stress och uppleva mer lugn och glädje? Jag hjälper dig gärna på vägen. Ett TIPS är att börja med Livsstislanalysen där jag just nu har ett fint erbjudande för dig. Hör av dig och uppge ”BLOGG” så får du det fina erbjudandet direkt.

 

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid, 

Hemsida: www.eccbysyren.se

Mail: bm@eccbysyren.se

Telnr: 070-262 34 22

 

Varma hälsningar,

Britt-Marie

 
Britt-Marie Syren
Varsågod, motivationshjälp till ditt nyårslöfte!
 

Slutet av januari och det har snart gått en hel månad sedan du gav dig själv ett nyårslöfte. Var det inget nyårslöfte så hade du säkert en tanke, ambition om att skapa någon form av förändring. Träning, kost, stress, relation, arbete eller något annat.

Hur svårt kan det vara att motivera sig tillförändring? I början känns det så himla lätt och man är peppad till det nya. Efter några veckor brukar dock motivationen tryta. Å ena sidan o andra sidan, när jag tänker på saken så…, äsch jag fortsätter i morgon. Brukar även kallas ambivalens.


Den här modellen kallas för ambivalensutforskning och används ofta vid livsstilsförändringar inom både sjuk och hälsovård. Jag använder den själv när jag vill testa en förändring och med mina klienter som inte riktigt har bestämt sig om en förändring/utveckling är bra eller ej för dem.


Jag vill peppa dig till att testa den här modellen som är perfekt när du vill sortera i dina tankar. Ta reda på vilka för och nackdelar din förändring har, både för dig och de i din närhet.


Vilken förändring vill du utforska? Prova med något som du vill förändra men inte riktigt kommit till start med ännu. Använd modellen och mitt varmaste TIPS är att arbeta med rutorna i sifferordning och jobba klart med en ruta innan du går vidare till nästa.


I den här övningen har jag tagit exemplet om att bli mer fysiskt aktiv. Du väljer så klart det som passar dig bäst. Stress, arbete, relation, kost eller något annat.


1. Fråga dig vad som är positivt med att ha det som du har det just nu. T.ex Vilka är fördelarna för mig att vara fysiskt inaktiv? Skriv ner alla saker du kommer på.


2. Dags att titta på nackdelarna med nuläget. Vilka är nackdelarna för mig att vara fysiskt inaktiv? Vad finns det som är mindre bra med att inte göra en förändring? Lista så många saker som du kommer på.


3. I tredje rutan ska du se över vad som är mindre positivt med en förändring. Vilka är svårigheterna eller hindren för mig att bli mer fysiskt aktiv? Räkna upp så många du kan innan du går vidare.


4. Nu är det dags för allt positivt som kommer med en förändring. Allt det här skulle vara bra för mig om jag blev mer fysiskt aktiv. Bara ös på och skriv ner allt du kommer på.


5. Vad säger de här rutorna dig nu? Titta på det som du har skrivit ner. Gör totalen dig mer motiverad till en förändring? Har underlaget hjälp dig att fatta rätt beslut? Vad blir nu ditt första steg?


Här kommer några fler coachande frågor som du kan ställa till dig själv:

När vill jag komma igång? Är jag beredd att sätt ett startdatum redan nu? Vad har jag för tidigare erfarenheter av fysisk aktivitet? Vilken form av fysisk aktivitet föredrar jag?


Oavsett vad du vill förändra önskar jag dig varmt lycka till!

YES, nu kör vi för ett grymt bra 2022!


Ha det gott!


Har du några frågor eller funderingar, ja då är det precis som vanligt,

kontakta mig på:


bm@eccbysyren.se

www.eccbysyren.se

070-262 34 22


Med värme,

Britt-Marie




 
Britt-Marie Syren
Reflektion, avstamp och framåtblick
 

Nu står vi inför ett nytt år med massa möjligheter. Innan du tar fart framåt, in i det nya, skulle jag vilja inspirera dig till att först utvärdera året som gått. Det ger dig en fördel att veta hur du ska blicka framåt. Jag hjälper dig här med några enkla och konkreta frågor.

Varför ska man blicka bakåt när man vill se framåt? Fördelarna kan vara att du kan få uppleva stunderna igen när du mådde riktigt bra, var lycklig, tacksam och kände dig så där härligt stolt över dig själv. Du kommer också kunna se mönster och beteenden som har varit bra för dig och även mönster som varit mindre gynnsamma för dig. 

Här har du en stor guldnyckel till att skapa ett 2022 som du vill ha det. Nämligen genom att dra lärdom av det som varit och våga blicka framåt med mål som uppfyller dina drömmar.

Gör det enkelt med tre konkreta steg. Att ställa frågor till dig själv, reflektera över svaren och fundera på hur du skulle vilja ha det i framtiden. Vill du skriva, reflektera tyst för dig själv, prata högt med dig själv under en promenad eller i badet, spelar mindre roll. Det viktiga är görandet, att du gör. Så gör det som passar dig bäst.

Jag har skrivit ner några frågor som du kan använda dig av om du vill.

1.     Fortsätta med Vad är det du har gjort och som du har mått bra av under året, både fysiskt och mentalt? Vad är viktigt för dig att fortsätta med? Vad vill du göra mer av? Vad är du mest stolt över? Vilka utmaningar vill du fortsätta med?

2.     Sluta med Vad är det du har gjort som inte har varit gynnsamt för dig eller dina närmaste? Kan du se mönster som inte är bra? Vad vill du helt sluta med för att kunna må och fungera ännu bättre? Vad vill du minska ner till förmån att göra mer av saker som ger dig energi, lugn och glädje?

3.     Börja med Vad är det som du skulle vilja börja med men som av någon anledning har hindrat dig hitintills? Vad tänker du skulle göra dig riktigt gott? Vilka utmaningar vill du börja med? Vilka beteenden vill du använda dig av för att må bra och fungera bättre?

Ta nu ett steg i taget. Skriv ner dina reflektioner, svar, tankar och idéer. Sätt mål och delmål. För här har du många av dina svar till förändring som kommer att göra dig gott och få ett gnistrande och sprakande 2022.

De senaste åren har jag tagit mig tid att göra denna övning. Den gör att jag får perspektiv på saker och har lättare att både släppa det som inte ger mig något samtidigt som jag får kraft att göra det jag vill och mår bra av. 

Hoppas att detta har givit dig nya perspektiv och mod till att drömma stort och våga släppa för att ta ny fart. Vill du komma ett steg till på din väg framåt så inspireras av vänner eller vänd dig till en coach som kan hjälpa dig att reflektera ännu mer kring frågorna och skaffa fler guldnycklar.

Varmt lycka till och låt detta bli början till dina mål och delmål för 2022

 

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid; 

bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

  

Med värme,

Britt-Marie 

 
Britt-Marie Syren
Full rulle och snart är det jul. Häng med på mina 7 TIPS inför en lugn julhelg!
 

Full rulle och snart är det december och jul. Adventspyssel, glöggmingel, julklappslistor, träffa nära och kära och massa kul jobb. Känns som det är dags att bromsa in och lägga lite mer tid på återhämtning och få ner farten till jul.

Hur ser då en riktigt god jul ut? Ja, det varierar så klart utifrån vad man har för önskningar och vilja. Hur det än ser ut är det inte ovanligt att julen kopplas ihop med både måsten, krav och borden.

Jag skulle vilja inspirera dig till att ta kommandot i december månad och göra denna jul till din bästa.

Häng med på mina 7 TIPS och bestäm dig sedan för hur du vill må och känna under december månad.

1. Logga ut – låtsas att du firar julen i en liten stuga utan uppkoppling. Upptäck vad som händer när du är off-line. Läskigt? Jag vet, men kul att prova.

2. Nope, nähe, nej – ibland kan vi behöva träna oss i att säga nej, inte alltid så lätt om man kopplar ihop det med att man sårar någon eller gör någon besviken. Ge det ett försök och fundera på vad som ger dig energi och vad som är viktigt för dig. Säg nej!

3. Kommunicera - ”Vi gör det för barnens skull” medan barnen kanske undrar vad i hela friden är det frågan om. Mycket av julen går på rutin och tradition. Så här bli tipset, prata ihop er och ställ frågan till alla i familjen hur de egentligen vill att julen ska firas. Kanske vill barnen bygga snögubbe på julaftonsmorgon och vem vet, det kanske är vad du själv helst också vill göra. Så varför inte?

4. En sak i taget – julen är perfekt tillfälle att träna på att inte multistaska. Drick en kopp kaffe, känn doft och smak och det är det enda du gör i den stunden. Blir du stressad av bara tanken? Perfekt, då kanske det här är en grymt bra sysselsättning för dig i jul.

5. Ibland blir det fel och det är ok – oavsett hur mycket vi planerar blir det inte alltid som man tänkt sig. Jag lovar, ingen kommer klaga på torra lussebullar eller att man byter ut någon maträtt. Det blir som det blir och det blir bra!

6. Njuuuut, av den stund som är, både före, under och efter julen. Stanna upp, ta några extra djupa andetag och ta hand om dig själv och dem du har omkring dig. Oavsett om du firar julen själv eller med andra – låt julen bli den jul som du önskar dig.

7. zzZZzzZZ – Sov, vila och återhämta dig. Det är den bästa presenten du kan ge till dig själv och till dina nära och kära.

Vad blir ditt första steg till den jul som just du önskar dig?

Önskar dig en gnistrande, sprakande och alldeles lagom jul på ditt egna lilla vis.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

bm@eccbysyren.se

070-262 34 22

www.bm@eccbysyren.se

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Alla känslor på en och samma gång!
 

Jag kom att tänka på det här med våra känslor, det är så lätt att tänka ”Just nu är jag ledsen – då får jag bara vara ledsen” eller ”Just nu är jag arg – då får jag bara vara arg”. 

 

Jag tänker att det ena inte behöver utesluta det andra. Man kan vara både glad OCH ledsen, orolig OCH nyfiken, skratta OCH gråta. Orden ”både OCH” älskar jag, för det är sällan saker är svart-vita, rätt eller fel, bra eller dåligt. Ofta är det både och, precis som med känslor.

 

Häromdagen fick jag ett mail som gjorde att det knöt sig i magen hos mig. Min första reaktion blev, nej nej nej, orkar inte med några motgångar och jag som bestämt att den här dagen skulle bli en bra dag. Helt enkelt motade jag bort alla känslor. Och som ett brev på posten växte både oro, ilska och ledsamheten inom mig.

 

Där och då bestämde jag mig för att ta en annan strategi. Jag gick ner till köket, gjorde ordning en kopp te, satte mig i soffan och lät knuten i magen få bulta på. Det fina med att tillåta känslorna få finnas är att de så sakteliga klingar av och ger plats för andra känslor. 

 

Känslor som i det här fallet bestod av nyfikenhet, en smula glädje och att vara snäll med mig själv. Helt plötsligt upptäckte jag att jag var både arg OCH nyfiken, ledsen OCH glad samt rädd OCH kärleksfull.

 

Jag möter flera klienter som resonerar utifrån att om man mår dåligt får man enbart må dåligt. Att man inte får skratta om man mår dåligt eller tillåta sig att vara glad. För tänk om någon skulle tro att man inte mår dåligt längre.

 

Många gånger är det så att vi kämpar för att inte vara olyckliga och att vi då glömmer bort att vara lyckliga. För kampen mot obehagliga känslor tar så mycket energi. Men jag tänker att vårt mående är allt annat än statiskt och det kan vi behöva påminna oss om. 

 

Ordet acceptans är något jag brukar tala om och det ligger något fint i det. Det betyder inte att jag gillar läget, jag kanske till och med tycker att det är riktigt uselt, men just nu så accepterar jag situationen. Det betyder inte att det alltid kommer att vara så här. Men när vi tillåter det som gör ont att finnas brukar obehaget maka lite på sig och ge plats för andra känslor.

 

Betyder det att om jag bara accepterar allting så kommer jag att må bra och vara lycklig? Nej, men det kan göra att man får möjlighet att ta in andra känslor och se livet i ett vidare perspektiv. 

 

När jag druckit klart mitt te och låtit knuten i magen fått bulta kunde jag gå från soffan tillbaka till datorn med en känsla av att saker och ting kommer att bli bra. 

 

Kan det vara så att när vi tillåter det som är obehagligt och jobbigt att få finnas, får vi kraft att se det goda och fina?

 

Ha det fint och ta hand om dig!

 

Har du några frågor eller funderingar så är det precis som vanligt, 

kontakta mig på:

 

www.bm@eccbysyren.se

eller ring 070-262 34 22

 

Med värme,

Britt-Marie 

 
Britt-Marie Syren
Våga mer än du törs!
 

Vad skulle hända om du vågade mer än du törs? Just den frågan ställde jag till en av mina klienter häromdagen. 

 

För visst är det så att vi alla drömmer om att leva ett spännande, rikt, utmanande och omväxlande liv? Och ingen, så vitt jag känner till, har förverkligat sina drömmar genom att vara kvar i sin komfortzon där det är tryggt, bekvämt och ofarligt.

 

Vad sägs om att våga ta lite risker genom att kliva ur komfortzonen? Hjälp, är inte det läskigt? Jo, alldeles förfärligt läskigt, krångligt, besvärligt och svårt till en början. 

 

MEN, när du tar dig över ett hinder kommer du märka hur tillfredsställd du blir. Trösklarna blir lägre och lägre och snart övervinner du ytterligare ett hinder, ett till och ett till. Du närmar dig helt enkelt din dröm eller mål.

 

Glädjen och tillfredsställelsen som det innebär att testa något nytt kommer överskrida oron och osäkerheten som uppstår då och då. Och du, tänk om det är så att lite oro och nervositet är ett tecken på att du är laddad för uppgiften och vill ta den på allvar.

 

Hur gör man då för att sluta tänka att man inte kan, vågar eller orkar? Jo, du behöver lära om hjärnan till att tänka om och tänka rätt och det kan du göra genom att ifrågasätta dina rädslor som dyker upp. Var kommer de ifrån, är det gamla rädslor som inte är befogade längre? Ställ också frågorna till dig själv; ”Vad gör det om 100 år?” och ”Vad är det värsta som kan hända?” 

 

Du kommer troligtvis upptäcka att du helt i onödan skapat hinder för dig som inte finns och att du underskattat din egen förmåga till att nå dina mål och drömmar. 

 

Hur gick det då för min klient? Jo, helt plötsligt bubblade de ur henne lösningar till att våga starta eget.

 

Vad skulle du göra om du vågade mer än du törs?

 

Vill du ha hjälp med att våga mer än du törs och hitta lösningar på dina hinder? 

Kontakta mig på:

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

 

Varma hälsningar,

Britt-Marie

 

 
 
Britt-Marie Syren
Höstboost med kurs i personlig utveckling – ett sätt att behålla lugnet och hålla stressen på lagom avstånd i höst.
 
IMG_6017.jpeg

Det är i mitten av augusti och de flesta av oss är nog på väg in i arbetsrutiner eller studier. Här vill jag peppa dig hur du kan behålla lugnet och hålla stressen på lagom avstånd i höst.

Jag har precis kommit tillbaka efter några veckors ledighet och har faktiskt längtat efter hösten. Den klara luften, de vackra färgerna och alla rutiner. Ja, jag är en rutinmänniska även om jag också gillar ledigheten.


Den här hösten har jag lovat mig själv att hålla kvar de saker som jag gillar mest med sommarledighet och föra det samman med mina rutiner. Det här kommer bli en magisk höst.


Kul också att min förra kurs ”Höstboost med personlig utveckling” blev så omtyckt. Därför har jag bestämt att köra den även i år igen, både fysiskt och digitalt. Mer info om den hittar du längre ner.


Först lite TIPS för att behålla lugnet och hålla stressen på lagom avstånd.


Fortsätt att vara utomhus

Dra nytta av solljuset och exponera dig för dagsljuset en stund varje dag. Många av oss arbetar inomhus och då är det perfekt att t.ex. ta en 30 minuters lunchpromenad och njuta av ljuset.


Se över ditt umgänge

Vänner-arbetskamrater-släkt, vilka människor tycker du om att umgås med? Vilka ger dig energi, glädje, utmaningar och kärlek? Hur kan du ha kvar dessa människor omkring dig även nu när vardagen är igång? Säkerställ att ditt sociala umgänge är ett umgänge du trivs med.


Behåll semestervanorna

Eller kanske inte riktigt alla semestervanor, men fortsätt gärna med de goda vanorna. Hur skulle de kännas att behålla de långa frukostarna och fortsätta frossa i bär? Låt också grillen stå kvar ute och fortsätt njut av din grillade älsklingsmat även när kvällarna blir lite mörkare.


Ta med motionsvanorna

Många av oss rör mer på oss under ledigheten. Det är lätt att ta långa promenader, simma, prova på någon ny aktivitet, spänna på sig springskorna, dansa etc. Så passa på att ta med dig någon eller några av dina motionsvanor och gör dem till en rutin även under hösten. Att röra på sig minst 30 minuter per dag, där pulsen höjs något, är gynnsamt för både kropp och knopp.


Längta efter något

Hösten kan kännas extra härlig om du har något att längta till. Planera in något roligt att göra, själv eller tillsammans med någon du tycker om. Kanske en weekendresa, ordna en överraskning för en vän, börja en ny kurs eller gå på teaterföreställning.


Ge dig själv god återhämtning

Börja med en rutin som ger dig god återhämtning och minskar din stress. Jag vet inte hur det är för dig men med hösten och dess vardagsrutiner har jag lätt att få in både andningsövningar, meditation och yoga. För andra är det lättare under ledighet och semester. Oavsett så ge dig själv en rutin för att förebygga stress och skapa god återhämtning


Gå min kurs – ”Höstboost med personlig utveckling”

Skapa ett större inre lugn & lev ett rikare liv! Vi sätter fokus på: Självförtroende – Självkänsla - Målbilder – Motivation - Humor – Glädje. Det är lättare att det blir som man vill om man vet vad man vill. Så häng med på kursen, digitalt eller fysiskt. Välj det som passar dig bäst!

 


Jag önskar dig en lugn, frisk och fin start på hösten!


Varma hälsningar,

Britt-Marie


PS. Är du intresserad av min fysiska eller digitala kurs, kan du läsa vidare nedan.


Vi sätter fokus på att skapa inre trygghet, växa som individ, ta reda på vart du står idag och vart du vill komma.

Du kommer få med dig enkla och effektiva verktyg för att:

- Skapa bättre självförtroende/självkänsla

- Vara mer här & nu

- Hantera stress,

- Öka din kreativitet

- Skapa resultat för det du vill uppnå

Personlig utveckling är något för alla!

Vi träffas på Älgbacken 15 i Mörtnäs alt via Zoom för dig som väljer digitalt. Anteckningsmaterial och utskrifter ingår, finns vid kursstart.

För mer info om kursstart och pris:

Mail: bm@eccbysyren.se

Sms: 070-262 34 22


Varmt välkommen!





 
Britt-Marie Syren
Träning och återhämtning - hur hänger de ihop?
 
IMG_3359.jpeg

Alldeles perfekt skulle jag säga. För en skön och härlig träningsrutin har en bra balans mellan träning och återhämtning.

Har du varit på pass och sett de som ”smiter iväg” i slutet på passet då det är dags för stretch och avslappning? Eller sett de som bara rusar på efter sitt träningspass. Jag har själv varit där för jag trodde att det var det mest effektiva. Det visade sig tyvärr vara helt fel.

Är du igång med din träning men känner dig ändå trött och sliten? Fundera då på hur din återhämtning ser ut efter ditt träningspass. Ger du dig tid att varva ner ordentligt innan du fortsätter med arbete eller andra sysslor? För träning bryter nämligen ned och återhämtning bygger upp.

Jag vill därför peppa dig att uppmärksamma din återhämtning efter träningen. Se till att ditt kroppssystem får möjlighet att byggas upp igen och dina energidepåer får fyllas på.

• Låt din kropp få komma ner i varv

• Låt det få vara kravlöst ett tag

• Fyll på med mat och dryck

Ju hårdare du tränar desto mer återhämtning vill din kropp ha. Din prestation kan faktiskt försämras utan återhämtning MEN med bra återhämtning blir din prestation bättre! Bra va?

Träningen bryter ner och återhämtningen bygger upp, så ge dig själv en stund efter träningen att varva ner och återhämta dig. För det är precis så de hänger ihop, träning och återhämtning för bra resultat!

Idag använder jag Livsstilsanalysen, ett långtids-EKG, till flera av mina klienter. Där ser man tydligt effekter av träning, återhämtning, stress och sömn. Det är ett oslagbart mätinstrument som du bär under 3-4 dygn och där du får en individuell analys och återkoppling av mig personligen. Självklart sätter vi också upp mål för att du ska må bra och fungera ännu bättre.

Vill du göra en Livsstilsanalys eller vill boka en tid. Kontakta mig på:

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Önskar dig varmt lycka till med både din träning och återhämtning!

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Våga tryck på bromsen i sommar...
 

…för att maxa din återhämtning. Ja, jag vet, det låter lite kontraproduktiv. Ska man maxa under sommaren när det ska vara ledigt och skönt?

Midsommar står för dörren, med sill, lekar, jordgubbar och allt som hör till. För många börjar också semester och ledighet. Själv ska jag jobba ett par veckor till, men sedan blir det ledigt även för mig.

Funderar på det här med återhämtning under ledighet. Kommer återhämtning bara av sig själv för att man är ledig? Nja, återhämtning kommer inte bara av att man trycker på en knapp eller att man blundar hårt. Viljestyrka eller rätt inställning hjälper föga heller om vi ständigt överbelastar vårt system med stress eller knasiga livsstilsbeslut.

Vad behöver man då göra för att maxa sin återhämtning? Ja, som med allt annat för att skapa förändring behövs att man GÖR. God återhämtning bottnar i kloka val och att man faktiskt gör det som man har bestämt att göra för att både må bra och fungera bra.

Här kommer några TIPS som kan hjälpa dig att maxa din återhämtning

  1.  Känn in vad som ger just dig god återhämtning. Det varierar nämligen från person till person, så jämför dig inte, utan hitta det som är bra för dig.

  2. Vilka är dina förväntningar på ledigheten? Dela med dig av dem till dina nära så blir det lättare att det blir som du har tänkt dig.

  3.  Timmarna innan du går och lägger dig är viktiga för din återhämtning. Varva ner innan du går och lägger dig och avsluta sysslor i god tid.

  4. Passa på och hitta nya fysiska aktiviteter under sommaren som som är anpassad för dina behov. Hellre lite och regelbundet än mycket som inte blir av.

  5.  Undvik hård träning precis innan du ska gå och lägga dig.

  6. Har du många olika aktiviteter som ska göras på en dag? T.ex besöka vänner/släkt, handla, festligheter, bada osv. Se till att du får din egen tid däremellan där du kan fylla på dina batterier. För hur kul vi än har så kostar det energi.

  7.  Gör gärna en andningsövning om dagen där du stimulerar ditt ”lugn-och-ro-system”. T.ex., andas in genom näsan under fem sekunder och låt magen vidgas, andas ut genom näsan under fem sekunder och låt magen sjunka in. Upprepa under fem minuter.

MAXA NU DIN ÅTERHÄMTNING genom att våga trycka på bromsen lite extra i sommar och gör de val som leder till bättre livskvalitet och mer energi. För en god återhämtning främjar vår hälsa, lycka och prestationsförmåga.

Vill du ta kommandot i din hälsa och boosta upp dig inför hösten? Hör av dig till mig så gör vi ett bra upplägg.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
 
Britt-Marie Syren
Alla talar om träningsmotivation, men vad gör man när den uteblir?
 
IMG_0124.jpeg
 
 

Känner du dig omotiverad ibland för att träna? Det gör jag. Vissa dagar är sängen extra skön och varm eller TV-serien extra spännande för att sluta titta på.

Det är så klart grymt bra om man hittar glädjen, motivationen och inspirationen för sin träning. Det säger sig själv att det är lättare att komma iväg och träna om man tycker det är kul. Och jag vill bara säga grattis till alla som har hittat glädjen och motivationen.

Men för alla andra som hoppar över träningen för att de inte har tid, motivation eller lust så vill jag vända upp och ner på resonemanget. Tänk om det är precis tvärt om att motivationen och glädjen kommer när vi först gör?

Häng med så kommer du att förstå.

Många av mina klienter vill gärna komma igång med träningen men berättar att varken tid, motivation eller glädje finns. De går helt enkelt och väntar på att det ska komma till dem för att sedan börja träna. Vanligt tänkt men inte så effektivt.

Vi börjar med att titta på tiden som är den vanligaste anledningen till att inte träna. Jag kan förstå att många upplever tiden som en bristvara idag, men vi har alla lika många timmar på dygnet, närmare bestämt 24 stycken. Och att då inte få till 30 - 60 minuters träning några gånger i veckan känns mindre bra.

Så med hjälp av några reflektionsfrågor brukar klienterna landa i att det ligger något annat bakom, något djupare än tid. Det kan handla om rädslor, motivationsbrist, negativa tankar om träning eller kanske svag självkänsla. För när vi tittar på själva tiden så finns ju den till sociala medier, TV-serier eller bara att gå runt och oroa sig.

Så mitt starkaste TIPS är att börja tänka tvärt om. Istället för att vänta på att tid, motivation och glädje ska komma till dig, börja med att bara göra. Gå till gymmet, stick ut och spring, ta en powerwalk, börja dansa, gå på yoga. Det viktiga är inte VAD utan ATT du börjar GÖRA och därefter kommer flytet med tiden.

Resonera med dig själv; Nej jag har varken tid, motivation eller lust för det här, men jag gör det ändå, för jag vet att det är bra för mig både fysiskt, mentalt och på kort och lång sikt.

Att testa nya saker är inte svårt, det är bara ovant. Var snäll med dig själv om det inte går som du tänkt dig direkt. Prova igen och igen och jämför dig bara med dig själv och beröm dig för dina framsteg som du tar, små som stora.

Vad blir ditt första träningssteg?

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Önskar dig varmt lycka till med din träning!

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Är det egoistiskt att vara snäll med sig själv?
 
IMG_5516.jpeg

”Nej du, ska jag börja prioritera mig själv och dessutom vara snäll med mig själv kommer jag framstå som en stor egoist.” Så uttryckte sig en klient till mig häromdagen och jag tror inte han är ensam.

Hur ser egentligen relationen ut till oss själva, den enda som vi vet varar livet ut? Min uppfattning är att många får dåligt samvete när vi gör det som är bäst för oss själva. Det tror jag är den största tankefällan. Tänk om vi kunde tänka lite mer som med syrgasmasken på flygplanet. Först masken på sig själv innan vi hjälper någon annan.


Många tror att man helt kommer att tappa fotfästet om man blir mer snäll med sig själv. Bara äta godsaker och ligga på soffan. Och det kan man behöva då och då, men att vara snäll med sig själv innebär att du ser till dina behov på riktigt och inte till belöningshjärnans skrik på direkt tillfredsställelse.


Ett bra knep är att tänka sig hur man skulle behandla någon man tycker om. Skulle du säga ”skärp dig, bit ihop” eller skulle du fråga vad hen behövde och finnas där och stötta?


Vill du prova att coacha dig själv i att bli mer snäll med dig själv?

• Vad vill jag och vad behöver jag för att må bra?

• Vilka saker gillar jag att göra? Vilka saker ger mig energi?

• Jag påminner mig ofta om att: När jag gör saker som jag mår bra av så sprider det sig till andra och som bonus kommer min hjärna att belöna mig med ”må-bra-hormoner”.

• Jag talar snällt till mig själv i både mot och medgångar.


Min varmaste rekommendation: Tänk både och, ta hand om andra OCH dig själv. Att finnas för andra är en fin egenskap så länge det inte blir på bekostnad av ditt eget mående.


Med det här sagt, vad blir ditt allra första steg till att ge dig själv lite mer snällhet?


Ta hand om dig!


Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22



Med värme,

Britt-Marie



 
Britt-Marie Syren
Finns det en återhämtningsknapp? Nja, men ett fint vårerbjudande finns!
 

Som jag önskar att det fanns en sådan knapp, tänk så smidigt att bara trycka på den och vips tankar vi upp vår energi igen.

Tyvärr sker inte återhämtning genom att vi trycker på en knapp eller sluter ögonen hårdare. Vare sig viljestyrka eller rätt inställning hjälper om vi ständigt överbelastar kroppen, utsätter den för stress eller fattar felaktiga livsstilsbeslut. Däremot kan vi nu mäta vad som gör oss gott och vad vi kan behöva göra mindre av.

Så vad hjälper då? Ja, god återhämtning bottnar i kloka val och i en grundlig attitydförändring – i synnerhet för människor som är vana vid att ta ut sig, låta andras behov ständigt gå före, pressar sig över gränsen för vad de klarar av, känner tröttheten och tänker att sen ska jag vila – bara det här blir klart först.

Stress, alkohol och sjukdom är några kända faktorer som förhindrar en effektiv återhämtning. En allt för hård belastning kan försvaga – eller till och med blockera återhämtningsprocessen helt och hållet genom att hålla stressystemet aktiverat. Puh, ingen kul läsning.

MEN, vi vet också att sömn av god kvalitet, god fysisk kondition, psykiskt välbefinnande, balanserat näringsintag och en positiv inställning kan hjälpa återställningen av våra fysiska och psykiska resurser.

YES, härligt då vet vi, men hur får man till det?

Här kommer fem TIPS som kan hjälpa dig att maxa din återhämtning

1) Timmarna innan du går och lägger dig är viktiga för din återhämtning. Varva ner innan du går och lägger dig och avsluta vardagssysslor i god tid.

2) Lämplig fysisk aktivitet som är anpassad efter dina behov. Hellre lite och regelbundet än mycket som inte blir av.

3) Undvik hård träning precis innan du ska gå och lägga dig.

4) Gör gärna minst en andningsövning om dagen där du stimulerar ditt ”lugn-och-ro-system”. T.ex., andas in genom näsan under fem sekunder och låt magen vidgas, andas ut genom näsan under fem sekunder och låt magen sjunka in. Upprepa under fem minuter.

5) Få tillräckligt med högkvalitativ sömn – i synnerhet under perioder i livet som kräver mycket av dig.

BONUSTIPS – få rabatt på en livsstilsanalys under mars månad genom att uppge kod: ”Livskvalitet”. Då ingår även 1 timmes återkoppling med mig, där vi går igenom dina resultat och lägger upp en plan framåt.

En Livsstilsanalys ger värdefulla insikter i hur du bäst hanterar din personliga stress, håller koll på din återhämtningsbalans, din sömnkvalitet och din konditionsnivå. Mätningen sker under tre dygn och du får en tydlig sammanställning, som vi tillsammans går igenom, där det bl.a synliggörs om du laddar ur eller laddar upp ditt inre ”batteri”.

I väntan på att vi hittar återhämtningsknappen kan du nu på ett enkelt sätt mäta dina stresstoppar, din återhämtningsförmåga, din sömnkvalitet och konditionsnivå.

Jag och fler av mina klienter upplever att vi nu vet VAD som gör oss gott och kan göra mer av det och vad vi kan behöva göra mindre av. Vi slipper helt enkelt gissa oss fram!

Våga trycka på bromsen lite extra nu i vår och gör de val som leder till bättre livskvalitet och mer energi. En god återhämtning främjar vår hälsa, lycka och prestationsförmåga.

Vill du ta kommandot i din hälsa och känner att du vill ha mer hjälp? Hör av dig till mig så gör vi ett bra upplägg.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 
 
 
Britt-Marie Syren
Mindre stress och mer energi i vardagen
 

Loopar du i dina egna tankar och stress ibland? Du är inte ensam om det. Ibland är det lätt att snöa in på sin egen verklighet med livspussel, budgetar, tankar, för att inte tala om alla förväntningar.

Ett visst mått av stress går vi alla människor omkring med men på olika nivåer och av olika anledningar.


Här får du tre snabba, enkla och konkreta TIPS som kan minska din stress och öka energin i din vardag.


Plocka ut en övning, gör den och utvärdera efter ett par veckor. Därefter kan du prova en ny och lägga till. Till slut kanske du har ett litet paket med bra övningar som du gör till en rutin.


1. ANDNINGEN - Ett kraftfullt verktyg för hälsan på flera olika sätt. Av en enda tanke kan du ändra ditt andningsmönster till snabbt och ytligt eller lugnt och jämnt. Under dina senaste 24 timmar har du tagit ungefär 25.000 andetag. Hur många av dem har du tagit medvetet för att skapa lite mer lugn, fokus och energi?

ÖVNING:

a) Sätt dig eller lägg dig så bekvämt som möjligt.

b) Slut dina ögon och börja andas genom näsan.

c) Med lite nyfikenhet kan du känna in var du har din andning just nu utan att ändra på något.

d) Flytta nu ner din andning till magen genom att andas in genom näsan och låt magen fyllas som en ballong.

e) Andas ut genom näsan – låt magen sjunka tillbaka.

f) Se om du kan andas in på fyra sekunder och ut på sex sekunder.

g) Ta långa, mjuka, djupa fina andetag och låt det gå lätt och ledigt.

h) Upprepa under cirka fem minuter 1 - 3 gånger per dag.


2. RÖRELSE - Vardagsrörelse har flera fördelar både fysiskt och mentalt. Många menar att de inte har tid att röra på sig eller att det är svårt att få till träningen nu när gymmen har begränsningar. Det positiva är att en kort promenad på 20 minuter, gå till bussen, ta trapporna, gå och handla, lek med barnen, dammsug med hela kroppen ger en positiv effekt. Gör det så enkelt som möjligt, men GÖR.

ÖVNING:

a) Skriv ner tillfällen i vardagen när det skulle passa dig att få in vardagsrörelse.

b) Dela förslagen med familj, vänner eller kollegor för inspiration.

c) 1 gång i timmen res på dig och gör små enkla övningar. T.ex. rulla på axlarna, några upphopp eller någon annan övning du gillar.


3. UPPSKATTA SAKER I LIVET - Vår hjärna föredrar snabba lösningar, vi gör saker snabbt och vi får snabba belöningar i form av dopaminkickar, härligt! Men frågan är om det är bra för vår hälsa att bara göra saker snabbt? Vill vi må bra även på längre sikt kan det vara bra med ett annat perspektiv istället för quickfix. Känns det svårt att veta vad du tycker om att göra och vad som är bra för dig i ett längre perspektiv? Testa dessa frågor nedan.

ÖVNING

a) Vad gillade du att göra som barn?

b) Vad gav dig glädje, energi och lugn som barn?

c) Vad drömde du om som barn?

d) Vad fick dig att somna gott om natten som barn?

e) Innan du somnar, skriv ner eller tänk på tre saker som du är tacksam för.

f) Välj några saker du gör varje dag.

g) Säkerställ att de här sakerna ger dig meningsfullhet.


BONUSTIPS

a) Tala om för någon att du älskar hen. Har du ingen att säga det till, säg det till dig själv!

b) Hjälp någon utan att kräva något tillbaka.

c) Lär dig något nytt.


Stor och varm kram och ta hand om dig!


Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22


Med värme,

Britt-Marie



 
 
 
Britt-Marie Syren
Skapa frihet genom att rensa ut - perfekt så här i börja på 2021
 
micheile-henderson-FpPcoOAk5PI-unsplash.jpg

Upplever du ibland att det är svårt att hitta dina saker eller att du aldrig har något att sätta på dig? Då är du inte ensam. Vi är många som lyckas samla på oss saker och kläder genom åren och som bara tar plats, stökar ner och gör vardagen krångligare.

Jag bestämde mig för att börja se över mina prylar och klädesplagg för att se vad som ger mig energi, lugn och glädje samt vad som tar energi. Jag utgick från det något klyschiga ordspråket ”Äger du sakerna eller äger sakerna dig?” insåg att det var en riktigt bra fråga att ställa sig.

Så varför ska vi då rensa upp bland saker, är det inte inom oss vi behöver börja? Jag ser att det hänger ihop och att vi kan ta hjälp av saker vi har runt omkring oss för att skapa ett större lugn inombords. Så, här delar jag med mig av mina tankar och tips på varför det kan vara skönt att rensa ut bland just saker.

Sparar tid, genom att veta var saker finns och att det jag har i min garderob är både helt och i min storlek så skapar det så klart mer tid för roligare saker än att springa runt och leta.

Få mer energi, saker som ligger framme och ”skräpar” eller kläder i garderoben som är trasig tar kraft och energi varje gång du ser dem. Så släpp taget om dem och frigör på så vis mer energi.

1. Kategorisera vart dina prylar och kläder ska ta vägen. Införskaffa lådor, post-it-lappar och en tuschpenna. Märk sedan upp lådorna med: spara, slänga, skänka, laga-fixa, sälja, byta och vet ej. Vet ej högen är bra för att inte stanna upp i processen.

2. Osäker på om det ska sparas, ställ dig då tre frågor

- Blir jag glad av den här saken/plagget när jag tänker eller tittar på den?

- Är den användbar och när använde jag den senast?

- Älskar jag den helhjärtat och tillför det ett värde?

3. Beslutsångest, rensa bland de sentimentala sakerna sist, de brukar vara de svåraste. Se till att du har tid när du går igenom dessa så inget sker för snabbt.

Innan du drar igång, fundera först på varför du vill rensa. Alla kanske inte behöver släppa taget och lämna utrymme för mer energi. En del kanske tycker att världen snurrar på tillräckligt fort ändå och vill ha det som det alltid har varit och då är det jättebra.

För mig var det viktigt att få till enkelheten, det luftiga och skapa utrymme för allt det jag älskar. Det var en riktig frihetskänsla att släppa taget om en del saker och dessutom fick jag ett mer lättstädat, välorganiserat och snyggare hem.

Hoppas nu att jag har kunnat inspirera dig till att börja se över ditt hem och din garderob för ett lättare och friare liv.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Med värme,

Britt-Marie


 
 
 
 
Britt-Marie Syren
Fem TIPS på en lugn december
 
snowman-1882635_1920.jpg

Högst upp på min önskelista till jul står att jag vill omfamna julen med ett stort lugn och glädje.

Så med bara några veckor kvar till jul kan det vara bra att fundera på hur man vill må och känna under julen och den tid som kommer. Med rådande omständigheter kan vi inte påverka allt, men mycket går att påverka. Häng med på några av de TIPS jag delar med mig av på hur du kan tänka och förbereda så att du får den jul som du önskar.

Hur ser då en riktigt god jul ut? Ja, det beror så klart på varje enskild individ. Vad man har för önskningar och vilja. Så klart kan det finnas yttre faktorer som påverkar, man kanske har blivit sjuk, fått avboka utlandsresan eller inte alls firar jul. Hur det än ser ut är det inte ovanligt att julen kopplas ihop med både måsten, krav och borden.

Jag skulle vilja inspirera dig till att ta kommandot i december månad och göra denna jul till din bästa.

Häng med på mina fem TIPS, reflektera runt dem, bestäm dig sedan för hur du vill må och känna under december månad.

1. Gott samvete. Ingen tjänar på att gå runt med dåligt samvete över allt från hemlagad mat du inte hinner göra och släktingar du inte hinner eller får besöka. Att vara närvarande och ge av sig själv och sitt engagemang brukar räcka långt. Älskar du att laga mat, pynta och fixa ja då gör du det, men för att du gillar det.

2. Kommunicera ”Vi gör det för barnens skull” medan barnen kanske undrar vad i hela friden är det frågan om. Mycket av julen går på rutin och tradition. Prata ihop er och ställ frågan till alla i familjen hur de egentligen vill att julen ska firas. Kanske vill barnen bygga snögubbe på julaftonsmorgon och vem vet, det kanske är vad du själv helst också vill göra. Så varför inte?

3. Planera När du har kommit fram till hur Du vill ha det, ja då kan ni börja planera vilken mat ni ska ha, hur mycket ni ska hjälpas åt, hur välstädat det ska vara, vad som ska inhandlas och vilka ni ska bjuda in eller hälsa på. Att vara ute i god tid ger en känsla av kontroll så att du kan njuta och känna in lugnet. Det är en riktigt bra strategi mot julstress.

4. Egentid Skapa stunder då du får vara med dig själv. Det kan vara korta stunder och det kan var längre stunder. Gör det som känns rätt för dig. Ge dig själv några fina guldstunder där du får energi. Ett tips kan vara att när du planerar för julen planera även in dina guldstunder för dig själv. Kan vara en promenad, läsa en bok, se en film, meditera, träna eller något annat.

5. Njuuuut, av den stund som är, både före, under och efter julen. Stanna upp, ta några extra djupa andetag och ta hand om dig själv och dem du har omkring dig. Oavsett om du firar julen själv eller med andra – låt julen bli den jul som du önskar dig.

Önskar dig en gnistrande och sprakande jul på ditt egna vis!

Med värme,

Britt-Marie

www.bm@eccbysyren.se

070-262 34 22

 
Britt-Marie Syren
Hjälper eller stjälper dina rutiner dig?
 
IMG_0401.jpeg

Tillhör du dem som älskar rutiner eller känner du att de begränsar dig och hämmar kreativiteten?

Vitsen med rutiner är att det ska underlätta på ett eller annat sätt. Frågan är, hur vet man om de underlättar eller tänk om de till och med stjälper och vad är det rutinerna ska underlätta?

Jag tillhör kategorin som älskar rutiner, men känner nu att det är dags att se över vilka de är och om de verkligen hjälper mig att uppnå mina mål. Helt enkelt dags för lite rutinkontroll.

En rutin ska vara enkel och när den väl är invand, kännas så naturlig att den sker per automatik. När jag av någon anledning inte kan utföra min rutin och känner att jag saknar den, då tolkar jag det som att det är en god rutin.

Lek med tanken att du under en dag ser över dina rutiner. Oftast är de så automatiserade att du inte tänker på dem, så du får vara lite extra observant. Skriv gärna ner under en dag och ställ dig sedan frågan om de leder dig närmare dina mål och det liv som du vill leva.

Om de gör det, perfekt. Hur kan du då se till att fortsätta med dem?

Om inte, vad vill du göra för att byta ut, minimera, ta bort helt?

Att skapa en ny rutin kan ta tid och vara tålamodsprövande. Ett TIPS kan då vara att bygga på en redan befintlig rutin.

Ex 1; Om du är ute och promenerar, springer eller joggar och vill träna upp mer styrka. Gör fem sit-ups när du är klar och bygg sedan på med ytterligare fem nästa dag osv. Plötsligt har du skapat en ny rutin som tar dig närmare ditt mål.

Ex 2; Om du arbetar med din återhämtning genom att stanna upp och ta fem djupa andetag. Sträck då även på kroppen och bygg sedan på med att rulla axlarna. Vips har du även här skapat en ny rutin.

Ex 3; Om du går igenom mejl vid en särskild tidpunkt varje dag, bygg på med att även ta pauser vid särskilda tidpunkter eller något annat som gör att du närmar dig dina mål och det liv du vill leva.

Rätt rutiner hjälper både din kropp och psyke. Rätt rutiner möjliggör att fokus kan hållas på det som för dig är viktigt. Rätt rutiner gör att du kan var här och nu och samtidigt färdas till dina mål.

Så hjälper eller stjälper dina rutiner dig?

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Med värme,

Britt-Marie


 
Britt-Marie Syren
Maxa din återhämtning i sommar
 
IMG_4195.jpeg

Ska man maxa under sommaren när det ska vara ledigt och skönt?  Ja, jag vet, rubriken är lite kontraproduktiv.

Hoppas att du har det bra så här mitt i sommaren oavsett var du befinner dig och gör. Själv är jag mitt inne i semestern och funderar extra på det här med återhämtning under ledighet.

Kommer återhämtning bara av sig själv för att man är ledig? Nja, återhämtning kommer inte bara av att man trycker på en knapp eller att man blundar hårt. Viljestyrka eller rätt inställning hjälper föga heller om vi ständigt överbelastar vårt system med stress eller knasiga livsstilsbeslut.

Vad behöver man då göra för att maxa sin återhämtning? Ja, som med allt annat för att skapa förändring behövs att man GÖR. God återhämtning bottnar i kloka val och att man faktiskt gör det som man har bestämt att göra för att både må bra och fungera bra.

Här kommer några TIPS som kan hjälpa dig att maxa din återhämtning

  1. Känn in vad som ger just dig god återhämtning. Det kan variera från person till person, så jämför dig inte, utan hitta det som är bra för dig.

  2. Timmarna innan du går och lägger dig är viktiga för din återhämtning. Varva ner innan du går och lägger dig och avsluta vardagssysslor i god tid.

  3. Lämplig fysisk aktivitet som är anpassad efter dina behov. Hellre lite och regelbundet än mycket som inte blir av.

  4. Undvik hård träning precis innan du ska gå och lägga dig.

  5. Gör minst en andningsövning om dagen där du stimulerar ditt ”lugn-och-ro-system”. T.ex., andas in genom näsan under fem sekunder och låt magen vidgas, andas ut genom näsan under fem sekunder och låt magen sjunka in. Upprepa under fem minuter.

MAXA NU DIN ÅTERHÄMTNING genom att våga trycka på bromsen lite extra i sommar och gör de val som leder till bättre livskvalitet och mer energi. För en god återhämtning främjar vår hälsa, lycka och prestationsförmåga.

Vill du ta kommandot i din hälsa och känner att du vill ha mer hjälp? Hör av dig till mig så gör vi ett bra upplägg.

Kontakta mig om du har frågor eller vill boka en tid,

www.bm@eccbysyren.se eller ring 070-262 34 22

Varma hälsningar,

Britt-Marie


 

 
Britt-Marie Syren